Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Energiebeheer makkelijk gemaakt
Niko Home Control helpt met het monitoren en door het geven van inzicht in het energieverbruik.

Energiebeheer makkelijk gemaakt

Energieverbruik is een belangrijk thema. Woningen en auto’s draaien steeds vaker helemaal op elektriciteit. Daarnaast wordt met zonnepanelen energie opgewekt. De vraag: hoe kun je het best en het meest efficiënt omgaan met de energiehuishouding thuis? Het automatiseringssysteem Niko Home Control maakt dit inzichtelijk. We hebben het over slimme technologie, gecombineerd met het kenmerkende Niko design.

Verlichting simpel bedienen met de app.

“Al sinds 1997 leveren wij in Nederland en België domotica-oplossingen voor thuis”, zegt marketeer Jurren Zomer. “Met Niko Home Control kunnen we nu een koppeling met de slimme meter maken. Met een P1 kabel meten we de hele energiehuishouding. Ook kunnen we die koppeling maken om de opbrengst van de zonnepanelen te meten. Daarnaast zijn er onze slimme stopcontacten, die precies registreren wat een specifiek apparaat verbruikt.”

Het is eenvoudig om routines in te stellen.

Inzicht leidt tot besparing

Zomer legt uit dat Niko Home Control helpt met monitoren en door het geven van inzicht. “De eerste stap naar een efficiënt energiebeheer is weten hoeveel elektriciteit je opwekt of verbruikt. Vervolgens worden deze gegevens gebruikt om de energie-efficiëntie te optimaliseren. Het is helaas zo dat vaak maar 30% van de zonne-energie gebruikt wordt. Dat kan anders! Bijvoorbeeld door apparaten op de meest gunstige momenten te laten draaien, als er (zonne)energie over is.” 

Via de centrale slimme hub en de app wordt het systeem bediend. “Daarnaast is het eenvoudig om routines in te stellen, zoals de verwarming en verlichting die ’s ochtends aangaan en ’s avonds uitgaan. De verlichting kan ook automatisch op donker worden gezet als een sensor registreert dat je van huis gaat. Ook kantoren, scholen en café’s gebruiken het systeem, om zaken als de lichtsturing te automatiseren.” 

Slimme stopcontacten registreren precies wat een specifiek apparaat verbruikt.

Huiseigenaren iets extra’s bieden

Om echt te weten waar je kunt besparen, is het volgens Zomer nodig om precies te weten hoeveel energie een apparaat verbruikt. De geconnecteerde stopcontacten en slimme stekkers van Niko Home Control geven deze informatie. Zo kunnen gebruikers zien wanneer zich overmatig of afwijkend verbruik voordoet. Ook kunnen ze potentiële problemen opsporen. 

“Onze producten zijn geschikt voor zowel bestaande- als nieuwbouwwoningen. Een voorbeeld is de Zalm Haven Toren in Rotterdam. Hier is een aantal penthouses uitgevoerd met het Home Control systeem. Architecten kiezen voor onze oplossingen omdat wij het schakelmateriaal natuurlijk mooi afwerken. Samen met Aannemer Vorm voorzien wij hele woonwijken van onze producten. De huiseigenaren kunnen dan kiezen voor een basispakket of een volledige oplossing door het hele huis. Hiermee biedt de aannemer iets extra’s. Isolatie is een niet zichtbare manier om energie te besparen, maar met dit systeem geef je de consument iets waar hij elke dag plezier van heeft.” 

Het systeem kan met een app worden aangestuurd. (Beeld: Niko)

Vanaf 21 november is de Niko Home Control starterskit beschikbaar bij verschillende webshops. “Hierin zit naast onder andere de draadloze slimme hub tevens een P1 kabel voor koppeling met de slimme energiemeter, waarmee de klant meteen inzicht heeft in zijn totale verbruik. Dit pakket is eenvoudig uit te breiden met alle andere oplossingen uit het gamma van Niko Home Control: slimme stekkers, enkel- of tweevoudige geconnecteerde schakelaars en geconnecteerde motorsturing.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details