Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Al 90 jaar thuis in deurtechniek
Okuma CNC bewerkingscentrum.

Al 90 jaar thuis in deurtechniek

De rijke geschiedenis bewijst de kansen voor de toekomst

DICTATOR Productie, sinds 1988 onderdeel van de DICTATOR Groep, viert dit jaar haar 90-jarig jubileum. Samen met de specialist in het geruisloos en gecontroleerd openen, vastzetten, sluiten en opvangen van deuren en poorten kijken wij terug op een bijzondere geschiedenis, waarin het ontwikkelen, controleren én verbeteren van producten en processen steevast de rode draad vormt.

Ambachtelijke productie; een blik terug in de tijd.

Voor de herkomst van de naam DICTATOR is een kort uitstapje in de geschiedenis vereist. “Een Duitser en Nederlander vonden in 1930 een ‘hydraulische stootdemper en sluiter voor deuren’ uit. In 1932 werd het patent hiervoor verstrekt”, vertelt Harry Werkman, commercieel directeur bij DICTATOR Productie. “De bijzondere deursluiter dempt de deur bij het dichtgooien en trekt hem vervolgens zachtjes in de gesloten positie, waarin hij hem stevig vasthoudt. De uitvinders noemden dit product de DICTATOR deuropvanger, omdat hij de deur ‘dicteert’ in het zacht opvangen en veilig sluiten. Omdat de oorsprong van de huidige DICTATOR-bedrijvengroep reeds internationale wortels had, kozen de uitvinders voor de internationale spelling met de ‘C’ in plaats van de Duitse ‘K’.”

De productie van de DICTATOR deuropvanger begon in een garage en werd stukje bij beetje uitgebreid.

Continu doorontwikkeld

De in 1932 gepatenteerde deuropvanger is anno 2022 nog altijd een belangrijke probleemoplosser. Natuurlijk is het product met zijn tijd meegegaan en heeft het diverse nieuwe uitvoeringen gekregen. Bovendien is de productie geautomatiseerd, waardoor de deuropvangers nog efficiënter, in grote aantallen en in een zeer hoge kwaliteit geproduceerd kunnen worden, vertelt technisch directeur Henry Heidema. “Het is niet voor niets dat de deuropvangers in grote aantallen de wereld overgaan.” 

Na een succesvolle eindcontrole worden de cilinders gegraveerd met een code, die informatie geeft over het exacte type en de productiepartij.

De DICTATOR deuropvanger is nog altijd het bekendste product in het assortiment. “Deze deuropvanger vangt dichtslaande deuren al 90 jaar hydraulisch gecontroleerd en geruisloos op.” Dankzij de deuropvanger kunnen deurkrukken, dagsloten of rolsloten achterwege blijven. “Een simpele deurknop of ellebooghaak aan de scharnierzijde en een duwplaat aan de dagzijde zijn al voldoende. Groot voordeel is bovendien dat de deur in iedere gewenste positie open kan blijven staan.” 

De deuropvangers worden veelvuldig toegepast in kantoren, hotels, flatgebouwen, verzorgingshuizen en ziekenhuizen, vertelt Heidema. “Met name vanuit die laatste groep groeide de vraag naar een gesloten en eenvoudig schoon te houden behuizing. Hier hebben wij op ingespeeld met de DICTATOR type 1600, een gesloten model waarin de cilinder en alle bevestigingsschroeven onzichtbaar en hygiënisch zijn weggewerkt. Een andere doorontwikkeling betreft designmodel DICTATOR VS 2000, die dankzij zijn strakke uitstraling en gesloten behuizing hoge ogen gooit bij architecten.”

De DICTATOR deuropvanger anno 1932.

DICTATOR heeft in de loop der jaren diverse uitvoeringen deuropvangers (door)ontwikkeld en op de markt gebracht, zodat nu voor nagenoeg iedere deursituatie een oplossing kan worden geboden. Zo zijn er speciale uitvoeringen voor toepassing op schuifdeuren (type 1100 en type 1700). 

Met Junior zijn bovendien miniatuurversies van de deuropvanger ontwikkeld voor toepassing op kleine lichte deurtjes.

