Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Bijzondere gevels dankzij unieke transparante coatings
2019 Puskás Aréna voetbalstadion. A011 Line Titanium (Titanium BRUSHED). (Beeld: Palkó György)

Bijzondere gevels dankzij unieke transparante coatings

Natuurlijke schoonheid van aluminium

Van aluminium gevels echt iets bijzonders maken doet Euramax al ruim 50 jaar. Als premium leverancier van voorgelakt aluminium inspireert Euramax met kleur en staat het bedrijf architecten, gevelbouwers, paneelproducenten en opdrachtgevers bij met esthetische- en technische adviezen. Vandaag in de spotlight AluNatur, inmiddels meer dan 15 jaar op de markt en toonaangevend als het gaat om transparante coil coatings op aluminium.

AluNatur: kosteneffectieve gevels in puur aluminium 

“Waarom hebben wij dat niet?”, waren de woorden van de Duitse auto-ingenieurs toen ze de Citroën DS zagen in de Car Saloon van 1955 in Parijs. DS; uitgesproken als dé-esse, is het Franse woord voor godin. Met zijn aerodynamische, futuristische vormgeving en innovatieve technologie was de auto zijn tijd ver vooruit en werd hij inderdaad bekend als ‘godin van de weg’. 

Jorrit Scheepers: “De Euramax AluNatur ‘Transparent Elegance’ range kan vergeleken worden met de iconische Citroën DS. In 2005 was Euramax, na een meerjarig R&D-project, de eerste coilcoater ter wereld die een reeks transparante clearcoats op speciale aluminiumsubstraten lanceerde. De basiscollectie, die bestond uit vier kleuren en twee substraten, werd met veel enthousiasme door de markt ontvangen. De lakken benadrukken de natuurlijke schoonheid van het aluminium en met hun bijzonder lichtreflectie stellen ze architecten in staat zeer levendige gevels te creëren aan – héél belangrijk – haalbare kosten. De efficiëntie van het coil coating proces; waarbij in een uur tijd 4000 á 5000 m2 gelakt kan worden, is dan ook een niet te onderschatten factor in het succesverhaal van de AluNatur range.”

Hij vervolgt: “Een van de eerste grote projecten in AluNatur was de 2005 Budapest Sports Arena. De bekende Hongaarse architect György Skardelli vond in AluNatur Titanium BRUSHED de perfecte afwerking om zijn gebouw op een kiezelsteen te laten lijken, een idee dat hij kreeg toen hij stenen in een rivier gooide. Na 15 jaar blootgesteld te zijn aan de elementen – en nog steeds in zeer goede staat – heeft de Budapest Sports Arena onlangs een grotere zus gekregen in de vorm van het nabijgelegen Puskás Stadium waar het EURO 2020-voetbalkampioenschap gehouden werd. Ook dit stadion is van de hand van György Skardelli. Het complex heeft een indrukwekkend dak van 95.000m2 in Titanium BRUSHED.” 

2005 László Papp Budapest Sports Arena. A011 Line Titanium (Titanium BRUSHED). (Beeld: Sandor Benkoe)

Icoon onder de transparante coatings

Wat begon als een beperkte range aan clearcoats nam al snel een vlucht. Vele grotere en kleinere projecten volgden en de kleuraanvragen die daarmee verband hielden leidden tot nieuwe sub ranges die onze AluNatur mede gemaakt hebben tot wat het nu is; een icoon onder de transparante coatings. “Het was niet eenvoudig om specialist te worden op dit gebied”, zegt Scheepers. “Transparante coilcoatings behoren tot de moeilijkste finishes op de markt. We hebben dan ook voor vele uitdagingen gestaan ​​die we hebben moeten leren overwinnen. Met een trackrecord van miljoenen vierkante meters in het afgelopen anderhalf decennium, durven we inmiddels gerust te stellen dat wij een best-in-class transparante finish bieden.”

Nieuwe lente

“We zijn ervan overtuigd dat er een ‘nieuwe lente’ aanstaande is voor onze natuurlijke afwerkingen. Op de markt is een duidelijke trend gaande naar natuurlijk ogende metalen gevels en Euramax is zeer goed toegerust deze te bedienen. Het is niet alleen het scala aan afwerkingen dat we aanbieden en de grote bandbreedte aan aluminium paneeltypes waarop deze beschikbaar zijn, er is ook ons ​​team van architectural advisors dat klaarstaat ​​om te helpen bij het ‘verbinden’ van gevelpaneel en coating. Uiteindelijk is elk gebouwontwerp een icoon op zich en denken we graag mee als het gaat om de metalen gebouwschil.”

Meer inspiratie vindt u in het magazine The Outsider, een eigen uitgave van Euramax Architectural Products. Het magazine aanvragen kan via jscheepers@euramax.eu.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details