Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Bekendmaking deelnemers 10e editie Architectuur Biennale Rotterdam

Bekendmaking deelnemers 10e editie Architectuur Biennale Rotterdam

IT’S ABOUT TIME 
The Architecture of Change 
22 september t/m 13 november 2022

IT’S ABOUT TIME, de 10e editie van de Architectuur Biennale Rotterdam toont werk van zo’n 50 ruimtelijk ontwerpers en onderzoekers die zich op inspirerende wijze bezighouden met de toekomst van onze planeet. De tentoonstelling neemt het rapport van de Club van Rome als startpunt en verkent het gegeven van de oplopende tijdsdruk en het huidige momentum voor radicale transities. De tentoonstelling biedt handelingsperspectief en laat zien hoe we met behulp van ruimtelijk ontwerp de ecologische crisis te lijf kunnen gaan. Centraal daarin staat de vraag: Hoe geven we onze wereld letterlijk duurzaam vorm? Wat is de architectuur van transitie?

De tentoonstelling toont werk van 2001, 2050+, 51N4E, AgwA, Anastasia Egger, Andrés Jaque / Office for Political Innovation + Miguel Mesa del Castillo, Anupama Kundoo Architects, AREP, Beka & Lemoine, College van Rijksadviseurs, Encore Heureux, EPFL – Habitat Research Center, Ester van de Wiel, Philippe Rizzotti Architecte met ETH Zürich Chair of Sustainable Construction en Pavillon de l’Arsenal, FAST – Malkit Shoshan, FLUX, H+N+S, INCURSIONES, Irene Feria Prados – Frieder Vogler – Rik de Brouwer, gens, Jan Rothuizen, Janna Bystrykh, Joep van Lieshout, Lukasz Stanek & Michael, Dziwornu, McHarg Center – Richard Weller, MLA+, Monadnock, MVRDV, noAarchitecten, OOZE, Openfabric, Planbureau voor de Leefomgeving, Space and Matter, Studio Joost Grootens, Studio Marco Vermeulen, Studio Ossidiana, Embassy of the North Sea, Superuse Studios, Ten Studio, TU Delft – Delta Urbanism, Sarah Calitz & Isabel Recubenis Sanchis, Turenscape – Kongjian Yu, Université du Luxembourg, Weronika Uyar en vele anderen.

Gericht op oplossingen 

De tentoonstelling laat oplossingsrichtingen zien: van gebouwde projecten tot visionaire voorstellen. IT’S ABOUT TIME onderscheidt daarin drie ontwerphoudingen: de voorouder, de activist en de versneller. De voorouder verbindt het heden met het verleden en de verre toekomst om de huidige levensstijl te heroverwegen. Zoals Anupama Kundoo (Pune, India en Berlijn, Duitsland), die in haar werk het bouwproces vertraagt en werkt met lokale arbeidskrachten en materialen. De activist streeft naar direct resultaat, door confronterende interventies in de openbare ruimte of in de media. Een voorbeeld is de installatie Energies Désespoirs van de Parijse architecten Encore Heureux en kunstenaar BonneFrite, die in 60 schilderijen getuigt van hoop en wanhoop in een wereld die wacht op herstel. De versneller zet technologie in om door innovatie de transitie van bestaande systemen te versnellen. De video-installatie van Milanese 2050+ laat zien hoe de ontwikkeling van in vitro vlees mondiaal een positieve ruimtelijke impact op het landschap kan hebben, en besteedt aandacht aan de ethische vragen die deze techniek oproept. 

Verandering afdwingen 

Om verandering af te dwingen en een effectieve transitie mogelijk te maken is vaak een combinatie van attitudes nodig. De Chinese landschapsarchitect Kongjian Yu ontwikkelde een alternatieve visie op de verhouding van stad en natuur in Chinese verstedelijkte gebieden. Hij benaderde actief burgemeesters en politieke leiders en kreeg hen mee in een nieuw klimaat-adaptatief beleid. Hij ontwikkelde slimme innovaties, bijvoorbeeld om in steden regenwater te filteren en op te slaan. 

Hedendaags landschap vertoont sprankjes hoop 

Analyse is een andere manier om transitie te stimuleren. In de tentoonstelling zijn onderzoeken van architecten en stedenbouwkundigen naar de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering in een hedendaags landschap samengebracht. Hoewel het algemene beeld somber is, zijn er ook sprankjes hoop te zien. Malkit Shoshan bestudeerde de ontwikkeling van de Negev-woestijn; ooit bestempeld als een dor landschap dat met kunstmatige irrigatie moest worden veroverd, nu een strijdtoneel van sociaal onrecht en niet-duurzame ‘vergroenings’-projecten. Janna Bystrykh toont het Noord-Amerikaanse Midwesten, waar grootschalige industriële boerderijen steeds meer regeneratieve boeren als nieuwe buren krijgen. 

Historische pioniersvoorbeelden 

Centraal in de tentoonstelling staat een historisch overzicht van de ontwikkeling van het milieubewustzijn van de jaren 1970 tot nu. De tijdlijn laat zien dat veel inzichten en oplossingen 50 jaar geleden, toen de Club van Rome het rapport De grenzen aan de groei publiceerde, al bekend waren. De architectuur van O.M. Ungers’ Solar House en Lacaton & Vassal’s Maison Latapie is nog steeds actueel. Toch bleven het lang pioniersvoorbeelden die geen grote navolging kenden. Inmiddels is een snel groeiend aantal mensen zich bewust van de urgentie van klimaatverandering en worden deze ideeën breed opgepakt. 

Transitiearena 

De 10e editie van de Architectuur Biennale Rotterdam is meer dan een tentoonstelling. In een transitiearena zullen werksessies plaatsvinden. Onder meer met ontwerpers die betrokken zijn bij lopend onderzoek naar de transformatie van steden als Amsterdam, Rotterdam en Tilburg. Verschillende visies op de toekomst van Nederland zullen hier samenkomen en besproken worden. 

www.architecturebiennalerotterdam2022.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details