Ideale plek voor een ambitieus bedrijf

DICTATOR Productie is op 6 juni 1932 opgericht door de familie ­Trapman, kort nadat de DICTATOR deuropvanger was gepatenteerd. De bedrijfsnaam was toen nog NV DICTATOR deursluiter maatschappij. Het bedrijf was aanvankelijk gevestigd in Amsterdam en later in Bussum. “De productie van de DICTATOR deuropvanger begon in een garage en werd stukje bij beetje uitgebreid”, aldus Werkman. “In 1965 werd de productie verplaatst naar Emmeloord, in de Noordoostpolder. Deze locatie werd in de jaren ’40 van de vorige eeuw drooggelegd uit het IJsselmeer en ligt ongeveer 5 meter onder de zeespiegel. Een ideale plek voor een ambitieus bedrijf!”

Samen verder

DICTATOR Productie is pas in 1988 tot de DICTATOR Groep (ook een familiebedrijf waar het menselijk aspect hoog in het vaandel staat) toegetreden. Tot dan waren het Nederlandse DICTATOR Productie en de Duitse DICTATOR Groep concurrenten. 

“Beide ondernemingen hadden zich onafhankelijk van elkaar ontwikkeld, op basis van het octrooi van de DICTATOR-deuropvanger. Halverwege de jaren ’80 werd echter duidelijk dat er binnen de familie Trapman geen opvolgers waren die het bedrijf wilden voortzetten. En zo kwamen de Duitse en Nederlandse ‘afstammelingen’ weer samen.” 

Als gevolg van de ‘hereniging’ en gezamenlijke inspanningen zijn de verkoopcijfers van de DICTATOR-deuropvangers flink gestegen. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot een omvangrijke uitbreiding van de productie. In 1996 werd een ruime hal toegevoegd. Vanwege de zanderige ondergrond op de ‘zeebodem’ moest deze hal gebouwd worden op betonnen pijlers van meer dan 9 meter lengte. In 2003 werd een nieuwe moderne machinehal toegevoegd ter vervanging van de oude hal. Zo werden de optimale omstandigheden geschapen voor een ultramodern machinepark én een volautomatische cilinderproductie. “Dankzij onze ‘intelligente automatisering’, waartoe ook de CAD/CAM-besturing van onze CNC-machines behoort, zijn wij in staat om in korte tijd een grote verscheidenheid aan producten te produceren”, aldus Heidema. “Daarbij zijn afnemers verzekerd van een constante kwaliteit en korte levertijden.”

Innovatieve producten

In navolging van de deuropvangers heeft DICTATOR nog tal van innovatieve producten ontwikkeld, altijd naar aanleiding van huidige behoeften én toekomstige ontwikkelingen in de markt, vertelt Werkman. Als voorbeeld noemt hij de ZE Design Line deurvastzetters met langere slag, die er esthetisch heel fraai uitzien. “De lijn bestaat uit vier compacte uitvoeringen met een slag van 8, 12, 16 of zelfs 20 centimeter, die zich uitstekend lenen voor terrasdeuren, balkondeuren en winkeldeuren waarbij een langere slag gewenst is. Maar dit geldt ook voor situaties waarbij de afstand van de deur tot de bestrating fors is. Binnen het assortiment ketting-inbouwdeursluiters gooien onze Adjunct 2500 en Adjunct 2550 zeer hoge ogen en met de mechanische opbouwdeurveer Piccolo 2600 komen wij tegemoet aan de behoefte om ook lichte binnendeuren zoals kamerdeuren, toiletdeuren en hordeuren betrouwbaar te sluiten.”

Cobot opstelling.

De DICTATOR productievestiging in Berlijn heeft deuropeningsbegrenzers ontwikkeld die een esthetisch fraaier alternatief vormen voor de alom bekende stormkettingen. Het toepassen van een begrenzer zorgt ervoor dat de deur bij bijvoorbeeld een windvlaag of baldadigheid niet opeens meer snelheid kan ontwikkelen, waardoor een veilige opening gegarandeerd wordt. De deur wordt begrensd op haar maximale openingspositie, zodat ook eventuele schade aan materiaal en mens wordt voorkomen.

