Optimaliseer de ruimteakoestiek in scholen
De vakantie is weer voorbij en de scholen gaan weer beginnen. Elke dag stromen klassen vol met kinderen die met elkaar het geluidsniveau aardig omhoog kunnen brengen. Juist in ruimten waar kennisoverdracht plaatsvindt is een optimale ruimteakoestiek cruciaal. Helaas laat de ruimteakoestiek in scholen vaak te wensen over. Een slechte geluidsdemping heeft invloed op de spraakverstaanbaarheid waarbij informatie achter in de klas verloren gaat en kennisoverdracht wordt bemoeilijkt. Het is dan ook belangrijk om te investeren in een prettige leeromgeving waar kinderen het beste uit zichzelf kunnen halen. Met name nu veel kinderen door Corona kampen met depressies en leerachterstanden.
Teveel nagalm en harde geluiden leiden op den duur tot gezondheidschade, gehoorschade en stemproblemen bij docenten, waardoor ziekteverzuim toeneemt. Echter, de impact op zaken als moeheid, concentratieproblemen, gedragsproblemen en zelfs depressies is in internationaal onderzoek overtuigend aangetoond. Het is dus van fundamenteel belang dat de akoestische klimaatbeheersing in schoolgebouwen op orde is.
Daarnaast vormt de akoestiek in sportzalen een speciale uitdaging vanwege het de grootte van de ruimte en het hoge plafond waardoor ook in de wand een extra geluidsabsorberende voorziening nodig is. Ook daar is de ruimteakoestiek essentieel voor zowel de sportinstructeurs, leerkrachten, leerlingen en sporters.
Echter geluiddempende materialen zijn meestal zacht, kwetsbaar en prijzig. Soundblox vormt daarop een positieve uitzondering en is, mede door de absorptie van geluiden in de lage frequenties (balgeluiden) een ideale en prijsvriendelijke, robuuste en stootvaste oplossing voor het optimaliseren van de ruimteakoestiek zowel sportzalen, klaslokalen en aual’s.
Soundblox zijn geluiddempende akoestische betonmetselblokken die speciaal ontworpen zijn voor de akoestische klimaatbeheersing , zowel in binnen- als buitentoepassingen. Door de toepassing van beton, maken deze blokken ook een goede geluidisolatie mogelijk en hebben ze een uitstekende brandwerendheid.
Aannemers kampen met prijsverhogingen en schaarste in de bouw waardoor de akoestiek een sluitpost dreigt te worden in schoolgebouwen. En dan is er nog de duurzaamheid. Veel materiaal komt uit verre oorden, waardoor de levertijden in het gedrang komt en een grote belasting vormt voor het milieu.
Beton wordt nl., evenals de grondstoffen hiervoor, op rij-afstand geproduceerd, waardoor de toelevering gewaarborgd blijft. Terecht dus dat men weer teruggrijpt op de meer traditionele vertrouwde bouwmaterialen zoals het altijd beschikbare beton, dat zich niet alleen bewijst als stabiele oplossing in onzekere tijden maar ook veelzijdiger blijkt dan vaak wordt gedacht.