Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
‘De waarde van verplaatsbare binnenwanden wordt alleen maar groter en groter’

‘De waarde van verplaatsbare binnenwanden wordt alleen maar groter en groter’

Voor deze editie van Archicomm spraken we met Leo Oosterveen, branchemanager bij de NEBIFA. We legden hem drie vragen voor.

1. Zijn we met z’n allen in de branche (intussen) al circulair genoeg?

Leo: “Ja, ik durf wel te zeggen dat we in de afgelopen jaren goede stappen hebben gezet. Maar, laten we niet vergeten dat wij – van de binnenwanden – feitelijk maar één kleine schakel in de hele keten zijn. Je zult dan ook altijd breder moeten blijven kunnen kijken. Uiteindelijk behoren we het samen te doen en precies daar zit dan ook de uitdaging, wat mij betreft: van gebouweigenaren tot toeleveranciers… in z’n totaliteit kan het bereiken van de gestelde duurzaamheidsambities beter. Er valt nog veel te winnen.”      

“Tegelijkertijd is het zo dat verplaatsbare binnenwanden niet een product zijn van de laatste jaren. Al in de jaren ’60 van de vorige eeuw werden ze al in gebouwen geplaatst. Kijk, het is regeringsbeleid om in het jaar 2050 circulair te worden. Het is van de zotte om alles weg te gooien; precies om die reden moeten we er wel bovenop blijven zitten. Daarom zie ik het als onze taak om continu de boodschap af te geven aan bijvoorbeeld projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren. Zij zijn een belangrijke hap in de hele keten en ook zij behoren een bijdrage te leveren aan het bereiken van die circulaire ambities.”          

“De vraag is tegelijkertijd of we voorstander moeten willen zijn van bijvoorbeeld regelgeving die ons opdraagt om een minimum percentage aan verplaatsbare wanden in een gebouw te hebben. Er is wat voor te zeggen omdat er nu nog te veel vrijblijvendheid in zit. Eigenlijk ben ik niet voor dergelijke verplichtingen. Ik zie meer kansen in het laten zien van goede voorbeelden. Precies daarom motiveren wij gebouweigenaren zoals het Rijksoverheid met het credo: Practice What You Preach. Ik geloof dat die motivatie zal werken.”

2. Wat is (daarom) de belangrijkste boodschap aan architecten?

Leo: “Wees niet bang voor verplaatsbare (duurzame) binnenwanden. Wij van de Nefiba zijn uw bondgenoot. Daarnaast helpen de NEBIFA leden desgevraagd bij het ontwerpen en uitvoeringsplanning van ombouw projecten. En ja met verplaatsbare wanden is dat natuurlijk al heel snel demonteren en herplaatsen.”

3. Is de markt (dus?) concurrentiebestendig? Lees: klaar voor de toekomst?      

Leo: “Ja. Want in z’n algemeenheid dragen we juist door verplaatsbare binnenwanden, die dus ook hergebruikt worden, al veel bij aan alle duurzaamheidsambities. Daarnaast is door de coronapandemie de waarde van verplaatsbare binnenwanden ondubbelzinnig bewezen. De invulling van de vierkante meters in kantoorgebouwen gaat daardoor wezenlijk veranderen. De verwachtingen en eisen aan werkplekken veranderen. Eigenlijk is dat continu het geval maar door corona valt dat echt op. Gebouwbeheerders, ontwerpers en toeleveranciers hebben een gezamenlijke uitdaging. De NEBIFA leden hebben jarenlange kennis en ervaring om eigenaren en ontwerpers te helpen bij het maken van mooie, flexibele, comfortabele en vooral circulaire kantoorinrichting. Ik zie de toekomst dus met vertrouwen tegemoet.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details