Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Exterieur

Dempende geluidsschermen: slimme omkasting is de oplossing!

GS-Hof-van-Heel
Geluidsscherm op betonvoeten gepoedercoat in RAL 9005 ‘Gitzwart’ tbv afscherming en geluidsreductie warmtepompen.

Tekst | Tamara Brouwers

Beeld | Modubar BV

24 november 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Stijlvol geluidsoverlast voorkomen

Een buitenunit warmtepomp, airco of luchtbehandelingskast kan een behoorlijke geluidsoverlast geven. Sinds 2020 mag er maximaal 40dB geluid hoorbaar zijn op de erfgrens. Met de warmtepomp omkasting oplossingen van Modubar is dat geen probleem. Zowel de Noise-reducer schermen als Kokowall HA-Minwol oplossingen van het bedrijf zijn zeer effectief in het dempen van geluid.

Modubar is jarenlang actief op het gebied van geluidsschermen. Deze werden in eerste instantie vooral langs wegen, distributiecentra, spoorwegen en parkeerplaatsen geplaatst. De laatste 10 jaar is er volgens project manager Arjan Kick steeds meer vraag naar geluidswering rondom luchtbehandelingssystemen + warmtepompen en airco’s. “Tegenwoordig worden steeds meer machines en installaties op bestaande en nieuwe gebouwen geplaatst. Daardoor ontstond er vraag naar manieren om het geluid hiervan te dempen. Wij bieden zeer gespecialiseerde producten en kunnen naar gelang de situatie een passende oplossing bieden.”

Geluidsscherm op betonvoeten met zwarte golfplaten t.b.v. afscherming en geluidsreductie van de luchtbehandelingsinstallaties.

Er zijn twee verschillende systemen beschikbaar, waarvan het Noise-Reducer geluidsscherm het meest geschikt is om het geluid van bijvoorbeeld airco-units, warmtepompen, luchtbehandelingskasten en overige machines en installaties te reduceren. De geluidsschermen met een industriële look zijn modulair op te bouwen en aan één zijde voorzien van een geluidsabsorberende laag minerale wol afgewerkt met een winddoek en een kunststof PE net. De achterzijde van de panelen zijn uitgevoerd met een gecoate staalplaat. Deze schermen bieden een hoge geluidsabsorptie van 8 t/m 17dB en een geluidsisolatie van 30dB.

Kick: “Het systeem is altijd gelijk, maar naargelang de uitstraling van het gebouw kunnen architecten kiezen voor verschillende afwerkingen, van bijvoorbeeld gecoate staalplaat, golfplaat of verzinkte Felsplaat. Ook kunnen we de stalen delen laten poedercoaten. Het is prettig voor alle partijen als wij al vroeg meedenken in de ontwikkeling van het project, zodat de schermen alvast meegenomen kunnen worden in het ontwerp.” 

Het tweede systeem zijn de Kokowall HA-Minwol schermen. “Zij zijn minder geschikt voor daken, omdat ze altijd begroeid moeten worden met klimplanten. Daardoor is onderhoud noodzakelijk. Op de begane grond kunnen deze schermen juist mooi opgaan in de omgeving. Dat scoort goed bij omwonenden.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Folkert van der Werf

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details