De Nederlandse én Belgische overheid willen in 2050 een circulaire economie hebben, waarin circulair bouwen een belangrijke pijler is. Doelstelling is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten zo min mogelijk waarde verliezen, duurzame energiebronnen worden aangewend en systeemdenken centraal staat. Om deze ambitie mogelijk te maken, ontstaan tal van nieuwe initiatieven, bouwwijzen én producten. Ook Aliplast zet hoog in op duurzaamheid en circulariteit. Hiervan getuigen niet alleen de Cradle to Cradle Silver certificeringen op de meeste aluminium systemen, maar ook diverse BREEAM-gecertificeerde projecten zoals G-Park in Zevenaar en Barry Callebaut in Lokeren.
“Circulair bouwen gaat een stap verder dan duurzaam bouwen”, weet Marc Mulders, Sales Manager Nederland bij Aliplast. “Bij de bouw van nieuwe projecten wordt niet meer sec gekeken naar de energieprestaties (BENG), maar ook naar de milieuprestaties (MPG). Als producent van aluminium gevelsystemen streven wij naar duurzame gevels met uitsluitend hernieuwbare grondstoffen. Het gebruik van aluminium is daarbij een belangrijke troef. Omdat de grondstof voor aluminium (bauxiet) volledig recycleerbaar is, kan het aluminium namelijk volledig worden hergebruikt. Zónder afbreuk te doen aan kwaliteit. Dit proces kan eindeloos herhaald worden. Bovendien is zeer weinig energie nodig om het aluminium te hersmelten.”
Binnen haar systemen zoekt Aliplast ook continu naar accessoires met een zo laag mogelijke milieubelasting, aldus Mulders. “Uiteraard zonder in te boeten aan mechanische kwaliteit. Een mooi voorbeeld hiervan is de vervanging van alle ABS componenten (die bij verbranding mogelijk toxische stoffen kunnen uitstoten) door polyamide of noryl. Onder andere dankzij deze inspanningen zijn we afgelopen mei van een C2C Bronze naar een C2C Silver certificering gegaan voor bijna al onze ramen, deuren, schuifpuien en vliesgevelsystemen, inclusief het MC Wall vliesgevelsysteem.”
Veel glas, weinig profiel en grote overspanningen. Maar ook: een ongekende esthetische én technische vrijheid. MC Wall geeft elk gebouw een unieke uitstraling, waarbij daglicht maximaal naar binnen kan stromen. Bovendien voldoet de vliesgevel aan hoge eisen op het gebied van wind- en waterdichtheid, thermische isolatie, akoestiek, inbraakwerendheid en brandveiligheid. Het vliesgevelsysteem kent een grote verscheidenheid aan stijlen, regels en afwerkingsprofielen op een uniforme lijn van 55 mm. Naast verticale gevels kunnen ook glasdaken gerealiseerd worden, inclusief parallelle uitzetramen en dakvensters. Het systeem is geschikt voor alle soorten ondoorzichtige of beglaasde vullingen, met een draagkracht van 600 kg en omvat alle accessoires voor aansluiting en bevestiging aan de gebouwconstructie.
MC WALL uitgevoerd als traditionele vliesgevel biedt een ruime keuze aan klem- en deklijsten. Ook zijn stijlprofielen beschikbaar tot een diepte van 326 mm, vertelt Mulders.
“Doordat wij standaard op lengtes van 7 meter extruderen is in nagenoeg alle situaties een grote vrije overspanning mogelijk, met slechts twee steunpunten en zonder gebruik van inschuifprofielen. Dankzij een ruime profielkeuze is het mogelijk om de stijlen en regels aan de binnenzijde in één vlak te brengen.”
Hoewel het toegepaste glas bij een vliesgevel het meeste gewicht in de schaal legt, bijvoorbeeld als het gaat om de isolatiewaarde van de constructie, biedt Aliplast de mogelijkheid om de vliesgevelprofielen extra isolerend uit te voeren. “Bijvoorbeeld met de varianten MC Passive en MC Passive+ zijn Uf-waarden van resp. 1.1 W/m²K en 0.97 W/m²K haalbaar. En ook de toepassing van triple beglazing is mogelijk.”
MC Wall is in 2021 gecertificeerd en kan rekenen op grote belangstelling van architecten, aannemers en eindgebruikers. Inmiddels zijn vele duurzame projecten uitgevoerd met het systeem, vertelt Mulders, die als voorbeeld G-Park in Zevenaar noemt. Het multifunctionele distributiecentrum met vijf warehouses is ontwikkeld en gebouwd volgens de BREEAM ‘Very Good’ certificeringscriteria. De vliesgevel sluit hier naadloos op aan.
“In totaal is 1.800 m2 MC Wall vliesgevel toegepast in het uitkragende kantoor aan de voorzijde. In opdracht van aannemer Goldbeck Nederland BV en samen met gevelbouwer Vierboer BV hebben wij gezocht naar een prijsefficiënte oplossing. Maar ook naar een optimale manier van verbinden, zodat zo efficiënt mogelijk geproduceerd én gemonteerd kon worden. In dit project zijn nauwelijks ramen gebruikt en ook de deurensystemen zijn harmonieus in de vliesgevel verwerkt.”
Een tweede duurzame referentie is het nieuwe chocolademagazijn van Barry Callebaut in Lokeren dat niet alleen het grootste chocolademagazijn ter wereld is, maar ook hét toonbeeld van duurzaamheid. Om te kunnen voldoen aan de BREEAM ‘Outstanding’ ambitie is waar mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en circulaire materialen.
“Het uitkragende kantoor aan de voorzijde is uitgevoerd met 645 m2 MC Wall vliesgevels”, aldus Mulders. “In samenwerking met (ruwbouw)aannemer en gevelbouwer Willy Naessens hebben wij de wind- en waterdichting naar het allerhoogste niveau getild. Bovendien voorziet ons vliesgevelsysteem in een maximale daglichttoetreding. Bijzonder zijn vooral de vinnen aan de buitenzijde van de vliesgevel. Kliklijsten van 22 mm zorgen voor een bijzondere gelaagdheid en daarmee voor een uitgekiende gevelesthetiek.”