Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
‘Een nieuw designarmatuur zonder concessies’

‘Een nieuw designarmatuur zonder concessies’

Famostar is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van noodverlichting. R&D directeur Frank Risseeuw: “We richten ons hierbij op twee soorten; de bekende groene bordjes die bij calamiteiten met een pijl aangeven wat de kortste weg is naar buiten en de verlichtingsarmaturen, die de vluchtroute verlichten als de spanning plots uitvalt. Wij ontwikkelen en produceren ze en daarnaast hebben wij een kenniscentrum waar wij onze klanten trainen en informeren over de huidige wet- en regelgeving.”

Vanaf juli 2021 heeft Famostar een nieuw design-armatuur in haar assortiment met de naam D-Sign. Projectmanager Arjan Leushuis: “De functie, het aangeven van de kortste weg naar buiten, blijft uiteraard behouden, maar dit ontwerp heeft een meer luxe uitstraling. Zo past het geheel meer in de omgeving en is het klein, compact en makkelijk te installeren. Ideaal voor het gebruik in kantoren, theaters, musea en hotels.”

Het opgaan in de omgeving was volgens Risseeuw wel een uitdaging. “We hebben een designbureau gevraagd om ons daarbij te helpen. Het blijft aan alle wettelijke eisen voldoen qua kleur en functionaliteit, maar we hebben het zó ontworpen dat het lijkt alsof het in de ruimte zweeft. Het pictogram licht op en lijkt oneindig door te lopen doordat de randen oplichten. Daarmee is de D-Sign echt uniek in deze markt.” 

Leushuis: “Daarom hebben we besloten om ons met dit product in te schrijven voor de internationale designwedstrijd de Red Dot Award. We zijn enorm blij om te mogen zeggen dat we deze ook gewonnen hebben. Ik vind het mooi dat anderen waarderen waar wij supertrots op zijn.”

Famostar bestaat 65 jaar en heeft al die jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Leushuis: “We begonnen met een handlamp met daarin een accu die je meenam in het gebouw bij calamiteiten. Tegenwoordig gebruiken we in noodverlichting led als lichtbron en is er intelligentie aan toegevoegd; de slimme armaturen testen zichzelf om te kijken of ze nog goed functioneren en kunnen onderling met elkaar communiceren. Een beheerder ziet nu op afstand wat de status is van zijn noodverlichtingsarmaturen. Ook zijn wij jaren bezig geweest om alle grote en kleine armaturen met tl-verlichting en Nicad accu’s te vervangen door led-verlichting met veel milieuvriendelijkere NiMh accu’s.” 

Famostar ontwikkelt voor uiteenlopende sectoren verschillende soorten noodverlichting en de omgeving bepaalt mede de eisen aan het ontwerp. Leushuis: “Denk aan de petro-chemische industrie waar we te maken hebben met extremen zoals hitte of explosiegevaar door het werken met gevaarlijke stoffen, maar we maken ook slagvaste en waterdichte armaturen voor bijvoorbeeld zwembaden en sporthallen. Voor het gebruik in kantoorgebouwen maken we weer hele andere soorten. Deze zijn functioneel, voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen en zijn mooi vormgegeven.” 

Risseeuw: “Een architect gebruikt in zijn ontwerp liever geen noodverlichting. Hij wil het gebouw strak en het liefst zonder storende elementen, maar vindt die van ons wel acceptabel. Dat is het beste compliment dat we kunnen krijgen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details