Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Flexibele lichtsturing voor museum
De Oude Balzaal, met aan één zijde ramen en kroonluchters die nu voorzien zijn van dimbare ledlampen.

Flexibele lichtsturing voor museum

Meer sfeer en licht voor Paleis het Loo

Unifit houdt zich al 25 jaar bezig met high-end lichtprojecten. Het bedrijf laat zich graag uitdagen en verzorgt verlichting voor bijzondere locaties, zoals kerken, monumenten, musea en zelfs jachten. Recent mocht de verlichtingsspecialist bijdragen aan de vernieuwing van Paleis het Loo.

Unifit houdt zich op verschillende manieren bezig met verlichting. Zo vertegenwoordigt het bedrijf de designmerken Baltensweiler, Buschfeld en Tunto en het schakelmateriaal van Meljac. Mede-eigenaar Louk Blok: “Daarnaast zijn wij officieel partner van besturingssysteem Casambi. In die rol hebben we het prachtige project in Paleis het Loo afgerond. Hier werkten wij samen met Beersnielsen Lichtontwerpers.” 

“Casambi gaf ons de mogelijkheid om dezelfde museale lichtkwaliteit consequent door te voeren in alle tentoonstellingsruimtes.”

Beersnielsen maakte het lichtontwerp van het nieuwe museum en verzorgde tevens de verlichting voor de bestaande museumvleugels. “Wij zorgden voor het Casambi besturingssysteem, waarmee onder meer Erco Lighting spots aangestuurd worden en we bleverden ook armaturen van het merk Buschfeld.”

Mieke van der Velden, Senior lichtontwerper bij Beersnielsen: “Het was duidelijk dat flexibiliteit een belangrijke rol speelde bij dit project. Alle verlichting in de ondergrondse uitbreiding wordt daarom met DALI aangestuurd en voor specifieke ruimtes is een keuze gemaakt voor aansturing met behulp van het draadloze bluetooth systeem Casambi. We hadden al eens prettig met Unifit samengewerkt en wisten dat het besturingssysteem een oplossing bood voor specifieke onderdelen van het project. Daarnaast is het, zeker zodra je grotere netwerken in moet stellen, fijn om te werken met mensen die veel ervaring en know how hebben.” 

Unifit verzorgde, samen met Beersnielsen, verlichting voor Paleis het Loo .

Blok is het hier volledig mee eens. “Een goede samenwerking gaat altijd van twee partijen uit. Het was verfrissend hoe kundig en oplossingsgericht Beersnielsen met het hele proces omging.” 

Van der Velden vervolgt. “Omdat het tegenwoordig mogelijk is om Casambi armaturen direct vanuit Pharos aan te sturen, kon het besturingssysteem worden ingezet om filmfragmenten en verlichting aan elkaar te koppelen. Casambi gaf ons de mogelijkheid om dezelfde museale lichtkwaliteit consequent door te voeren in alle tentoonstellingsruimtes en op moeilijk bereikbare plekken.” 

Oude balzaal baadt in het licht

Dit gold ook voor de Oude Balzaal. “Dit is een vrij donkere ruimte, met aan één kant ramen en donkere lambrisering. De kroonluchters waren een gegeven, die zijn voorzien van dimbare led-kaarslampjes, maar dat was niet voldoende. In het plafond mochten we echter geen sparingen maken.” Blok vult aan: “Om meer sfeer en licht in de ruimte te brengen hebben we daarom de ‘Sense System’ spanningsrail van Buschveld gebruikt. Deze rail (gependeld middels staalkabels onder het plafond) is maar één centimeter breed en drie centimeter hoog en is dus vrijwel onzichtbaar. De ‘Ninety-Five’ railspots hebben een uitermate goede kleurweergave en een prettige lichtkleur.”

Draadloze infrastructuur 

Alle railspots in de oude balzaal worden gedimd met Casambi en met DALI en Casambi geschakeld. “Deze laatste vervult de rol van een draadloze infrastructuur. Wij plaatsen een lokale module die via bluetooth met de verlichting communiceert. Dit is erg prettig op locaties waar al erg veel kabels aanwezig zijn of waar het trekken van nieuwe kabels niet mogelijk is. Het is daarnaast heel stabiel en veilig.” 

De Oostvleugel van Paleis het Loo.

Van der Velden legt uit dat met DALI voor het hele paleis lichtscenario’s zijn gemaakt. “Overdag wil je een ander lichtniveau dan ’s avonds. Bovendien moet de balans in de ruimte goed zijn. Wij zijn er van overtuigd dat je de verlichting alleen aan moet zetten als het zinvol is. Dankzij Casambi kunnen we dynamische lichtscenario’s programmeren en daarbij de dimwaarden precies instellen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details