Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
De juiste tapijttegels verbeteren het comfort op de vloer
De ComfortWorx® backing is voor 90% gemaakt van gerecyclede plastic flessen. (Beeld: Julie Guiomard)

De juiste tapijttegels verbeteren het comfort op de vloer

Voor vloerenproducent Shaw Contract is duurzaamheid méér dan het gebruik van gerecycled materiaal en meer dan de productie in een koolstofneutrale fabriek. Het bedrijf daagt architecten uit om op een holistische manier naar duurzaamheid te kijken. Hierbij onderscheidt Shaw vijf factoren, die samen zorgen dat vloerbedekking bijdraagt aan health en wellbeing.

Shaw Contract maakt tapijttegels in de eigen fabriek in Schotland, heeft kantoren en showrooms in Oosterhout, Parijs, Dubai en Londen en zijn hoofdkantoor in Cartersville USA. Marketing Director Samantha Dawe: “Wij merken dat occupant comfort steeds belangrijker wordt, ook voor architecten. Het kantoor moet een prettige plek zijn om naar toe te gaan. Zo ook moet een school als een fijne leerplek worden ervaren. Goed doordachte beslissingen over de keuze van de vloerbedekking en de combinatie met andere afwerkingen dragen bij aan een comfortabele, productieve ruimte.”

Shaw Contract Shifting fields, Landing Edge.

Comfort voor voeten en oren

Als eerste factor noemt Dawe akoestiek. “We werken en leren vaak in grote open ruimten. Een goede akoestiek is dan erg belangrijk. Tapijttegels kunnen hieraan bijdragen door een ruimte te creëren waar je graag rustig wilt zitten en werken.” Alle tapijttegels van Shaw Contract hebben een akoestische rating. Daarnaast ontwikkelde de fabrikant de gepatenteerde ComfortWorx® backing. Deze is voor 90% gemaakt van gerecyclede plastic flessen en verbetert zowel het akoestische comfort als het gevoel onder de voeten, door een dempend effect. 

“Underfoot Comfort is de tweede factor voor een fijne omgeving. Als je een langere tijd moet staan, bijvoorbeeld bij het werk aan een zit-/stabureau, dan is het belangrijk dat een vloerbekleding prettig aanvoelt en ondersteuning biedt.”

Met de Shaw contract Shifting fields collectie kan men mooie overgangen creëren.

Sinds de coronapandemie zijn we steeds meer doordrongen van het belang van goede ventilatie. Goede luchtkwaliteit is volgens Shaw nog belangrijker geworden, aangezien meer dan 90% van de tijd binnenshuis wordt doorgebracht. “Materiaalgebruik speelt een grote rol als het gaat om het binnenklimaat. Onze producten zijn Indoor Air Comfort Gold gecertificeerd. Dit garandeert dat zij voldoen aan lage eisen ten aanzien van de product-emissie.” Ook het schoonmaken met chemische producten kan de luchtkwaliteit beïnvloeden, zegt Dawe. “Bij regelmatig onderhoud van onze tapijttegels is schoonmaken met heet water voldoende.” 

Het belang van kleur

“Kleur kan op twee verschillende manieren als belangrijk worden beschouwd. Allereerst hoe het ons laat voelen. We weten dat kleur rustgevend of activerend kan werken. Dat is belangrijke kennis, omdat we in een werk- of leeromgeving te maken hebben met Neurodiversity (de verscheidenheid aan breinwerkingen zoals dyslexie, autisme en ADHD, red). De kleurkeuze hangt dus samen met de gebruikers van een ruimte. Daarnaast is van belang hoe kleur en licht elkaar beïnvloeden. Het gebruik maken van een contrast maakt navigeren in een ruimte makkelijker, ook voor mensen met visuele problemen. Lichtreflectiewaarden maken daarom een deel uit van de technische data die wij aanbieden.”

De drie Shifting Fields stijlen vullen elkaar aan. (Beeld: Jason Butcher)

Al deze verschillende factoren komen samen in de nieuwste tapijttegelcollectie Shifting Fields. De collectie is geïnspireerd door de natuur. Er is gebruik gemaakt van Shaws 100% gerecyclede EcoSolution Q100-vezel. De tapijttegel van 50 x 50 cm is er in drie stijlen: Plains, Landing en Landing Edge. Plains is verkrijgbaar in negen op de natuur geïnspireerde kleuren. De Landing Edge-tegels, zijn er in zes kleuren en vormen een overgang van de ene tint in de andere. Tenslotte is de door steen en aarde geïnspireerde Landing tegel er in drie kleuren. Samen kunnen de tegels subtiele overgangen in kleur en patroon creëren.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details