Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Exterieur

Architecture Masterprize waardeert uitmuntend design

Een drijvend bos in de Chinese Yangtze rivier.

Beeld | Eva Goossens

26 april 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Feestelijke uitreiking in Bilbao

De jaarlijkse Architecture MasterPrize (AMP), opgericht in 2016, is een wereldwijde architectuurprijs die uitmuntend design erkent. De AMP is in het leven geroepen om de waardering en bekendheid van architectonisch ontwerp van hoge kwaliteit wereldwijd te bevorderen. De prijs, uitgereikt in het Guggenheim Museum in Bilbao, viert creativiteit en innovatie in architectuur, interieurontwerp, landschapsarchitectuur, architectonisch productontwerp en architectuurfotografie. Wij zetten graag enkele winnende projecten in de kijker.

A Floating Forest: Fish Tail Park – Nanchang, Jiangxi Provincie, China

In het overstromingsgebied van de Yangtze rivier werd 126 hectare getransformeerd in een dromerig drijvend bos. Dit bos reguleert het regenwater, het biedt een leefgebied voor wilde dieren en een breed aanbod aan recreatiemogelijkheden voor de mens die hier op een nieuwe manier kan verbinden met de natuur. Opvallend is het gebruik van geperforeerde aluminiumplaat voor de constructies, bruggen, platformen, paviljoenen en uitkijktorens die een geslaagd contrast vormen met de natuurlijke omgeving. 

Fiche van het project

Architect: Kongjian Yu, Turenscape

Opdrachtgever: Nanchang Gaoxing Zhiye Property Development Investment Co. Ltd.

Award: AMP – Urban Design of the Year

Foto: Turenscape


House of Music – Boedapest, Hongarije

De AMP voor Architectural Design of the Year ging naar het House of Music van Japans toparchitect Sou Fujimoto. Deze culturele landmark, gewijd aan de muziek, gesitueerd in het stadspark van Boedapest, opende begin vorig jaar zijn deuren. Het gebouw is genesteld tussen de bomen en ontworpen als een verlengstuk van de natuurlijke omgeving, dit dankzij de glazen volumes en de geperforeerde dakconstructie met zo’n honderd kraterachtige gaten, geïnspireerd door de verschillende types van geluidsvormen. Door de lichtinval ontstaat er een bijzondere sfeer, alsof de bezoekers binnen onder de bomen door lopen.

Fiche van het project

Architect: Sou Fujimoto

Opdrachtgevers: Liget Budapest Project – Varosliget Ltd.

Award: AMP – Architectural Design of the Year

Foto: György Palkó


Het mooiste interieur? Die prijs gaat naar het Dyson hoofdkwartier in Singapore.

Dyson Global Headquarters – Singapore

Dit nieuwe hoofdkantoor van Dyson in Singapore kon op zijn beurt de award van Interior Design of the Year in de wacht slepen. Het betreft de herbestemming van een voormalige energiecentrale, een van de eerste industriële gebouwen in zijn soort in Zuidoost-Azië. Het resultaat is een eigentijdse en campusachtige werkplek die de bestaande erfgoedarchitectuur respecteert. Het hart van het gebouw bevindt zich in de voormalige turbinehal, een industriële ruimte van vier verdiepingen hoog. En ook al betekende het omvormen van een oud industrieel gebouw tot een heuse campus voor innovatie een hele uitdaging, het resultaat mag er zijn.

Fiche van het project

Architect: M Moser Associates

Opdrachtgever: Dyson

Award: AMP – Interior Design of the Year

Foto: Dyson


BEEAH Headquarters – Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten

Zaha Hadid Architects liet zich inspireren door het woestijnlandschap voor het ontwerpen van dit markante nieuwe hoofdkantoor van milieubeheerbedrijf BEAAH Group in Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten. Het gebouw ligt als het ware ingebed in de zandduinen van de Al Sajaa-woestijn waardoor de architectuur één wordt met zijn omgeving. PV-panelen, gekoppeld aan Tesla-batterijen, voorzien het gebouw dag en nacht van energie. Dit gebouw voldoet aan de LEED Platinum-normen, de hoogste LEED-certificering die wordt toegekend voor groene gebouwen.

Fiche van het project

Architect: Zaha Hadid Architects

Opdrachtgever: BEEAH Group

Award: AMP – Commercial Architecture – Best of Best

Foto: Hufton+Crow


Deze woning voor drie generaties is klimaatbestendig en uiterst duurzaam gebouwd.

Mirai House of arches – Bhilwara, Rajasthan, India

In de categorie van de residentiële woningen is er dit Mirai House of Arches dat zijn naam dankt aan het interessante samenspel van bogen. Het huis, dat onderdak biedt aan drie generaties, is klimaatbestendig en duurzaam gebouwd met lokaal geproduceerde bakstenen, zandsteen en kalkpleister. Aangezien de temperatuur hier gedurende acht maanden per jaar boven de 40°C uitstijgt, kwam het erop aan de warmte buiten te houden. Het ontwerp creëert energiezuinige ruimtes met minder warmtewinst en indirect natuurlijk licht in elk deel van het huis..    

Fiche van het project

Architect: Sanjay Puri Architects

Opdrachtgever: Mr. V.P.Ranka

Award: AMP – Residential Architecture – Single Family

Foto’s: inesh Mehta

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Folkert van der Werf

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details