Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Duurzaam aluminium voor de bouw

Duurzaam aluminium voor de bouw

Ons klimaat is een tikkende tijdbom. De Europese Commissie eist daarom dat de CO2-uitstoot in 2030 meer dan 50% lager moet zijn dan in 1991. E-MAX voldoet hier nu al aan. 

Robert Zegveld: “We wekken middels zonnepanelen en een windmolen zelf energie op, minimaliseren ons waterverbruik en werken met herbruikbare verpakkingen. Bovendien hebben we een circulaire productiemethode voor de recyclage van gebruikt aluminium ontwikkeld. X-ECO, het circulaire aluminium dat we daarmee maken, bevat 90% gebruikt aluminium en verlaagt de CO2-uitstoot met 80%. Dat is dus al ruim meer dan de eis voor 2030.” De sales director is daar duidelijk trots op: “Ter vergelijking: klassiek aluminium wordt gemaakt door bauxiet te ontginnen en om te smelten tot aluminium. De uitstoot daarvan is meer dan 10 ton CO2 per ton aluminium. Tijdens de productie van een ton X-ECO stoten we minder dan 2 ton CO2 uit. (zie visual) Dat is de laagste uitstoot wereldwijd.”

Duurzaam aluminium van hoge kwaliteit 

Van gerecycleerd aluminium wordt soms beweerd dat het van mindere kwaliteit is. “Dat geldt voor X-ECO absoluut niet.” aldus Zegveld, “Aluminium is born for recycling. De manier waarop wij gebruikt aluminium recycleren garandeert een kwaliteit die gelijkwaardig is aan die van klassiek aluminium. Vandaar de naam X-ECO, een verbastering van ex aequo, Latijns voor gelijkwaardig.” 

Bewijzen kan E-MAX dat ook. Al meer dan acht jaar werkt het bedrijf samen met wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel om circulair aluminium te maken waarvan eigenschappen als corrosiebestendigheid en oppervlaktekwaliteit minimaal gelijk zijn aan die van klassiek aluminium. “Onderzoeken bewijzen dat we daar inmiddels volledig in geslaagd zijn.”

Robert Zegveld.

Voordelen voor de bouw

Maar hier laat E-MAX het niet bij. Het bedrijf blijft investeren in duurzaamheid. Het onderzoekt op welke wijze het van het gas af kan. Bijvoorbeeld door samen met andere ondernemingen een waterstofleiding aan te leggen. De eis om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn, lijkt dan ineens geen utopie meer. Zegveld: “De bouwsector heeft te maken met steeds strengere milieu-eisen. Voor toepassingen zoals raam- en deurkozijnen, vliesgevels, balkons en bevestigingsconstructies voor gevelbekleding zijn de hoogwaardige en duurzame aluminiumprofielen van X-ECO dan ook een gewilde oplossing. Zeker omdat de prijs ook nog eens marktconform is.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details