Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Fascinerend lijnenspel door plafond in Omnia Wageningen

Fascinerend lijnenspel door plafond in Omnia Wageningen

Op de campus van de Wageningen University & Research is een bijzonder gebouw verrezen: Omnia. Dit multifunctionele gebouw ligt als een paviljoen in het groen, een plek waar science meets society, waar studenten en onderzoekers op een toegankelijke manier de dialoog met elkaar en met de samenleving kunnen voeren. De plafonds in de grote zalen en in het restaurant laten een fascinerend lijnenspel zien.

Op de gang voor een wand vol schilderijen met afbeeldingen van voormalige rector magnifici van de Wageningen University & Research (WUR) poseren een aantal promovendi voor een fotograaf. Het geeft een van de functies aan van het nieuwe gebouw Omnia, vertelt manager Chris van Kreij. “Omnia neemt alle functies over van de Aula die elders in Wageningen naast Hotel De Wereld ligt. Daar vonden van oudsher alle promoties en inauguraties plaats. De grote zaal van Omnia is hiervoor ingericht met een academische uitstraling.”

Visitekaartje

Het gebouw is hét visitekaartje van de campus, gaat Van Kreij verder. “Omnia betekent alles, en dat is helemaal van toepassing op dit nieuwe gebouw. Alle vormen van ontmoeten komen hier samen. Het is een inspirerende plek om met verschillende partijen fysiek samen te komen tijdens uiteenlopende bijeenkomsten. In deze tijd merk je sterker dan ooit hoe belangrijk die fysieke ontmoeting is. Niet alleen om elkaar te inspireren en innovaties verder te brengen, maar ook om uit je eigen bubbel te treden en je open te stellen voor andere perspectieven. Dat is precies wat we in Omnia laten gebeuren. De wetenschap die de dialoog aangaat met de samenleving.”

Paviljoen

Zo’n twintig jaar geleden is Food Valley ingericht, een samenwerking tussen WUR en onder andere Friesland Campina. Op een prominente plek, in het hart van Food Valley, ligt Omnia. Het gebouw is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de WUR heeft Broekbakema Architecten uit Rotterdam. Omnia is ontworpen als een ‘Paviljoen in het Groen’ op het niveau van een schetsontwerp, vertelt architect Erik van Eck van het bureau uit Rotterdam. “Het ‘Paviljoen in het Groen’ lijkt te zweven boven het groene parklandschap. Een uitnodigende natuurstenen trap en hellingbaan komen je als het ware tegemoet en nodigen uit om Omnia te betreden. Het transparante en open entreegebied heet elke bezoeker welkom en zorgt voor een goed overzicht.

Hoofdfuncties

De drie hoofdfuncties Dialoog, Promotie en Faculty Club zijn volgens de architect herkenbaar vormgegeven. “Eenieder in een zelfstandig houten volume, alle drie gecombineerd met de overige functies waarmee ze een sterke relatie hebben. De royale foyer biedt volop plek om te ontmoeten en met een steeds wisselend perspectief verbindt het de drie volumes van Omnia met haar omgeving. De sterke horizontale lijnen van dak en vloer komen ter plaatse van de grote zaal in beweging en geven Omnia een sterke identiteit en een markante uitstraling, een echte blikvanger. Ter plaatse van de grote zaal beweegt de vloer naar beneden en raakt het landschap. Zo ontstaat er ruimte voor een aantal lagergelegen break-out ruimten en een toiletgroep, met daarboven de foyer als balkon en uitloop van de grote zaal. Rondom de grote zaal en balkon hebben we het dak opgetild, zodat je vanaf dit balkon een prachtig uitzicht hebt over de Mansholtlaan. Vloer en dak lopen door naar buiten en verbinden het interieur met het exterieur waarbij elke gevel een andere positie heeft.

Groene oase

Binnen het interieur matcht het houten meubilair prima met de groene planten. Direct valt de goede akoestiek op, gesprekken dragen nauwelijks voorbij de tafels. Verantwoordelijk hiervoor is het vilten plafond HeartFelt® van Hunter Douglas Architectural, uitgevoerd in een bruine tint. Het totaal geeft de ruimte een warme uitstraling. “Het HeartFelt®-plafond betreft type 40HL55, uitgevoerd dus in een hoogte van 55mm.Oorspronkelijk dacht de architect aan een strak, naadloos gipsplafond met glasvlies aan de zichtzijde en voorzien van akoestisch spuitwerk. Nadeel van zo’n plafond is dat je vrijwel niet bij de installatie boven het plafond kan komen. Het gekozen vilten lamellenplafond is een esthetisch mooiere oplossing die ook aan de akoestische eisen voldoet”, vertelt Erik van der Veen van Profinish uit Wormerveer.

Samen met Jip Pulles, projectadviseur van Hunter Douglas Architectural verzorgt hij een rondleiding door Omnia. Ook in de gangen is HeartFelt® toegepast. Hier in een hoogte van 80mm. De werkelijke hoogte van de gevels zorgde voor de monteurs van het bedrijf uit Wormerveer voor een uitdaging. “Op het hoogste punt ligt het plafond op een hoogte van zo’n dertien meter. Dat was wel een dingetje, maar het is goed uitgevoerd”, stelt Van der Veen. De daglichttoetreding op de gangen komt hoofdzakelijk van ronde ramen. Van der Veen: “Deze zijn in het vilten plafond opgenomen. De aannemer – Bouwbedrijf Berghege – heeft prefab ronde schenkels geplaatst. Deze hebben wij aan de binnenzijde, na montage van het vilten lamellenplafond om de juiste hoogte te bepalen, bekleed met 2 x 6mm buigmultiplex. De schilder heeft het vervolgens netjes afgewerkt.”

Aluminium

Het vilten plafond loopt als het ware door in de grote zaal. “Dat lijkt inderdaad zo, maar dit zijn aluminium plafondpanelen van ons”, vertelt projectadviseur Pulles. “Het betreft typenummer 40BXD, geen standaard lamel, met isolatiematten erboven gelegd. De lamellen zijn met een voeg van 40mm gemonteerd.” Dat was volgens Van der Veen niet het oorspronkelijke plan. “In eerste instantie moest de voeg tussen de lamellen 30mm zijn. In de mock-up van het plafond kon dat ook, want daar was een sprinkler met een flexibele kop toegepast. Toen we echter de lamellen wilden gaan monteren, bleken de sprinklers geen flexibele kop te hebben. Bij een voeg van 30 mm zouden de sprinklers het aluminium raken, een zwak punt dus voor mogelijke lekkage. Daarom is in een laat stadium gekozen voor een voeg van 40mm bij alle lamellen.”

Showcase

Omnia is volgens Pulles een echte showcase geworden voor Hunter Douglas Architectural. “Het is een bijzonder project in elk opzicht. De combinatie van de materialen en zeker in educatief opzicht is het paradepaardje voor ons.” Manager Van Kreij van Omnia is tevreden met het eindresultaat. “Het is een echte ontmoetingsplek, een leuke plek om te werken. Vrijwel elke dag zien we hier blije mensen met al die diploma-uitreikingen, promoties en inauguraties.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?