Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
De deur als geluidswerend element mag  niet onderschat worden

De deur als geluidswerend element mag niet onderschat worden

Waar voor de woningbouw eisen ten aanzien van geluidswerendheid van deuren zijn opgenomen in het bouwbesluit, daar moeten zorgsector, bedrijfsleven en kantoren het zonder stellen. “De rol van de deur met betrekking tot geluidswering wordt onderschat”, is de mening van Henk Breel, directeur van de stichting GND Garantiedeuren. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 20% van de Nederlanders langdurig geluidshinder ervaart. GND heeft in samenwerking met bureau Peutz een geluidsadviestabel voor deursets opgesteld. “Gebruik van een deurset met de juiste geluidswerende prestaties kan de overlast sterk verminderen”, zegt Breel. “Geluidsoverlast kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Op zijn minst neemt de productiviteit af, wanneer men door geluid gestoord wordt.”

communicatiebron-gnd-2-kopieren

Met de app kun je op eenvoudige wijze afkomst en prestaties op het gebied van geluid-, brand-, rook- en inbraakwerendheid van de deur en het kozijn controleren.

 

Fysieke en sociale geluidsoverlast

“Voor de woningbouw zijn er wel eisen, maar buiten de woningbouw niet. Initiatieven om geluidshinder te voorkomen moeten dus van de opdrachtgever afkomen, die vaak niet goed op de hoogte is of er gewoon helemaal niet aan denkt”, schetst Breel. Naast fysieke geluidsoverlast bestaat er ook sociale geluidsoverlast. Waar moeten we dan aan denken? Breel antwoordt: “Wanneer er niet is gedacht aan geluidswering op het werk, dan kun je in lastige situaties komen. Denk aan een HR-gesprek achter gesloten deuren, waarbij niet alleen de gesprekspartners continu gestoord worden door geluid van buiten het kantoor, maar waarbij ook het vertrouwelijke gesprek hoorbaar is voor anderen. Hetzelfde geldt voor bespreekruimtes bij artsen. Of wat te denken van hotelkamers, waarbij privacy niet gegarandeerd wordt doordat er geen geluidswering aanwezig is.”

Bewustwording creëren

Met de geluidsadviestabel wil GND mensen informeren en helpen bij het maken van de juiste keuze in deur-kozijncombinatie. “We willen bewustwording creëren en zorgen dat de benodigde informatie helder is en toegankelijk. Daar staan we als GND voor. Geluid is een complexe materie, waarbij er nogal eens verwarring wil ontstaan over de gebruikte begrippen, geluidwaarden en de benodigde geluidsisolatie. Kijk je namelijk alleen naar de geluidswerendheid van het deurblad, dan is dat niet voldoende. Het gaat om de juiste combinatie van deur en kozijn. Onze adviestabel laat helder zien wat deze sets (deur met kozijn) aan geluidswerendheid opleveren.”

communicatiebron-gnd-3-kopieren

Fabrikanten van geluidswerende deuren die zijn aangesloten bij GND zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel in de hangzijde van de deur.

 

Herkenbaarheid door garantie- en zekerheidslabel

Fabrikanten van geluidswerende deuren die zijn aangesloten bij GND zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel in de hangzijde van de deur.  Breel legt uit: “Daarmee zijn op eenvoudige wijze afkomst en prestaties op het gebied van geluid-, brand-, rook- en inbraakwerendheid van de deur en het kozijn te controleren.” Goede geluidsisolatie van zowel woon- als werkruimten is dus van groot belang. “Als overkoepelende organisatie van toonaangevende Nederlandse deurenfabrikanten reiken we iedereen graag de hand. Onze leden maken zich op hun beurt sterk voor de optimale kwaliteit en prestaties van binnen- en buitendeuren, ook als het om geluidswerendheid gaat”, aldus Breel. “Wie meer informatie wenst kan daarvoor terecht op onze website, www.gnd.nl.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details