Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Brandveilige opslag nieuwe stijl

Brandveilige opslag nieuwe stijl

De wet wordt in de loop van 2022 officieel van kracht. In de praktijk maakt dat weinig verschil. Bedrijven moeten zich nu al houden aan de kaders van de nieuwe Omgevingswet, bijvoorbeeld wanneer het gaat over het brandveilig produceren, transporteren, gebruiken of opslaan van goederen. In dit artikel richten we ons op brandveilig bouwen en de brandveilige opslag van gevaarlijke goederen (PGS 15).

Nieuwe opzet PGS’en

Met de komst van de nieuwe Omgevingswet krijgen de PGS-richtlijnen een nieuwe opzet. Het doel van PGS 15 is het beheersen van de risico’s van de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. De PGS-richtlijn beschrijft maatregelen om dat doel te bereiken. Deze maatregelen zijn gebaseerd op een risicobenadering, die uitgaat van mogelijke scenario’s. 

Cultuuromslag

Er zijn twee manieren om met brandveiligheid om te gaan: regelgericht en risicogericht. Voor brandveilig bouwen is de regelgerichte benadering dominant, terwijl men op het gebied van milieu vaker voor een risicogerichte benadering kiest.  De nieuwe omgevingswet sluit meer aan op de risicogerichte benadering voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Belangrijk daarbij is dat stakeholders – opdrachtgever, aannemer, veiligheidsregio en verzekeraar – elkaar vroegtijdig opzoeken

(Beeld: Fotostudio Karel Bingen)

Goede vertaling naar de praktijk

Een goede vertaling van ontwerp naar praktijk is eveneens een uitdaging voor brandveilige bouw en opslag. Dat heeft te maken met het volgende: het testen van brandwerende constructies gebeurt vaak in zijn geheel. Maar in de praktijk is een brandwering vaak opgebouwd met onderdelen van verschillende leveranciers. Dat kan impact hebben op een vergunning of aansprakelijkheid. Het is belangrijk voor bedrijven, aannemers en architecten om daar rekening mee te houden.

Gelijkwaardigheid als basis voor brandveiligheid?

De standaardsituaties leveren doorgaans weinig problemen op. Het wordt vaak ingewikkeld bij afwijkingen of maatwerk. Bijvoorbeeld een distributiecentrum dat grotere brandcompartimenten wenst, omdat dit logistiek beter uitkomt. Of men wil extra opslagcapaciteit voor gevaarlijke stoffen. Vaak wordt er dan een beroep gedaan op gelijkwaardigheid door bedrijven en aannemers. Ander gezegd: ze stellen dat de afwijkende ruimtes voldoen aan de brandveiligheidseisen. En dan wordt het moeilijk. Want de brandweer geeft advies op de vergunning en heeft een effectbenadering: zij willen de risico’s met hun team kunnen beheersen. Een verzekeraar kan op zijn beurt gaan voor een risicobenadering, terwijl een aannemer gewoon de opdracht heeft om een pand neer te zetten dat aan bepaalde voorwaarden voldoet. 

Hebel cellenbeton 360 minuten brandwerend

PGS ‘nieuwe stijl’ gaat vooral over een nieuwe manier van werken. Het zijn niet zozeer de regels die dat gaan bewerkstellingen, maar de betrokken partijen. Daarom is het essentieel dat de risico’s duidelijk zijn zodat op basis daarvan tot een goed brandveiligheidsconcept wordt gekomen. 

Wilt u meer weten over Xella’s oplossingen voor brandveilig bouwen, of doorpraten over een specifiek project? Onze adviseurs staan voor uw klaar met ervaring en specifieke kennis van de bouwregelgeving. Hebel cellenbeton is bovendien 360 minuten brandwerend. Dat is meer dan zes keer de norm van 60 minuten! Zo bouwt u nóg veiliger, sneller en efficiënter.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details