Wat hebben wolvilt en houtfineer met elkaar te maken? Samen zijn ze een prijswinnende combinatie! Door het samenbrengen van het wolvilt van Hollandfelt met Plexwood ontstaan panelen die de akoestiek verbeteren, maar ook decoratief zijn.
Toen Plexwood rond 2000 begon, was groen denken volgens Marketingmanager Marielle Reuwer nog niet in zwang. “Men was sceptisch, en dat is nog niet eens zo lang geleden! Wij waren toen een voorloper, omdat we de duurzaamheidsgedachte vanaf het begin belangrijk vonden. Dit uit zich in de natuurlijke materialen die wij gebruiken, maar we zijn als onderneming ook al meer dan CO2 neutraal. We willen laten zien dat duurzame producten gewoon heel mooi en veelzijdig kunnen zijn.”
Het materiaal Plexwood is een 100% natuurlijk houtfineer, samengesteld uit kops- en langshouten fineren, die kruislings worden verlijmd. Het is verkrijgbaar in negen verschillende houtsoorten, die eindeloze variatiemogelijkheden bieden. “Ons hout is afkomstig uit duurzaam beheerde productiebossen. Vrijwel al onze houtsoorten worden als halffabricaat geleverd, met uitzondering van akoestische producten; met de afwerking bepaalt onze klant zelf de kleur en glansgraad van het hout. Plexwood is geschikt voor vloeren, trappen, podia, (scheidings)wanden, deuren, plafonds, meubilair, letters, logo’s en vele andere toepassingen, waardoor een onbeperkte ontwerpvrijheid en flexibiliteit ontstaat. Wij maken voor architectuur alles op maat.”
Marielle verhaalt hoe Plexwood in 2017 met akoestische producten begon. “We zijn altijd aan het innoveren en raakten geïnteresseerd in wolvilt, als natuurlijk en duurzaam materiaal om akoestische panelen mee te ontwikkelen. Het is een fantastisch product, omdat het van nature brandwerend, buigzaam en akoestisch is. In Europa en Amerika gelden verschillende normeringen, maar dit materiaal voldoet wereldwijd aan de eisen. Daarnaast is het wolvilt van Hollandfelt beschikbaar in meer dan 100 kekke kleurtjes.”
De samenwerking met Hollandfelt en Plexwood was volgens haar vanaf het begin heel goed. “Het bedrijf heeft alle tijd genomen om ons als fabrikant te helpen, door ons te voorzien van technische informatie. Zij zijn specialisten in wol en kennen alle eigenschappen van het materiaal. Dat heeft ons erg geholpen met de ontwikkeling van onze producten. Ze hebben veel tijd en aandacht in ons gestoken, en waren bereid om met ons mee te denken. Dat was van onschatbare waarde.”
Uiteindelijk besloot Plexwood om het wolvilt op twee manieren te gebruiken. Plexwood Akoestisch – Wolvilt is een 2- of 3-laags houtproduct, bestaande uit een 100% natuurlijke wolviltlaag en een Plexwood fineer aan één zijde, of een dragerpaneel met een tussenlaag van wolvilt en een Plexwood fineer aan één zijde; beide varianten hebben een lineair groefpatroon dat het wolvilt zichtbaar maakt. De 2-laags variant is uiterst flexibel, terwijl de 3-laags variant stijf is. Voor deze innovatieve akoestische wolviltpanelen kreeg Plexwood de German Design Award.
Met de buigzame platen kun je mooie vormen maken, om zo de akoestiek te verbeteren”, legt Marielle uit. “Ook als hier weinig budget voor is. Denk bijvoorbeeld aan een kast, met alleen op de afgeronde hoeken een laag wolvilt. Wij kunnen zorgen dat het akoestische materiaal dan naadloos overloopt in een van de andere materialen van Plexwood. De mogelijkheden zijn legio! Zo laat de buigzame versie zich ook makkelijk met dubbelzijdig tape vastzetten. Dit stimuleert de duurzame omgang met materialen, want die panelen neem je bij een verhuizing gewoon weer mee.”
Plexwood blijft bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten. Zij worden waarschijnlijk geïntroduceerd tijdens de Milaan Design Week in 2024.