Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
DB Tower en The Brick, Frankfurt. Baksteen verwijst naar industrieel verleden

DB Tower en The Brick, Frankfurt. Baksteen verwijst naar industrieel verleden

“Architectuur zonder opgeblazen ego”, zo omschrijft architect Christian Schmidt de DB Tower en The Brick in het Europaviertel in Frankfurt. De twee stedelijke bouwblokken werden gerealiseerd op de grootste transformatielocatie in de Metropoolregio Rijn-Main. Projectsorteringen van Hagemeister zorgen voor de inpassing van de kantoorpanden in het stedenbouwkundige masterplan van Albert Speer en zetten individuele accenten.

Het langgerekte Europaviertel in Frankfurt is de laatste grote binnenstedelijke transformatielocatie in de Rijn-Main-metropool. Op basis van een masterplan van AS + P (Albert Speer + Partner GmbH), wordt in het Europaviertel sinds 2005 gebouwd aan een nieuwe wijk. Op de plek van het voormalige goederenstation van Frankfurt verrijzen woningen voor circa 10.000 mensen, kantoren (ca. 30.000 werkplekken), hotels, flats, winkels, onderwijs- en vrijetijdsvoorzieningen en parken. Een ondergrondse metroaansluiting met de binnenstad staat voor 2025 gepland.

Het masterplan van Speer gaat uit van bouwblokken langs een representatieve as, vormgegeven als een groene, stadse boulevard met op markante punten gebouwde accenten van 60 meter hoog. Binnen dit stramien verrezen tussen 2018 en 2021 de DB Tower – het nieuwe kantoor van de Deutsche Bahn – en kantoorpand The Brick.

“Architectuur zonder opgeblazen ego”, zo omschrijft architect Christian Schmidt van Schmidt Plöcker Architekten PartG mbB het concept van de twee gebouwen. The Brick en de DB Tower werden door het bureau ontworpen als twee verwante stedelijke bouwblokken die zich voegen binnen het masterplan van Speer en tegelijkertijd een eigen signatuur hebben.

Die eigen signatuur danken de DB Tower en The Brick onder meer aan het prijsvraagwinnende gevelconcept voor beide gebouwen van Aldinger Architekten uit Stuttgart. Hoofdvorm en grondplan van DB Tower en The Brick lagen vast. Voor de gevels gold: de dialoog zoeken met de omliggende bouwblokken en tegelijkertijd een presentie als zelfstandig volume.

“De gevels verwijzen naar de geschiedenis van het Europaviertel”, aldus Schmidt. De historische referentie waar het gevelconcept van Aldinger Architekten op aanknoopt: industriële baksteenarchitectuur uit de jaren twintig van de vorige eeuw, met sculpturale gevels en grote raampartijen.

Die referentie is herkenbaar in de gevels van “The Brick”. De gevels zijn gevat in een dubbelhoog raster van gemetselde banden, op de verdiepingen voorzien van een terugliggend kruis van penanten. Het metselwerk is uitgevoerd in steenstrips, in een donkere, roodbruine projectsortering van Hagemeister met sterke kolenbrandaccenten.

De gevel van de DB Tower werd voorzien van steenstrips in prefab betonelementen.

Op een dubbelhoge plint heeft de 60 meter hoge toren 14 kantoorverdiepingen met een repeterend patroon van vensters gevat in ranke gemetselde penanten met diepe, geprofileerde neggen. Christian Schmidt: “Dat resulteert in een sterk raster, met in elk raamelement een verspringende profilering in donkergrijs aluminium.” In de DB Tower werd een donkerrode projectsortering van Hagemeister toegepast, eveneens met stevige kolenbrandaccenten. Christian Schmidt: “Voor ons is baksteen een symbool van nuchterheid, duurzaamheid en warmte. High-tech is onontbeerlijk, maar uiteindelijk is een echt bouwmateriaal de interface tussen gebruiker en gebouwschil. De sorteringen van Hagemeister bezitten een unieke textuur, en baksteen is een duurzaam materiaal dat sierlijk veroudert.”

Projectgegevens
Architectuur: Schmidt Plöcker Architekten PartG mbB, Frankfurt am Main
Gevel: Aldinger Architekten, Stuttgart
Baksteen: projectsorteringen
Formaat: The Brick (steenstrips) DF 240x15x52 mm; DB-Tower (steenstrips in prefab elementen) SF 215x20x65 mm
Gemetseld geveloppervlak: The Brick – 7.500 m²; DB Tower – 7.800 m²


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details