Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
‘Druk niet alleen je stempel op een project maar ook op het proces’
Jim Wolters leest graag boeken over architectuur.

‘Druk niet alleen je stempel op een project maar ook op het proces’

Een leuke twist in deze vaste rubriek. Nu geen architect aan het woord, maar… wel een professional uit het vakgebied die de architect altijd aan het woord laat. Begrijpt u het nog? Wel… we spraken met Jim Wolters (32), de zeer bevlogen Accountmanager Façade bij Trespa International in Weert. Superinteressant om van gedachten te wisselen over wat – volgens Jim – de architect van nu beweegt en wat voor hem de gespreksthema’s zijn. Jim heeft echter ook een wens: “Ik hoop dat architecten niet vergeten dat ze in de keten wel de regie moeten blijven durven nemen. In de drie-eenheid tussen aannemer, opdrachtgever en architect, mag de architect zichzelf niet laten ondersneeuwen!”

Elke dag is hij on-the-road en spreekt hij architecten. “Natuurlijk gaan die gesprekken vaak over aanstaande projecten”, zegt Jim. “Maar ik vind het ook belangrijk om inspirerende zijstapjes te maken. Al zeg ik het zelf: ik ben aardig belezen. Ik heb thuis flink wat boeken over architectuur in de kast staan. Zelfs als ik op vakantie ben, kijk ik rond, ik denk na over wat ik zie en als er een interessant museum in de buurt is dat raakvlakken heeft met architectuur, dan stap ik naar binnen.”

Jim ziet zijn gesprekken met de architecten dan ook als wederzijdse inspiratie. Waar de architect het anno 2023 vooral over heeft? “Wel, natuurlijk is duurzaamheid een thema. Verder gaat het over esthetische vormgeving en de koppeling met de materialisering. Dan heb je het dus over de techniek. Ik denk dat het beroep van architect in de huidige tijdgeest een vak is geworden dat ontzettend veel dimensies heeft.”

Over architectuur met een nadrukkelijke eigen stempel gesproken… wie kent dit beeld niet in Rotterdam?

Toch ziet Jim een groot verschil tussen enerzijds de jonge – de opkomende – architecten en de wat oudere garde. “Uitzonderingen daargelaten: ik denk dat de jongeren iets meer open staan voor nieuwe dingen. De wat oudere ervaren architecten bogen vaak op hoe ze het hun leven lang hebben gedaan. Ik zie ook een groot verschil tussen de eenmanszaken en de grotere bureaus. De laatste groep heeft absoluut meer focus op een stukje eigenzinnige profilering. En ja, er zijn ook verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen stellen hun vragen veel directer, ze koppelen dat directer aan hun einddoel. Vrouwen zijn verfijnder, wat meer genuanceerd en over het algemeen staan ze ook vaker open voor iets nieuws.” Jim benadrukt nog wel dat hij geen enkel waardeoordeel geeft aan die verschillen. 

Maar, hij ziet tegelijkertijd wel een rode draad waar elke architect sowieso dagelijks mee bezig is. “Ik heb het dan over de spagaat die vaak ontstaat als een project loopt. Met name als de aannemer scherp zijn budget moet bewaken waardoor er (misschien?) concessies moeten worden gedaan aan design en esthetiek. Ik snap dat architecten daar niet altijd blij mee zijn: ze zien dat hun ideeën in de praktijk dan soms anders uitpakken. Precies daar zit mijn punt: de architect heeft ontzettend veel kennis en ik denk dat het goed is als hij die kennis ook etaleert. Daarom, kom eerder aan tafel. Praat mee in bouwteams en druk niet alleen de stempel op een project maar ook op het proces.”

Als Jim wordt gevraagd hoe de rol van de architect er in de toekomst uitziet, dan is hij helder. “Een goede architect zal meer dan ooit een visie op hergebruik van materialen moeten hebben, en altijd iets moeten vinden van een thema als multifunctionaliteit. Ik ben er van overtuigd dat deze aspecten meer een onderdeel gaan worden van het denken, doen en laten van de vakprofessional. Maar bovenal blijft belangrijk: de architect moet aan het woord blijven!”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?