Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
‘De toekomst is dynamisch, net als onze gevels’
Het team dat Ciskin mogelijk maakt.

‘De toekomst is dynamisch, net als onze gevels’

Altijd op weg naar circulariteit in de gevels

Het ontwerpen, ontwikkelen en realiseren van nieuwe gebouwen én het renoveren/transformeren van bestaande gebouwen vraagt in steeds meer gevallen om een goed doordacht duurzaam en/of circulair concept. Wat betreft de gevel heeft Circular Facade Company dé oplossing in handen. “Met Ciskin bieden wij een circulair gevelconcept dat altijd up-to-date is. Modulair ontworpen, demontabel samengesteld, herbruikbaar, 100% recyclebaar én toegespitst op het comfort van de gebruiker.”

Ciskin is een initiatief van Alkondor Hengelo, De Groot en Visser en WICONA, die samen Circular Facade Company vormen. “Het idee voor de circulaire gevel ontstond al enige tijd geleden, toen AM voor één van haar ontwikkelingen ‘Façade as a service’ wilde toepassen. Dit had zij namelijk gezien bij de branchevereniging waarvan wij allemaal lid zijn”, vertelt Martijn Veerman, specialist Circulaire Gevels bij Alkondor Hengelo. 

Drie gevelbouwers werden uitgenodigd om hierover mee te denken en uiteindelijk bleven De Groot en Visser en Alkondor over. “Gezamenlijk werden wij uitgedaagd om een circulaire gevel te maken. We hadden allebei al gepionierd op dit vlak. Toch kwamen we al snel tot de conclusie dat het ontwerp van een compleet nieuwe gevel wenselijk was. Een nieuwe gevel die volledig aansluit bij de circulaire visie én die volledig losmaakbaar is. Maar ook een gevel voor de markt, die verder gaat dan alleen deze opdracht voor AM.”

Om te komen tot een circulaire gevel, moet elk onderdeel (ontwerp, productie, onderhoud, hergebruik, opwaardering en recycling) kloppen, benadrukt Veerman. “Daarom hebben we gezocht naar partnerbedrijven die ons hierin kunnen ondersteunen. Al vroeg in de ontwikkelfase kwamen we in contact met WICONA, een onderdeel van Hydro Building Systems, dat een hele mooie circulaire grondstoffenambitie heeft. Gezamenlijk hebben wij de route van technische ontwikkeling, marketing en merkontwikkeling doorlopen.” Op dit moment wordt Ciskin uitgebreid getest en worden alle certificeringsstappen doorlopen. In het voorjaar van 2023 staat het eerste (pilot)project gepland.

Alle gevelelementen zijn losmaakbaar.

Flexibel aanpasbaar

“In de ontwikkelfase hebben we heel nadrukkelijk gekeken naar welke gebouwen we in eerste instantie willen bedienen”, vertelt Raimond Stassen, projectmanager bij WICONA. “Tot welke hoogtes willen we gaan? En welke bouwfysische eisen gelden hier, ten aanzien van o.a. thermische isolatie, luchtdoorlatendheid, geluidswering en brandwerendheid? Wat zijn wensen van opdrachtgevers? Zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten? We kwamen al gauw tot de conclusie dat het systeem zowel van buitenaf als binnenuit beglaasd moet kunnen worden. Maar ook dat open en dichte gevels in één systeem gecombineerd moeten kunnen worden.” 

Anita de Groot, algemeen directeur van De Groot en Visser: “Met Ciskin wilden we een gevel introduceren die flexibel aanpasbaar is, die eenvoudig gedemonteerd kan worden en die een oneindige levensduur heeft. Het systeem kan eenvoudig worden aangepast aan de gebruiksfunctie. En is de gevel op een bepaald moment niet meer nodig, dan kan hij eenvoudig gedemonteerd, geüpgraded en opnieuw gebruikt worden. De gevel degenereert niet en blijft continu presteren, op het hoogste niveau. Grondstoffen- en waardevernietiging zijn dus niet aan de orde.”

Altijd in ontwikkeling

Naast technische levensduur is in de markt ook esthetische levensduur van belang, benadrukt De Groot. “We zien nog altijd dat gebouwen gesloopt of getransformeerd worden omdat ze niet meer mooi gevonden worden. Ook hier speelt Ciskin op in. De gevel blijft altijd eigentijds. Als er nieuwe PV-, glas- of afwerkingsmogelijkheden komen, kunnen we die eenvoudig in onze gevels integreren. Dat maakt Ciskin net zo dynamisch als onze toekomst.”

DOOR Architecten heeft samen met Circular Facade Company het ontwerp voor de circulaire Ciskin gevel gemaakt.

Tal van afwerkingsmogelijkheden

Esthetisch kun je Ciskin vergelijken met een vliesgevel, kozijn of HSB, vertelt ze. “Het systeem betreft een combinatie tussen dichte en open gevelmodules, waar je heel prettig achter kunt wonen, werken en verblijven. De modules zijn volledig vrij in te delen. Bovendien hebben architecten en opdrachtgevers keuze uit tal van afwerkingsmogelijkheden. Zowel in kleur, structuur als belijning.” 

Veerman: “Modules met gesloten panelen, glaspanelen, draaikiepramen, zonwering/lichtwering, ventilatie en andere functies kunnen met behulp van vloerankers, profielen en stijlen losmaakbaar tussen de vloeren worden ingeklemd. Flexibele vloerranden maken de toevoeging van balkons, PV-panelen, luifels et cetera mogelijk, terwijl slimme sensoren zorgen voor een optimale afstemming tussen gebouwgevel en gebouwgebruikers.” 

Stassen: “Een modulaire maatvoering van 300 tot 1.800 mm breed en 3.000 tot 3.600 mm hoog maakt een uitstekende uitwisselbaarheid én maximaal hergebruik in de toekomst mogelijk.”

Ciskin wordt niet alleen als product maar ook als dienst aangeboden, inclusief een uitgebreide serviceovereenkomst. Hierdoor ervaren gebruikers een maximaal comfort én worden de kwaliteit en uitstraling van de gevels voor lange tijd gewaarborgd. “Ongeacht welke vorm opdrachtgevers kiezen: ons doel is altijd om lange termijn cont(r)acten aan te gaan”, besluit Veerman. “Want alleen dan kunnen we positieve impact maken en de gevels eindeloos (her)gebruiken.”    

100% demontabel én remontabel

Ciskin wordt geproduceerd uit gerecycleerd aluminium, waarin WICONA voorloper is. De profielen bestaan voor meer dan 80% uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium (post-consumer schroot), dat afkomstig is uit de ramen, deuren en vliesgevels van gebouwen die aan het eind van hun levensduur zijn gekomen. Verspreid over twee productielocaties in Europa wordt alle vrijgekomen aluminium schrootafval zorgvuldig gefragmenteerd, gesorteerd en bewerkt voor de productie van nieuwe en hoogwaardige aluminium bouwsystemen. Hiermee zijn architecten, ontwikkelaars en eindgebruikers verzekerd van een duurzaam product én een minimale CO2-uitstoot. Doordat Ciskin ook 100% demontabel én remontabel is, worden deze eigenschappen naar een nog hoger niveau getild.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details