Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
<strong>Dunne gevelbekleding is de eenvoudige én praktische buitenschil</strong>
Frager Facade biedt veel ontwerpvrijheid.

Dunne gevelbekleding is de eenvoudige én praktische buitenschil

Magnetisch modernisme opnieuw uitgevonden

Bij Frager is het nog altijd druk, zo zegt general manager Franck De Munster. Op Polyclose introduceerde het bedrijf de Frager Facade gevelbekleding die zeer goed ontvangen werd. “We merken dat de consument bangelijk is. Tegelijkertijd hebben onze deuren het positieve isolatie-effect waar men naar op zoek is.”

Volgens De Munster profiteert Frager van het feit dat het bedrijf in twee markten opereert. “Nieuwbouw komt misschien op een laag pitje te staan, maar renovatie blijft actueel. Om een huis energiezuiniger te maken is het dak het belangrijkst, maar daarnaast hebben ramen en deuren veel impact op het energieverbruik. Hierin wordt dus nog steeds geïnvesteerd.”

Grotere mogelijkheden dan gedacht

Naast deuren maakt Frager sinds kort ook het nieuwe Frager Facade gevelsysteem. “Hier was op Polyclose veel aandacht voor, zowel van onze klanten als architecten. Voor deze laatste groep geldt dat we hiervan niet meteen het resultaat zien. Architecten zijn geïnteresseerd, maar de mogelijkheid moet zich voordoen om het product toe te passen in een ontwerp.” 

Ook garagedeuren tot 3 meter kan Frager bekleden.

Inmiddels heeft Frager veel ervaring opgedaan met het systeem. “We zijn een paar realisaties verder en leren telkens bij. Heel recent hebben we het gevelsysteem gebruikt voor brede deuren die deels naar buiten en binnen draaien. In een houtimitatie van maximaal 1.20 m breed lukt een pivoterende deur niet. Wij zijn in staat om deuren tot drie meter breed te bekleden met horizontale banden voorzien van houtstructuur. We kunnen dus garagedeuren mooier maken, desgewenst voorzien van ledverlichting. Eigenlijk zijn de mogelijkheden nog groter dan we hadden gedacht.”

Het systeem in de showroom.

“Er komen telkens nieuwe impulsen bij”, zo zegt De Munster. “Je hebt een systeem en gaat er daarna pas de mogelijkheden van ontdekken. Geometrie in architectuur komt weer helemaal terug, een soort tijdloos modernisme. Hier past het Frager Facade systeem erg goed bij. Architecten zeggen daarom dat dit een product is waar zij al jaren op wachtten. Zij durfden met de gevel niet vormelijk te experimenteren omdat er altijd verlijmd moest worden. Nu wij dit praktische probleem hebben opgelost met ons gepatenteerde magnetische systeem, gaat een wereld van mogelijkheden voor hen open.” 

De positieve reacties van ontwerpers doen De Munster deugd. “Op Polyclose was iedereen heel geïnteresseerd.” 

De gevel één geheel

Frager Facade heeft zelf geen isolerende voordelen, maar wordt eenvoudig als buitenschil over de isolatiemateriaal aangebracht. “De dunne gevelbekleding van Frager Facade laat plaats voor extra isolatie, zeker bij renovatie. Het voordeel van ons systeem is dat het eenvoudig is om te controleren of er (vocht) problemen zijn met isolatie, omdat platen afneembaar zijn. Dit is geruststellend voor alle partijen.” Het modernisme is helemaal terug in de architectuur. Vanuit Nederland is veel interesse voor Frager Facade. “Jullie zijn gewend om bij doorzonwoningen van de gevel tussen ramen en deuren één geheel te maken. Bij renovatie en na-isolatie zijn wij een voor de hand liggende partner, omdat de gevelbekleding eenvoudig geplaatst kan worden. Daarnaast bieden wij (ontwerp)flexibiliteit en kan het aluminium qua kleur aansluiten bij de kozijnen, zowel in kunststof als in aluminium. Ook is het onderhoudsvriendelijker dan hout.”

Het modernisme is helemaal terug in de architectuur.

De Munster is positief over de toekomst. “Wij doen niet aan doemdenken. Dat Frager Facade volledige ontwerpvrijheid biedt is cruciaal, zeker nu het modernisme in de architectuur terugkomt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details