Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Architecten op positieve manier vogelvrij
De armaturen komen bij deze toepassing als blokken uit de gevel.

Architecten op positieve manier vogelvrij

Meer dan bescherming tegen de elementen

In 2022 introduceerde Frager een revolutionair nieuw systeem voor gevelbekleding. Dankzij de gepatenteerde magnetische Frager Facade is het nu mogelijk om gevelbekleding aan te brengen zonder te verlijmen. Het bedrijf staat echter niet stil en komt alweer met een verbetering van het Frager Facade systeem. 

“Sinds de ontwikkeling van Frager Facade blijven we nieuwe mogelijkheden ontdekken”, zegt general manager Franck De Munster. “Het systeem ontstond om de behoefte van een klant te vervullen en zo blijven wij werken. We zijn bezig met een paar nieuwe ontwikkelingen die hier extra meerwaarde aan geven.”

‘We brengen verlichting nu ook naar de buitenkant van de gevel, om deze lateraal te verlichten.’

Hedendaagse vormgeving en magnetische montage

Even terug naar de basis. Voor de productie van Frager Facade maakt Frager gebruik van het gepatenteerde, magnetische Magnetude systeem. Dit maakt het mogelijk om aluminiumpanelen magnetisch op een gevelprofiel te monteren. Lijm is niet langer nodig en de ontwerpmogelijkheden zijn volgens De Munster vrijwel onbeperkt. “De architect heeft alle vrijheid bij het ontwerpen van een aluminium gevelbekleding. De combinatie van vlakke aluminiumplaten met inliggende schaduwvoeg en strakke binnenhoek- en buitenhoekoplossingen laten een hedendaagse en minimalistische vormgeving toe.”

Toen Frager het product in 2022 introduceerde kwamen hierop al veel positieve reacties. Verbetering was volgens het bedrijf echter nog steeds mogelijk. “Ons streven is dat gevelbekleding meer wordt dan alleen bescherming tegen de elementen. Aan dat ‘ietsje meer’ dragen we bij door extra meerwaarde te geven aan Frager Facade, door de integratie van ledverlichting.” 

De illusie van een vrouwengezicht in een gevel.

Licht dat accentueert en een veilig gevoel geeft

Tot dusver kon verlichting al achter de aluminium bekleding geplaatst worden. Door hier gaten in aan te brengen ontstond dan een mooi effect. “Dat is de eerste mogelijkheid. Door openingen in de voorplaat kunnen dan bijvoorbeeld logo’s van bedrijven aangebracht worden. We bieden nu ook de mogelijkheid om de plaat daarachter een andere kleur te geven. Door de verlichting ontstaat dan echt een gevoel van diepte. Zo kun je kunst creëren op de gevel. Een voorbeeld is een ogenschijnlijke golfachtige beweging, die bij nadere bestudering een vrouwengezicht lijkt te zijn.” 

Er is nu echter een tweede mogelijkheid om verlichting te gebruiken. “We brengen verlichting naar de buitenkant van de gevel, om deze lateraal te verlichten. Dit biedt esthetische mogelijkheden, bijvoorbeeld om de architectuur mooi uit te lichten, maar het vergroot ook de veiligheid. De armaturen komen bij deze toepassing als blokken uit de gevel. Het spelen met licht geeft fantastisch goede mogelijkheden om sfeer te creëren en accenten te leggen.”

Verschillende architectenbureaus zijn al actief bezig met Frager Facade, maar deze projecten bevinden zich nog in de ontwikkelingsfase. “Met Architectenbureau van Gent hebben wij een hele goede samenwerking, zij voelen zich dankzij ons gevelsysteem op een positieve manier vogelvrij. Ook de eigenaren van de woning die zij ontwerpen zien het helemaal zitten. Frager Facade biedt architecten dan ook ontwerpvrijheid, sfeer, veiligheid en flexibiliteit. De gevelpanelen zijn immers ook eenvoudig te vervangen door een andere kleur of ander materiaal.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details