Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
De Groene Kaap-Rotterdam: Leven in het groen is de toekomst

De Groene Kaap-Rotterdam: Leven in het groen is de toekomst

Onlangs is het nieuwste project opgeleverd, De Groene Kaap. Een groot complex met 450 nieuwbouw huur- en koopwoningen en ruimte voor horeca en winkels. Het omvat vier havengebouwen met vijf torens die met elkaar verbonden zijn door hoven, loopbruggen en daktuinen. De verschillende groene ruimtes vormen samen een doorgaande route voor bewoners en bezoekers.

Nadrukkelijke aandacht voor groen

De nadrukkelijke aandacht voor groen in de ontwerpfase heeft ertoe geleid dat veel van de woningen direct in contact staan met een van de hof- en daktuinen. Bijzonder is ook dat een deel van de tuinen openbaar toegankelijk is, terwijl een ander deel kan worden afgesloten voor de bewoners. 

De tuinen beslaan gezamenlijk zo’n 7.500 m². Voor het technische ontwerp is gekozen voor eenvoud, wat betreft de materialen maar ook wat betreft de toepassing ervan. Door te werken met verschillende thema’s en kleurenschema’s per tuin of hof, die met elkaar verbonden zijn door bruggen en paden ontstaat een afwisselende wandelroute. Repeterende beplanting maakt dat het toch een geheel blijft. 

De beplanting: uitdagingen en oplossingen

De beplanting moest de specifieke uitgangspunten van het ontwerp volgen. Het beeld dat gecreëerd moest worden bestond uit golvende bewegingen van verschillende hoogtes en verschillende kleurstellingen. De planten moesten een lange bloeitijd hebben en van bovenaf gezien net zo mooi zijn als op loophoogte.

Vaste planten

Bij daktuinen die omgeven zijn door hoogbouw zijn er plekken met schaduw en zon. Voor de binnentuinen met veel schaduw is gekozen voor geranium, brunnera, aster en anemoon. Voor het dak de soorten helenium, hemerocallis, kniphofia en de siergrassen pennisetum en calamagrostis. 

Bomen en heesters

Voor de daktuinen is gekozen voor meerstammige bomen in groepjes gecombineerd met struiken die in hoogte verschillen. Zo creëer je als het ware een mini bosje, waarin de planten elkaar beschermen tegen de zware windbelasting. De gebruikte soorten zijn inheemse, meerstammige boomsoorten, zoals Acer campestre, Amelanchier, Cornus mas, Betula pendula, Pinus nigra, Crataegus monogyna, en Frangula alnus.

Bloembollen

Een mooie en nuttige aanvulling in het beplantingsplan zijn bloembollen, omdat het de bloeitijd verlengt. Er is gekozen voor bollen die bloeien voor of na maart, zoals Alliums, en vroege narcissen, omdat in maart de vaste planten worden teruggesnoeid.

De waarde van groen

Een woning met uitzicht op groen verkoopt niet alleen beter, maar heeft ook een  belangrijke invloed heeft op het leefklimaat in een buurt.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?