Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Comfortabel, duurzaam en betaalbaar wonen in en om een voormalig schoolgebouw
Met toepassing van een hoogwaardig isolatiesysteem met minerale wol en de ultradunne Kingspan Kooltherm isolatieplaat wordt een Rc-waarde van 6,0 m².K/W voor de gevel behaald.

Comfortabel, duurzaam en betaalbaar wonen in en om een voormalig schoolgebouw

Met de verhuizing van Dalton basisschool Jacobus in Eersel in 2017 kwam het schoolgebouw op de hoek van de Postakkers en Schoolstraat vrij. De gemeente wilde het karakteristieke pand graag behouden. Zij stemde in met het voorstel van enkele inwoners, die in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en samen met architecten Stephaan Maas en Ad van de Ven het voormalige schoolgebouw een nieuwe invulling wilden geven. 

Het initiatief kreeg de naam ‘de Omscholing’ en omvat de realisatie van 14 duurzame, energieneutrale en levensloopbestendige appartementen, waarbij de karakteristieke gebouwelementen uit de jaren ’20, ’40 en ‘60 zoveel mogelijk zijn behouden. Op de plek van het oude schoolplein is een gemeenschappelijke ruimte gerealiseerd.

Kopersvereniging de Omscholing kent een gemêleerd gezelschap. Niet alleen door de leeftijd van de leden, die varieert van begin 20 tot bijna 80, maar ook vanwege het type huishouden waarvan zij deel uitmaken. In het voormalige schoolgebouw wonen zowel singels, koppels als een gezin met kinderen, die zeer eensgezind waren over de manier waarop zij hun wooncomplex wilden invullen. Samen formuleerden zij drie uitgangspunten: (1) behoud van erfgoed, (2) goed nabuurschap en (3) optimale duurzaamheid. “Dankzij de toepassing van zonnecollectoren, warmteterugwinning en aanvullende thermische isolatie is een energieneutraal wooncomplex ontstaan”, vertelt Ronald Penning, Business Development Manager bij Kingspan Insulation. “De bewoners hebben geen of zeer lage energielasten, omdat de energie die zij gebruiken perfect in balans is met de energie die zij zelf opwekken. Dankzij een uitstekende isolatie van vloeren, gevels en daken voldoen de woningen bovendien aan een hoge Rc-waarde. Door de toepassing van een hoogwaardig isolatiesysteem met minerale wol en de ultradunne Kingspan Kooltherm isolatieplaat wordt bijvoorbeeld een Rc-waarde van 6,0 m².K/W voor de gevel behaald.”

Dankzij de toepassing van zonnecollectoren, warmteterugwinning en aanvullende thermische isolatie is een energieneutraal wooncomplex ontstaan.

Zeer slanke voorzetwand

Verantwoordelijk voor de verbouwing van de Jacobusschool was Aannemersbedrijf P. van Hulst BV uit Duizel. Voor de afbouw contracteerde zij onder andere CaSO4 BV uit Eersel, dat een ultraslanke voorzetwand heeft ontwikkeld voor herbestemmings- en renovatieprojecten. Bij de totstandkoming van het ‘Excellent Isolatiesysteem’ werd onder andere Kingspan Insulation betrokken. Bijvoorbeeld omdat de ultradunne maar zeer efficiënte Kingspan Kooltherm isolatieplaat een zeer slanke muur garandeert. 

“We zijn actief samen opgetrokken met directeur Joost Schellens, om het isolatiesysteem bouwfysisch te finteunen. Ook hebben we de warmteweerstand (Rc-waarde) in diverse situaties in kaart gebracht”, vertelt Penning. “Deze waarden zijn samengevat in een rapport, die CaSO4 BV in zijn bouwdossiers kan opnemen en die opdrachtgevers én eindgebruikers optimaal inzicht verschaft.”

Het Excellent Isolatiesysteem is uitstekend geschikt voor het vanaf de binnenzijde (na)isoleren van (on)geïsoleerde constructies. Het systeem is opgebouwd uit regelwerk, minerale wol, kooltherm isolatie, een gipskartonplaat en optionele wandverwarming. Naar wens kunnen bovendien domotica, elektra en leidingwerk geïntegreerd worden. Met de ultraslanke voorzetwand kunnen zeer hoge Rc-waarden tot 7,37 m².K/W worden behaald (Excellent Direct 155 isolatiesysteem in combinatie met een ongeïsoleerde spouwmuur). 

Historische gebouwuitstraling wordt geborgd

In dit project is ca. 1.000 m² Excellent 155 isolatiesysteem toegepast met een dikte van 155 mm, aldus Penning. “Hierdoor wordt een optimaal thermisch comfort geborgd, terwijl de historische uitstraling van het gebouw volledig in tact blijft. De gipskartonnen buitenplaat is afgewerkt met stucwerk, met een zeer strakke en hoogwaardig geïsoleerde wand als resultaat.” 

In de zomer van 2020 is het project opgeleverd.

De Jacobusschool is een mooie referentie voor Kingspan Insulation. “Het project bewijst hoe wij – in samenwerking met onze partners – antwoord geven op de energievraagstukken van vandaag en morgen”, aldus Penning. “Met een focus op innovatie, duurzaamheid, veiligheid én design gaan wij geen uitdaging uit de weg. Partijen met uitdagingen op dit vlak, zijn van harte uitgenodigd om contact met ons op te nemen.”  

FICHE VAN PROJECT

Initiatiefnemer: kopersvereniging de Omscholing
Architecten: Stephaan Maas en Ad van de Ven
Aannemer: Aannemersbedrijf P. van Hulst BV
Afbouwer: CaSO4 BV
Isolatie: ca 1.000 m² Excellent isolatiesysteem, inclusief Kingspan Kooltherm isolatieplaten

Kijk voor meer informatie op www.deomscholing.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details