Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Bijzondere villa in schijnwerpers

Bijzondere villa in schijnwerpers

Dit doet in-lite niet alleen door buitenlampen te ontwikkelen maar bovenal door mensen te inspireren en uiteenlopende projecten te voorzien van bijzondere lichtplannen.

“Sinds 1999, toen in-lite ontstond, is het bedrijf sterk gegroeid”, aldus Senior Light Specialist Thijs van Zessen. “Wij begonnen met de verlichting van kleinere tuinen, maar toen ledverlichting steeds meer verbeterde, groeiden de mogelijkheden.” 

Dit komt doordat met minder energie een veel grotere lichtopbrengst kan worden gehaald. “Voor het uitlichten van een boom was ooit 50 watt nodig, maar met led is 5 watt al voldoende. Daardoor zijn wij steeds grotere projecten gaan doen, ook omdat steeds meer verlichting op één transformator aangesloten kan worden.”

Creatieve lichtplannen

Toen in-lite steeds meer tuinen in het hoge segment mocht verlichten werd het in-lite LAB geboren. Dit onderdeel van het bedrijf richt zich helemaal op het ontwerpen van creatieve lichtplannen voor iedere buitenruimte in de wereld. “Wij zijn constant op zoek naar de meest gave en inspirerende plekken om te verlichten”, zegt Van Zessen. 

“Het afgelopen jaar zijn we ook steeds meer 3D lichtplannen gaan maken. In tegenstelling tot lichtpuntjes op een tekening geeft dit echt een idee hoe de verlichting gaat worden. Hiermee kunnen we onze plannen nog beter overbrengen.

Een bijzonder project van in-lite is de Wantij villa in Dordrecht. Dit was ooit het inlaatstation van koelwater voor de Dordtse Centrale. Nu is het pand echter helemaal omgebouwd tot een villa. Het pand stond altijd al op een mooie locatie aan de rivier, maar het gebouw was een soort betonnen doos. Een welvarende inwoner van Dordrecht heeft het echter omgetoverd tot een villa, met woon- werk- en recreatieruimtes, verspreid over vijf verdiepingen. “Wij werden door een projectinrichter benaderd om de tuin en het pand zelf te verlichten.”

Villa en statige tuin uitgelicht

in-lite schuift het liefst zo vroeg mogelijk aan, om het tijdens de bouwplannen al over de buitenverlichting te praten. “We kunnen dan inspelen op de functie van het pand en de geplande zichtlijnen, in dit geval vanuit de keuken en woonkamer.” 

Bij de Wantij villa lag de focus op het uitlichten van het pand zelf en de statige tuin met grote bomen. 

“Voor de villa zelf gebruikten we de grondspot Big Nero Narrow om het gebouw egaal uit te lichten. Daarnaast vooral grondspot Big Nero, voor het uitlichten van de bomen. Een bijzonder detail: de gebruikers kunnen zelf de juiste hoek van de verlichting kiezen. Met een speciaal magneetje wordt een motortje in een spot geactiveerd en kan de juiste hoek gesteld worden. We hebben met ons lichtplan een mooie combinatie van sfeer en functionaliteit kunnen creëren. De hoogteverschillen in de tuin hebben we bijvoorbeeld voor de veiligheid geaccentueerd, onder meer bij de afstapjes met de lichtstrips Evo Hyde. Door rekening te houden met de zichtlijnen is vanuit elke hoek iets interessants te zien.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details