Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Asymmetrische profilering geeft gevel De Wiltsangh een bijzondere dimensie
Aan de basis van de gevels ligt een plint met zandkleurig metselwerk in twee verbanden en in meerdere vakken, die het gebouw een robuust en stoer karakter geven. Daarboven zorgt een metalen gevelband in drie lagen voor de gewenste verzachting.

Asymmetrische profilering geeft gevel De Wiltsangh een bijzondere dimensie

In Nunspeet, aan de rand van de Noord-Veluwe is eind maart een indrukwekkend nieuw sportcomplex geopend. De Wiltsangh is maar liefst 8.040m² groot en biedt ruimte aan een zwembad met waterspeeltuin, sporthal, turnhal en sportcafé. Het ontwerp van Slangen+Koenis Architecten bevat diverse duurzame en energetisch waardevolle voorzieningen zoals hoogwaardige isolatie, triple glas, compacte volumes, warmteterugwinning, warmtepompen en zonnepanelen. 

Ook is, wellicht als eerste ter wereld, een chloorvrij doelgroepenbad gerealiseerd. Om de relatie met het prachtige en glooiende landschap van de Veluwe te versterken, zijn materialen en kleuren zorgvuldig afgestemd. Een mooi voorbeeld hiervan is de metalen gevelbekleding van ArcelorMittal Construction Specials.

“In ons ontwerp is het heuvelachtige landschap benut om het gebouw deels verdiept aan te leggen”, vertelt Dean Moran, architect bij Slangen+Koenis Architecten. “Hierdoor wordt de visuele omvang van het gebouw beperkt en ontstaat een vriendelijke overgang van landschap naar gebouw. De hoofdentrees aan de zuidzijde (parkeerzijde) en noordzijde (sportparkzijde) bevorderen de bruikbaarheid en alzijdigheid van het gebouw en maakten een heldere opdeling mogelijk.”

Bijzondere gelaagdheid

Het gebouwvolume is op te delen in vier lagen (plint, middenstuk, dakrand en hoge volumes), waarin het uitgebreide sportprogramma heel compact is ingepast. “Dit komt de routing in én om het gebouw ten goede”, aldus Moran. “Bovendien ontstaat zo een speels en gelaagd karakter, die ook terug te vinden is in de gevels.” 

Aan de basis van deze gevels ligt een plint met zandkleurig metselwerk in twee verbanden en in meerdere vakken, die het gebouw een robuust en stoer karakter geven. Daarboven zorgt een metalen gevelband in drie lagen voor de gewenste verzachting, terwijl de bijzondere verticale profilering de lengte van het gebouw visueel doorbreekt. Grote witte gevelopeningen stimuleren het contact tussen binnen en buiten en laten daglicht ver naar binnen stromen.”

Markeerpunt in het sportpark

De sfeer van de Veluwe vormde de basis voor de gebouwafwerking, vertelt Moran. “Binnen is gekozen voor een tijdloos en sfeervol basispalet van wit en hout, in combinatie met een vloer in zandtinten. Als aanvulling hierop zijn twee natuurlijke kleuraccenten toegevoegd. Zo vinden bezoekers aan De Wiltsangh het diepe groen van de Veluwse bossen terug in beide tribunes en het grote glijbaanobject, terwijl het frisse roze van de heide is gebruikt als accentkleur voor het tegelwerk van de toiletten en glijbaan, in meubels en voor de signage.” 

Met zijn contrasterende en warme koperkleur lijkt de metalen gevelbekleding in dit geval een vreemde eend in de bijt, maar volgens Moran is ook deze kleur met zorg gekozen. “De Wiltsangh is in onze beleving een markeerpunt in het sportpark en de bijzondere kopertint draagt hier flink aan bij. De kleur is zowel bij mooi als bij slecht weer goed zichtbaar.”

De Wiltsangh is een markeerpunt in het sportpark en de bijzondere kopertint van de gevel draagt hier flink aan bij.

Interessant en exclusief gevelbeeld

Voor de realisatie van de metalen gevelband werden diverse partijen aangeschreven, die meerdere proefstukken hebben overlegd. Hieronder was ook ArcelorMittal Construction Specials, dat op dat moment net een nieuwe en unieke profilering introduceerde. 

“Onze Eclectic profielplaten onderscheiden zich door een volledig asymmetrisch ontwerp”, vertelt Levi Kleinjan, manager Special Façades bij ArcelorMittal Construction Specials. “Doordat de voorgelakte profielplaten naar wens ook gespiegeld kunnen worden, wordt optische repetitie in de gevel voorkomen. Het resultaat is een interessant én exclusief gevelbeeld. In onze fabriek zijn de stalen profielen gewalst en voorzien van een meerlaagse PVDF-coating met een vrij hoge glansgraad. Dankzij deze glansgraad, in combinatie met de diepe kleur speelt de gevel met de zon en krijgt zij nog meer dimensie.”    

FICHE VAN PROJECT
  • Opdrachtgever: Gemeente Nunspeet
  • Architect: Slangen + Koenis Architecten
  • Bouwkundig aannemer: Van Norel Bouwgroep
  • Metalen gevelbekleding: ArcelorMittal Construction Specials
  • Montagepartner gevelbekleding: Cladding Team Holland
  • Bouwperiode: voorjaar 2021 – januari 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details