Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Duurzame brandveilige gevels steeds essentiëler

Duurzame brandveilige gevels steeds essentiëler

Veilig hout door brandwerende isolatie

Goed isoleren, maar zeker ook goed ventileren, zijn belangrijke thema’s in de bouw. Nu de zomers steeds warmer worden zien we dat goede geveloplossingen belangrijk zijn, die niet alleen warmte binnenhouden in de winter, maar ook warmte kwijt kunnen in de zomer. FB® Cavity Barrier maakt een brandveilige én geventileerde gevel van hout mogelijk.

“Houten geveloplossingen zijn meer en meer gevraagd, dat bleek ook tijdens de beurs GEVEL 2022”, zegt Erik Hansen, bij ODICE verantwoordelijk voor verkoop in de Benelux. Dit is een duurzame keuze en kan volgens Hansen ook bijdragen aan goede isolatie, zoals in Noord Scandinavische landen al bewezen wordt.

De factoren van brandveiligheid

In Nederland wordt brandklasse B gevraagd voor nieuwbouw. Deze brandklasse moet door het complete opbouwsysteem getoond worden. De brandklasse van de gevelbekleding is niet genoeg. De B-Klasse is met hout geveloplossing haalbaar in bepaalde opbouwsystemen maar niet in alle constructies. Het manco van de huidige regels bestaat uit het feit dat de gevelconstructie zelden getest wordt, en het Bouwbesluit geen bewijs vraagt van de wettelijke eisen, maar alleen het aannemelijk wil maken. Dit concludeert het Ministerie van Binnenlandse Zaken ook in de ‘Handreiking Beoordeling brandveiligheid gevels’.

Het Ministerie erkent dat de brandveiligheid van gevels afhankelijk is van de manier waarop deze is opgebouwd. Hansen: “Brandklasse B moet getoond worden op het compleet gevel opbouwsysteem. Bij de geventileerde gevel systemen is de brandklasse-B moelijker te behalen. De brandklasse van de gevelbekleding alleen is echter niet genoeg, ook is er een verschil tussen brandreactie en brandweerstand. Beide kanten van de gevel moeten beschermd worden. Geventileerde spouwen hebben het nadeel dat een brand zich erdoor kan verspreiden. Door de trek gaat dit aan de binnenkant 5 tot 10 keer sneller dan aan de buitenzijde.”

Brand in luchtspouw stoppen

Door de luchtspouw van geventileerde gevels in kleinere brandcompartimenten te verdelen, kan de verdere verspreiding van de brand via de luchtspouw worden tegengegaan. 

“Hiervoor bieden wij de oplossing FB® Cavity Barrier aan. Dit draagt bij aan zowel de brandreactie als de brandweerstand. FB® Cavity Barrier is een unieke, gepatenteerde passieve brandwerende isolatie die de vlammen onmiddellijk tegenhoudt, de luchtspleet van de geventileerde gevel op betrouwbare wijze afsluit en de verspreiding van vlammen tot 90 minuten lang voorkomt. Eén laag is voldoende voor een vertraging voor 30 minuten. Op deze manier dragen wij eraan bij om geventileerde houten gevelbekleding aantoonbaar brandveiliger te maken. We maken de grijze zone zo wit mogelijk.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details