Van 6 tot en met 8 maart vond MaterialDistrict Utrecht opnieuw plaats in de industriële Werkspoor-kathedraal. Het evenement legde dit jaar extra de nadruk op biobased, circulaire en regeneratieve materialen en hun belang bij het tegengaan van de klimaatverandering en het oplossen van het dreigende grondstoffentekort.
Tegen de achtergrond van stralend lenteweer maakte het evenement volgens de organisatie dit jaar een belangrijke stap voorwaarts in het bevorderen van duurzaamheid binnen de architectuur- en interieurbranche. Ruim 5.651 professionals vonden hun weg naar Utrecht, een stijging van 28% ten opzichte van 2023. Zij ontdekten hier de innovaties van ruim 150 exposanten (25 meer dan vorig jaar). Deze toename was onder meer te danken aan het feit dat het MaterialDistrict Innovation Fund, start-ups en jonge ontwerpers ondersteunt bij het presenteren van hun producten.
De exposanten toonden een breed scala aan duurzame en circulaire innovaties. Van zalmleer en 3D-geprint gerecycled plastic tot groene dakbedekking van geëxpandeerd kurk en circulair kantoormeubilair zonder traditionele lijmen of schroeven. “Wat MaterialDistrict Utrecht onderscheidt is het vermogen om te inspireren”, zegt Edwin van der Goes, oprichter van tapijtleverancier Donkersloot. “Hier vind je veel meer inspiratie dan op andere beurzen.”
Voor Donkersloot is duurzaamheid altijd een prioriteit geweest. Op MaterialDistrict Utrecht presenteerde het bedrijf hun tapijten en karpetten, van luxe en duurzame garens zoals natuurlijk linnen, wol uit Nieuw-Zeeland en eucalyptusgaren (Tencel™).
Een van de hoogtepunten van het evenement was volgens de organisatie het voelbare enthousiasme van zowel exposanten als bezoekers. Bas Zonneveld, vertegenwoordiger van Ntgrate by LEOXX, prees het evenement vanwege de sfeer en het gevarieerde publiek. “Er hangt hier een fijne sfeer en het is een interessante mix van mensen. We hebben een boeiend verhaal te vertellen op het gebied van duurzaamheid, en dat resoneert hier goed.”
Op MaterialDistrict Utrecht was verder veel aandacht voor het hergebruiken van afvalmaterialen. Zo presenteerde Eversom een collectie meubels en karpetten, gemaakt van gerecycleerde brandslangen. Aectual toonde voor het eerst een biobased roomdivider gemaakt van 3D-geprint houtafval, biopolymeer en cellulose dat CO₂ opslaat. Interface’s ‘Past forward’-collectie combineerde, ter ere van het 50-jarig jubileum van het bedrijf, retro-ontwerpen met hedendaagse esthetiek, terwijl Nora by Interface de 100% recyclebare Noracare-vloerproducten presenteerde.
Dit jaar presenteerde Pantoni, in samenwerking met Rezign, de nieuwe duurzame Nature & Textile collectie. De nieuwe decors zijn gemaakt van textielafval, zoals oude spijkerbroeken, legerkleding en pakken. Maar ook uit biologisch afbreekbare bronnen, zoals vlas- en jutezakken. Al vanaf 500 kg kleding kan het bedrijf een eigen productlijn voor zijn klanten ontwikkelen.
Duurzaamheid was het leidende thema van de materialententoonstelling van dit jaar, met een groot aantal duurzame en circulaire materiaalsamples, variërend van biobased materialen tot producten gemaakt van geüpcyclede grondstoffen. En, van textiel gemaakt van zeewier tot akoestisch vilt gemaakt van maïs. Naast de exposanten-presentaties en materialen-tentoonstellingen werden tevens lezingen gehouden door 60 sprekers uit verschillende vakgebieden.
Volgend jaar staat MaterialDistrict Utrecht gepland van 12 tot en met 14 maart 2025, wederom in Werkspoorkathedraal Utrecht.