Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Een prijs met een groen randje
Is dit de perfecte combinatie?

Een prijs met een groen randje

De Metaal Kathedraal in Utrecht was op 7 december het podium voor het seminar Circulair Ontwerpen, waarbij voor de dertiende keer de VKG Architectuurprijs werd uitgereikt. De jury had de schone taak om te bepalen in welke projecten circulariteit, uitvoeringstechniek en esthetiek perfect bij elkaar zijn gebracht, met een glansrol voor de kozijnen. De perfecte combinatie werd gezocht in twee categorieën: nieuwbouw en renovatie. Welke architecten, opdrachtgevers en leveranciers leverden de winnende projecten en wat waren doorslaggevende argumenten voor de jury? 

Expertjury

Met de VKG Architectuurprijs uiten we (VKG, branchevereniging voor kunststof kozijnen) lof aan architecten van projecten die het verdienen. Met als doel het inspireren van architecten, projectontwikkelaars, aannemers, gemeentes, woningcoöperaties en andere spelers in de bouwwereld. 

De jury bestaat uit vakmensen uit de bouwwereld en het duurzaamheidslandschap. Oud-winnaars Arthur Nuss (Global Architects) en Arno Kolen (van den hout & kolen architecten) selecteerden en beoordeelden samen met duurzaamheidexpert Mantijn van Leeuwen (Nibe) en Albert Zegelaar, directeur VKG. 

Arno Kolen, van den hout & kolen architecten, won als onderdeel van architectencollectief De Vierde Toren, de vorige editie van de VKG Architectuurprijs in de categorie renovatie. Het ging om het project Zuringhof in Tilburg. In de categorie nieuwbouw pakte Urban Lofts in Den Haag door Global Architects de prijs.

Groen op het dak.

Nieuwbouw

De Eenhoorn, Amsterdam

Architectenbureau Heren 5 met profielen van Gealan en kozijnen van Transcarbo in opdracht van Ymere.

Aangejaagd door een verdichtingsopgave zijn in De Eenhoorn compacte sociale huurwoningen voor meerdere generaties samengevoegd. De winst in ruimte zit hem in het delen van gemeenschappelijke ruimtes voor klussen, wassen en bijeenkomen. Door onder andere de toepassing van triple glas in combinatie met de kunststof kozijnen, zonnepanelen en warmtepompen is het pand energieneutraal. Voor een woningcorporatie die veel tijd en moeite stopt in het onderhouden van een pand zijn de lange levensduur en lage onderhoudsbehoefte van kunststof kozijnen grote voordelen. De specifieke kleur van de goldcoating is doorvertaald wat zorgt voor karakter en een luxe uitstraling van het gebouw.  

Renovatie

Wheermolen Rudolf Garrelstraat, Purmerend

DOOR Architecten met profielen van Kömmer-
ling en kozijnen van Schipper kozijnen in opdracht van Hemubo.

In het kader van wonen, infrastructuur en groen is een galerijflat met 137 sociale huurwoningen vernieuwd. Naast de renovatie zijn op de begane grond 24 garageboxen omgebouwd tot 16 woningen. Bij de bouw in de jaren tachtig leverde Schipper kunststof kozijnen. De nieuwe kozijnen, een noviteit, zijn wederom door Schipper Kozijnen geleverd en gemaakt van profielen die uit 100% gerecycled kunststof bestaan. In deze tijd nog vrij uniek om op deze schaal circulaire kozijnen toe te passen. 

Het oordeel van de jury

Arno: “Flatgebouwen als die in Purmerend staan door heel Nederland. Er moeten er nog veel gerenoveerd worden en dit is een heel goed voorbeeld voor hoe het esthetisch en duurzaam kan. Het zijn herkenbare gebouwen en de prijswinnaar is heel zorgvuldig omgegaan met de opdracht. De prijs is in die zin ook echt een compliment aan de opdrachtgever. Het is mooi als deze de ambities van de architect steunt.” 

Arthur vult aan: “Als architect heb je te maken met wensen en voorwaarden vanuit de opdrachtgever, zo ook het gebruik van kunststof kozijnen. Architecten zien steeds meer de voordelen van dit veelzijdige materiaal. Ons bureau is zich gaan verdiepen en deed inspiratie op bij een fabrikant. Het concept houtverbinding en de kwaliteit van de toplaag met houtnerf heeft ons overtuigd om deze optie mee te nemen in onze ontwerpen.”

Beide juryleden zijn zeer te spreken over de kleurkeuzes en de verwerking van de kozijnen in de Rudolf Garrelstraat. Arthur: “We hebben ook gelet op de bijdrage wat betreft leefbaarheid. Op de begane grond zijn de garageboxen verbouwd tot appartementen met een klein voortuintje. Dit is inventief en bovendien geeft het meer sociale controle.”

Wat betreft leefbaarheid verdient De Eenhoorn ook pluspunten. Het gebouw heeft een gezamenlijke binnentuin en binnen worden ruimtes gedeeld. Het gebouw kent bovendien een verscheidenheid aan bewoners, er zijn appartementen voor starters, gezinnen en zestigplussers. Dit zorgt voor een mooie sociale cohesie. Arthur: “Stedenbouwkundig is het een heel interessant gebouw, het sluit goed aan op de bestaande omgeving.” 

De toepassing van de kozijnen verdient een schoonheidsprijs, of in dit geval een architectuurprijs. Arno: “Mooi hoe het kozijn is toegepast als totale geveldetaillering. Het is als vanzelfsprekend in het metselwerk opgenomen. Én met juiste kleurstellingen. Hier is ook nog eens gekozen om de kleuren van de kozijnen door te zetten in de balustrades. Bij dit soort gebouwen gebeurt al veel, daarom is het goed om een monotone kleurstelling te gebruiken.”

Kanteling in de bouwwereld

Wat Arno betreft is het jureren een interessante uitdaging. “Je moet heel genuanceerd over de projecten nadenken. Het gaat niet alleen om mooi of lelijk, maar om het complete concept, inclusief duurzaamheid. Arthur hoopt dat de VKG Architectuurprijs de branche inspireert. “Wij zijn er als bureau veel mee bezig, maar het is soms lastiger om op te pakken als het niet voorgeschreven wordt. Het vraagt om durf, door opdrachtgevers, architecten en ook bouwvoorbereiders. Gelukkig zijn er meer partijen zoals VKG en zie je dat het circulaire steeds meer de boventoon voert.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details