Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Duurzame en betrouwbare systeemoplossingen voor groene daken

Duurzame en betrouwbare systeemoplossingen voor groene daken

De toekomst van onze daken is groen, duurzaam en leefbaar. Daktuinen winnen snel aan populariteit. Om tot een esthetisch hoogwaardige én goed functionerende daktuin te komen, is echter niet eenvoudig. “Bij het ontwerp en de uitvoering van een daktuin komen veel vakgebieden samen”, vertelt Michiel van de Bunt van ZinCo Benelux. “Waar een architect verantwoordelijk is voor het ontwerp, berekent een constructeur de toegestane gewichten. Een dakdekker plaatst de dakbedekking, terwijl een hovenier voor de juiste beplanting zorgt. Om deze werkzaamheden optimaal af te stemmen, is een intermediair met kennis van zaken nodig. ZinCo Benelux vervult deze rol goed en graag.”

ZinCo Benelux is een systeemadviseur en leverancier van daktuinsystemen. “We worden veelal bij de projecten betrokken door architecten en planontwikkelaars om hun esthetische ontwerp te vertalen naar een technisch haalbare en maakbare systeemopbouw”, vertelt Van de Bunt. “Vanaf de drainagelagen tot en met het substraat, waarop naar wens beplanting aangebracht kan worden. Richting de uitvoering informeren we hoveniers, dakdekkersbedrijven en aannemerspartijen over het systeem, de benodigde materialen én de juiste werkvolgorde.”

De expertise van ZinCo Benelux werd recent gevraagd bij project Silversquare op de Avenue Louise in Brussel. “Op de parkeerkelder van dit gebouw heeft jarenlang een daktuin gelegen, waarop geen beschermlaag voor de waterdichting was toegepast. Een drukvast drainage-systeem ontbrak en er was een verkeerd substraat gebruikt, met diverse dakbaanperforaties tot gevolg. Herstel was onmogelijk. Via een door ons aangewezen architect is een nieuw plan voor de daktuin uitgewerkt. Vervolgens hebben wij de technische uitwerking van het ontwerp verzorgd. Op basis van onder meer het toegestane draaggewicht en de waterdichting hebben wij bovendien de 1.800 m² juiste beschermmatten, drainagebanen en filtervliezen en 827 m³ substraat geleverd.”    

BOUWINFO

Architect: Cottenier & partners
Landschapsarchitect: HollandsGroen
Aannemer/dakdekker: Derbigum Services Belgium
Hovenier: Laurens Coenen Tuinen
Systeemadviseur en -leverancier: ZinCo Benelux
Drukvaste drainagebaan: ZinCo Fixodrive® FX 50

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details