Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Dakbedekking van morgen  voor daken van nu
Het nieuwe pand van Kusters Precision Parts in Oss, ontworpen door Elemans & Vedder Architectuur uit Oss. Beeld: Elemans & Vedder Architectuur.

Dakbedekking van morgen voor daken van nu

De professionele dakdekker kan tegenwoordig zijn aanbod in dakbedekking verbreden. Naast het vertrouwde bitumen dat hij al jaren verwerkt, is er een mooi alternatief voorhanden: EPDM. Dit materiaal biedt veel voordelen, zoals een zeer milieuvriendelijk karakter, een extreem lange levensduur, schone verwerking en een hoge mate van brandveiligheid. We spreken met Alphons van der Weerden, landelijk accountmanager projecten, namens CPE én medeverantwoordelijk voor het in de markt zetten van Firestone RubberGard EPDM.

“Om de producten en daksystemen op de juiste wijze te vermarkten, werkt Firestone in Nederland nauw samen met CPE Nederland als distributeur. Samen worden kansen gezocht, erkende verwerkers opgeleid en ondersteund. Ook worden projecten vanaf begin- tot eindfase begeleid om opdrachtgevers te ontzorgen”, opent Alphons het gesprek.

Firestone RubberGard EPDM dakbedekking met daarop zonnepanelen. (Beeld: Firestone Building Products)

De rubberspecialist bij uitstek

Firestone Building Products is een toonaangevende producent van hoogwaardige EPDM en TPO dakbedekkingssystemen voor commerciële, industriële en residentiële daken. Compleet afgestemde daksystemen in functie van de toepassing van het dak, bijvoorbeeld daken met pv-installaties of groendaken. Recent is een bestekservice geïntroduceerd waarbij voorschrijvers, afhankelijk van de functie van het dak, op eenvoudige en snelle wijze een afgestemd bestek kunnen samenstellen. Hierin krijgt men tevens een visualisatie van het gekozen daksysteem.

Winst op de lange termijn

Firestone RubberGard EPDM is iets duurder dan traditionele bitumen, maar daar staat tegenover dat het materiaal een bewezen levensduur van 40 jaar heeft en een levensduurverwachting van 50 jaar. Dit overtreft de levensduur van bitumen in ruime mate. Onderaan de streep belast je het milieu minder en zijn de Total Cost of Ownership lager, dus ook daar wordt op beide zaken winst op de lange termijn geboekt. Wanneer men een afgestemd Firestone RubberGard EPDM daksysteem toepast dan overtreft het de levensduur van de PV-installatie in ruime mate.

De voordelen in vogelvlucht

Kijken we naar de voordelen van Firestone RubberGard EPDM, dan zijn dat de extreme UV- bestendigheid, de zeer lage milieubelasting en tevens wordt het materiaal zonder open vuur aangebracht.  Het productieproces van Firestone RubberGard EPDM is ook duurzaam en vindt volgens ISO 14001 plaats. Alphons: “Ook bij renovaties kan er op de reeds aanwezige bitumen bedekking, op aanvullende isolatieplaten en/of brandwerende scheidingsplaten een laag Firestone RubberGard EPDM worden aangebracht. De mogelijkheden zijn eindeloos!”

Ook het pand van Royal De Ree Holland in Lisserbroek is duurzaam met Firestone RubberGard EPDM.

Onafhankelijk advies op maat

CPE Nederland en Firestone verstrekken, na inventarisatie van het programma van eisen en het beschikbaar budget, altijd een afgestemd advies met daarin de technische oplossingen van de daksystemen. Door deze projectmatige aanpak, met daarin de belangen van de opdrachtgever als uitgangspunt, kunnen CPE Nederland en Firestone zich onderscheiden.

Bewustwording creëren

Het maakt niet uit hoe groot een klant of project is voor CPE en Firestone. Informatieverstrekking is bijzonder belangrijk. “CPE en Firestone komen graag in een vroeg stadium aan tafel, bijvoorbeeld al bij de architect. We helpen iedereen graag zo efficiënt mogelijk op weg naar beter. Het vroegtijdig inbrengen van informatie stelt de architect in staat de juiste keuze te maken en de gekozen oplossing te integreren in het project.”

De klant aan het woord

“Het is een landelijk bekend probleem: zonnepanelen op het dak die brand veroorzaken.” Aan het woord is Hans van der Doelen, eigenaar van Van der Doelen Management en Advies uit Nuland. In de voorbereiding van een project -nieuwbouw Kusters Precision Parts in Oss- stond in de uitgangspunten een daksysteem dat bestond uit een PIR-isolatie met PVC dakbedekking.  Omdat bijna het volledige dak wordt voorzien van een PV-installatie, is vanwege de bewezen levensduur de dakbedekking gewijzigd in Firestone RubberGard EPDM dikte 1,5mm.

“Gedurende de bouw werd de problematiek van de brandverzekering bij aanwezigheid van een PV-installatie op het dak, steeds meer helder. De oplossing vinden was minder eenvoudig, daar relevante wetgeving hiervoor ontbreekt. Tijd om met de opdrachtgever, de tussenpersoon van de verzekeraar, CPE Nederland en Eddy Harthoorn, Business Development Manager Nederland bij Firestone, overleg te voeren over wat de minimale eisen waren en de mogelijke oplossingen. In goed overleg is vervolgens gekozen voor een bewezen, bovengemiddeld kwalitatieve oplossing, die in de USA al langer gangbaar is en in deze toepassing getest en goedgekeurd is door FM Approvals. Hierdoor ontstaat een bewezen brandveilige toepassing die voor de eigenaar een veilige keuze is en voor de betrokken verzekeraar op korte en langere termijn direct acceptabel en verzekerbaar is. 

Kijken we naar de voordelen van Firestone RubberGard EPDM, dan zijn dat de extreme UV- bestendigheid en de zeer lage milieubelasting. Tevens wordt het materiaal zonder open vuur aangebracht. (Beeld: Firestone Building Products)

Het gekozen daksysteem, dat onder andere bestaat uit een Firestone RESISTA AK PIR-isolatie, een onbrandbare DensDeck Prime dekplaat 12,7 mm en een volledige gekleefde RubberGard EPDM, dikte 1,5mm, voldoet aan alle relevante eigenschappen die je als opdrachtgever mag verwachten, zoals bewezen levensduur welke die van de PV-installatie overtreft, milieuvriendelijkheid, beloopbaarheid, brandveilig en een stabiele ondergrond voor zonnepanelen.”

Al met al betekende dit voor de opdrachtgever een hogere initiële investering, maar wel met een volledige verzekeringsdekking als resultaat en een brandveilige situatie op het dak. “Wat mensen zich dienen te realiseren is dat niet goed verzekerd zijn tegen brandschade vaak betekent dat de bedrijfscontinuïteit in gevaar komt. Door de keuze voor een brandveilig daksysteem bespaar je jezelf de potentiële kans op groot leed. Als bouwmanagementbureau had ik al ervaring met CPE Nederland en Firestone en ik sta dan ook volledig achter het gekozen daksysteem”, besluit Van der Doelen.

Voor wie nog meer concrete en project gerelateerde vragen heeft kan contact opnemen met Dhr. Eddy Harthoorn via e-mail: info@fbpe.nl of telefoon: + 31 6 53 53 47 55 of met Alphons van der Weerden via e-mail: awe@cpe.nl of telefoon: + 31 6 53 25 73 49  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details