Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Cultuurprijs Noord-Brabant 2023 voor landschapsarchitect Frank Meijer

Cultuurprijs Noord-Brabant 2023 voor landschapsarchitect Frank Meijer

Frank Meijer uit ’s-Hertogenbosch krijgt de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De jury roemt zijn beheerste en verhalende omgang met gebouwd en landschappelijk erfgoed. ‘Het werk van Frank Meijer behoort tot het beste dat de Nederlandse landschapsarchitectuur de laatste decennia heeft voortgebracht’, aldus juryvoorzitter Jan Baan. 

Het oeuvre van Frank Meijer is omvangrijk en divers. Sinds 1980 tekende hij voor meer dan honderd projecten. Als mede-oprichter van ontwerpbureau MTD landschapsarchitecten, de voortzetting van het gerenommeerde bureau Buys en Van der Vliet, bouwde hij voort op het ‘handschrift’ van voorganger Pieter Buys. 

Meijers ruimtelijke composities zijn even eenvoudig als trefzeker. Zijn ontwerpen voor stadscentra, universiteitscampussen, wegen en luchthavens hebben een tijdloze rust en zijn sterk door de context geïnspireerd. In Brabant is dat onder meer terug te zien in de Stadswalzone en het Zuiderpark van ’s-Hertogenbosch, Moerenburg en de binnenstad van Tilburg, de campus van de Technische Universiteit Eindhoven en entreeplein en boulevard van Eindhoven Airport. Buiten Brabant draagt het dakbos op het Collectiegebouw in Rotterdam Meijers’ signatuur, gerealiseerd in samenwerking met architectenbureau MVRDV. 

De meesterhand van Frank Meijer is het scherpst te zien in zijn werk voor vestingwerken, parken, museumtuinen en archeologische terreinen. Daar koppelt hij het verhaal van de plek op een aanstekelijke manier aan de gebruikers van nu. Een notenboom of schriftuur in steen vormen in deze projecten zijn handtekening.

Opvallend is dat Meijer zich ook bij de realisatie van deze langdurige en complexe projecten betrokken en vasthoudend blijft tonen. 

‘Met zijn stilistisch zeer consistente werk heeft Frank Meijer het aanzien van de Nederlandse natuur en cultuur verrijkt’, aldus juryvoorzitter Jan Baan. 

De prijs, waaraan een bedrag van € 10.000 verbonden is, wordt uitgereikt door commissaris van de Koning Ina Adema, die ook voorzitter is van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Dat gebeurt op een nader te bepalen moment dit jaar.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details