Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Energieopwekkend gevelmateriaal: Printed Solar Facade

Energieopwekkend gevelmateriaal: Printed Solar Facade

Er moet dus gekeken worden naar alternatieven. Aldowa Green biedt die mogelijkheid met de Printed Solar Facade, een esthetisch zeer aantrekkelijke gevelbekleding die energie opwekt en een grote ontwerpvrijheid behoudt. Er is ruime keuze uit vorm, afmeting en kleur. Zelfs een eigen ontwerp (print) behoort tot de mogelijkheden. Eén van de eerste projecten waarop het energieopwekkend gevelmateriaal is geïnstalleerd, is het STCA in Amsterdam.

Er wordt altijd gezocht naar een strategische balans tussen maximale energieopwekking, een optimale designkwaliteit en kosten.

De gevel blijkt een serieuze kandidaat voor toepassing van PV-panelen, zeker nu we met deze panelen ook beantwoorden aan de esthetische kwaliteit, begint Frank Frumau van Aldowa Green. “De panelen zijn een combinatie van een fotovoltaïsch materiaal waarmee de energie wordt opgewekt en een geïntegreerde fullcolour print die door de architect of opdrachtgever zelf kan worden ontworpen. Het STCA in Amsterdam wilde graag meewerken aan een pilotopstelling. We hebben de Printed Solar Facade geplaatst in de voormalige roostervakken op de bovenste verdieping van het gebouw.”

Strategische balans

Aldowa Green heeft de bestaande roosters verwijderd en de vrijgekomen gevelopeningen voorzien van fullcolour PV-panelen. “Het gaat in totaal om elf vakken met zestien panelen en één vak met zes panelen. Acht van de elf vakken zijn uitgevoerd met fullcolour pictogrammen die door de opdrachtgever zijn aangeleverd, terwijl de andere drie vakken zijn uitgevoerd in een grijze, effen kleurstelling”, legt Frumau uit. Aldowa Green is verantwoordelijk voor de engineering, demontage en montage van de panelen in de (bestaande) gevel op locatie. 

Frumau: “We hebben een techniek ontwikkeld om de glas-glas-panelen volledig blind te monteren in de gevel met behulp van een frameloos ophangsysteem. Daarnaast dragen we zorg voor de afwerking van het geheel en eventueel bijkomend zetwerk rondom de panelen in een vergelijkbare kleurstelling. De fullcolour panelen zelf worden fabrieksmatig geassembleerd in vrijwel elk gewenst formaat. Afhankelijk van de gevelindeling wordt het meest optimale formaat bepaald op basis van de afmetingen van de cellen. Zelfs schuine panelen zijn mogelijk. Er wordt altijd gezocht naar een strategische balans tussen maximale energieopwekking, een optimale designkwaliteit en kosten.”

Zonnepanelen op daken bezorgen het elektriciteitsnet een enorme piekbelasting midden op de dag, stelt Frumau. “Er is netbeheerders veel aan gelegen om dit te gaan uitvlakken. Zonnepanelen in de gevel kunnen daar een mooie bijdrage aan leveren. Ze leveren minder energie op een mooie zomerdag, maar in de wintermaanden als de zon laag staat, leveren ze meer energie. En juist dan hebben gebouwen volop energie nodig voor de installaties. De opbrengstgrafiek van PV-panelen in de gevel is over het hele jaar heen een stuk vlakker en minder belastend voor het elektriciteitsnet dan panelen op het dak. Aangezien ze in elke kleur, vorm en in elk patroon geleverd kunnen worden, voorzie ik een mooie toekomst voor de Printed Solar Facades.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details