Ongeëvenaarde kwaliteit

Verspreid over de wereld worden regelmatig pogingen gedaan om de producten van DICTATOR Productie te kopiëren. “De kwaliteit van onze producten is echter ongeëvenaard”, benadrukt Heidema. “DICTATOR Productie is er – net als de andere DICTATOR-fabrieken – in geslaagd om een brug te slaan tussen de hoogste kwaliteit, flexibiliteit en rendabele productie. Zo worden de cilinders van onze deuropvangers heel bewust gemaakt van massief materiaal. Ook maken we gebruik van (lang)draaibanken die uiterst kleine toleranties mogelijk maken. Vast onderdeel van de assemblage is een ingebouwde kwaliteitscontrole. Pas na een succesvolle eindcontrole worden de cilinders gegraveerd met een code, die informatie geeft over het exacte type en de productiepartij. Hierdoor kan elke productiestap van elke DICTATOR deuropvanger worden achterhaald.”

Behalve de CNC-machines wordt in de geavanceerde productie gebruik gemaakt van Robot en Cobot om de productie (kosten)efficiënt en onbemand te laten plaatsvinden. Bovendien beschikt DICTATOR Productie over conventionele machines voor de productie van monsters en specials, voor de ontwikkeling van nieuwe producten én om de nodige flexibiliteit te garanderen. Alle DICTATOR-producten worden voortdurend en in het eigen testcentrum onderworpen aan belasting- en duurzaamheidstests. “Stabiliteit en duurzaamheid zijn immers belangrijke kwaliteitskenmerken van onze producten.”

In december 2021 heeft DICTATOR Productie haar intrek genomen in een duurzaam en toekomstbestendig nieuwbouwpand op industrieterrein de Munt in Emmeloord.

Duurzame nieuwbouw

Om ook de komende jaren succesvol te kunnen blijven ontwikkelen, verbeteren en groeien, heeft DICTATOR Productie in december 2021 haar intrek genomen in een duurzaam en toekomstbestendig nieuwbouwpand op industrieterrein de Munt in Emmeloord. Het nieuwe pand is gerealiseerd volgens de normen van GPR Gebouw, dat focust op de thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

“Daarnaast zijn logistieke processen geoptimaliseerd en voldoen we aan de meest actuele duurzaamheidsnormen”, aldus Heidema. “De nieuwbouw biedt ruimte aan een machinale hal van 1.500 m², inclusief opslagruimte, waar wij met behulp van moderne CNC-machinepark, draaibanken en robots op (energie)efficiënte wijze onze producten vervaardigen. Direct daarnaast bevindt zich een hal van 2.000 m² voor de assemblage en opslag van halffabricaten.” Aan de voorzijde biedt het pand ruimte aan circa 1.000 m² modern en strak ingerichte kantoren, verdeeld over twee verdiepingen. Ook zijn hier spreekkamers ingericht, evenals een grote ruimte voor bijeenkomsten, cursussen en producttrainingen. 

“In de royale ontvangsthal wordt op korte termijn een showroom voor architecten, aannemers, installateurs en timmermannen ingericht. Wie wil, kan onze producten bovendien zien, voelen en beleven tijdens een rondgang door ons pand.”

In de nieuwbouw zijn tal van DICTATOR-producten geïntegreerd; van deuropvangers, Adjunct ketting-inbouwdeursluiters, Hawgood deurveerscharnieren en deurvastzetters tot en met veerbuffers en HLS-catch temperatuurvergrendelingen. Behalve deze producten beschikt DICTATOR Productie over een volledig leveringsprogramma aan druk- en trekgasveren (ook in RVS type 316), rook- en warmtemelders, deurhoudmagneten en ankerplaten, deuraandrijvingen voor draai- en schuifdeuren, deuropeningsbegrenzers, vloerveren voor zware deuren en hydraulische dempers voor het afremmen van massa’s in de meest uiteenlopende toepassingen. De kwalitatief hoogwaardige TJSS deurdrangers (ook vrijloop) uit Zwitserland maken het leveringsprogramma compleet.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details