Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Europa’s grootste recycler van kunststof kozijnen breidt capaciteit verder uit

Europa’s grootste recycler van kunststof kozijnen breidt capaciteit verder uit

VEKA Umwelttechnik recyclet recordhoeveelheid Nederlandse kunststof kozijnen

Recycling van kunststof kozijnen is van groot belang bij de transitie naar circulair bouwen. Hoe ontwikkelen deze recyclingactiviteiten zich in Europa, met name in Nederland? Welke bijdrage levert VEKA Umwelttechnik hieraan? Een tussenbalans.

VEKA is een van de deelnemers aan het Europese duurzaamheidsprogramma VinylPlus. De hierbij betrokken Europese pvc-fabrikanten hebben vrijwillig de verplichting op zich genomen om in 2020 800.000 ton per jaar te recyclen. VEKA is hierbij actief betrokken. Veel VEKA-medewerkers nemen deel aan werkgroepen van VinylPlus en VEKA CEO Andreas Hartleif maakt deel uit van het bestuur van VinylPlus.

PVC-recycling naar Europees record in 2018

De inspanningen van de Europese pvc-fabrikanten werpen vruchten af. Onderstaande grafiek laat zien dat vanaf 2000 tot en met 2018 zo’n 5 miljoen ton pvc is gerecycled. Bovendien werd in 2018 de recordhoeveelheid van 739.525 ton pvc gerecycled: 15,6 % meer dan in 2017. De cijfers van 2019 zijn nog niet bekend, maar de trend is duidelijk: de 800.000 ton die VinylPlus zich als doel voor 2020 heeft gesteld, zal gehaald worden. Het volgende doel, 1 miljoen ton, moet uiterlijk in 2030 worden gehaald.

Kunststof-kozijnenindustrie

In het kader van VinylPlus neemt de kunststof-kozijnenindustrie zo’n 45% van de totale hoeveelheid gerecycled pvc voor haar rekening. Vanaf de start speelt VEKA hierbij een voortrekkersrol. Meer dan 25 jaar geleden richtte VEKA de eerste productiefaciliteit voor volautomatische recycling op. Anno 2020 beschikt VEKA Umwelttechnik, de recyclingdivisie van VEKA, over fabrieken in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. VEKA Umwelttechnik is daarmee Europa’s grootste en modernste recycler van oude kunststof kozijnen en productieafval. De cijfers onderstrepen het: VEKA ’s recyclecapaciteit bedroeg in 2018 75.000 ton per jaar en groeit door naar ongeveer 100.000 ton in 2020.

Recycling Nederlandse kunststof kozijnen door VEKA: 2.000 ton in 2019!

De Nederlandse VEKA-partners en een Nederlandse inzamelaar, Kras uit Volendam, hebben een groeiend aandeel in de totale hoeveelheid die VEKA Umwelttechnik in het kader van VinylPlus verwerkt. In 2018 ging het nog om 800 ton kunststof kozijnen, maar in 2019 werd een record gevestigd met 2.000 ton. Meer dan een verdubbeling!

Hoe staat het met de recycling van alle oude Nederlandse kunststof kozijnen? Officiële cijfers hierover zijn bij branchevereniging VKG (Vereniging Kunststof Gevelementenindustrie) niet bekend. Dat de recycling jaarlijks toeneemt, is volgens een zegsman van VKG wel duidelijk. Een ruwe schatting komt uit op een jaarlijkse toename tussen de 10% – 15%. Bij deze schatting wordt ervan uitgegaan dat de recyclingactiviteiten ongeveer gelijk opgaan met de groei van het marktaandeel van kunststof kozijnen op de Nederlandse renovatiemarkt.

VinylPlus-Productlabel maakt circulair bouwen zichtbaar

Verdere toename van de recycling van kunststof kozijnen is vanzelfsprekend belangrijk. Daarnaast is het echter ook belangrijk om zichtbaar te maken dat de kunststof-kozijnenindustrie in staat is de stap naar circulair bouwen te zetten. Het VinylPlus-productlabel ‘Verified Vinyl’ is daarvoor het geschikte middel. Dit keurmerk voor kunststof kozijnen biedt namelijk aantoonbare garanties, onder meer ten aanzien van de duurzame inkoop van het profielmateriaal, de energie-geoptimaliseerde productie en het hoge aandeel van gerecycled pvc in het profiel. Een fabrikant van kunststof kozijnen moet dan ook aan uiterst strenge certificeringseisen voldoen om het VinylPlus-productlabel te verwerven.

Weer succesvolle audit VEKA SOFTLINE profielsystemen

In 2018 hoorde VEKA bij de eerste ondernemingen die het VinylPlus-productlabel mochten dragen. Na een audit werden de VEKA kozijnprofielsystemen SOFTLINE 70, 76 en 82 (AD, MD en NL) gecertificeerd met het keurmerk. Onlangs heeft een tweede succesvolle audit plaatsgevonden. Gebruikers van VEKA zijn er daarmee van verzekerd dat VEKA uitsluitend inkoopt bij gecertificeerde leveranciers, een zeer efficiënt energiemanagementsysteem volgens ISO 50001 toepast en de hoofdprofielen gemiddeld voor 50% uit gerecyclede kunststof bestaan. Technisch gezien is het zelfs mogelijk om te produceren met 100% gerecycled materiaal, maar aangezien er nog niet genoeg gerecycled materiaal beschikbaar is, wordt er nog een kleine hoeveelheid vers PVC gebruikt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details