Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Galerij- en balkonbekleding Bloemenoordflats speelt met de zon
Blikvanger van de galerijen en balkons is de metalen bekleding van ArcelorMittal Construction Specials.

Galerij- en balkonbekleding Bloemenoordflats speelt met de zon

‘We hebben samen aan de knoppen gedraaid om tot de juiste (park)structuur te komen’

In de wijk Bloemenoord in Waalwijk vindt een ingrijpende transformatie plaats. Aan de Valeriaanstraat, de Esdoornstraat, het Larixplein en het Distelplein komen in totaal zes nieuwe flatgebouwen met 250 duurzame en comfortabele nieuwbouwappartementen.

Salviapark, de eerste fase, bestaat uit drie flatgebouwen met 118 Nul-op-de-Meterwoningen die in het voorjaar van 2022 zijn opgeleverd. Recent is bovendien gestart met de grondwerkzaamheden voor fase 2, Magnoliapark, dat de realisatie van drie flatgebouwen met 132 Nul-op-de-Meterappartementen omvat. De wijkrenovatie is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking van woningcorporatie Casade, BURO013 architecten, BAM Wonen en bewoners. Blikvanger van de nieuwbouw is de metalen galerij- en balkonbekleding van ArcelorMittal Construction Specials, die speelt met de zon.

Gekozen is voor het Creneo Block profiel type WP 20/50-7, met een hoogte van 20 mm en in een bijzondere perforatie. (Beeld: Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd)

Specials

De ingrijpende transformatie was nodig, omdat de oude Bloemenoordflats na ruim 50 jaar niet meer aan de eisen voldeden, weet Bram van de Sanden, architect en eigenaar van BURO013. In opdracht van Casade heeft BURO013 het stedenbouwkundig ontwerp voor de nieuwe woonbuurt gemaakt. Hierbij is nadrukkelijk aandacht besteed aan sociale interactie, privacy én de positie van de gebouwen in relatie tot de zon. Voormalige, huidige en toekomstige bewoners werden actief bij de planvorming betrokken. “We hebben samen aan de knoppen gedraaid om tot de juiste (park)structuur te komen”, vertelt Van de Sanden. “De flatgebouwen zijn zodanig gerangschikt, dat een open en doorzichtbare wijk ontstaat. In samenwerking met Burobol is bovendien een groen, glooiend en autoluw landschap ontworpen, met veel ruimte om te spelen en ontmoeten. Diverse wadi’s zorgen voor de opslag en infiltratie van regenwater, terwijl nestkasten in de gevels voor natuurinclusieve gebouwen zorgen.”

Regulering van licht en warmte

In navolging van de oriëntatie zijn ook de vormgeving en structuur van de flatgebouwen flink aangepast. “Ook hierbij werden de bewoners betrokken”, aldus Van de Sanden. “Op basis van hun input én de wensen van Casade is heel bewust gekozen voor moderne galerijflats zonder duidelijke voor- of achterkant en met een overstekend dakvlak, zodat een maximaal aantal PV-panelen gemonteerd kon worden. Waar aan de noordzijde de ontsluiting van alle flatwoningen plaatsvindt, biedt de zuidzijde ruimte voor privébalkons. Deze balkons bevinden zich over de volledige gevelbreedte, waardoor de zontoetreding perfect gereguleerd wordt. Waar in de zomermaanden de brandende en hoogstaande zon efficiënt wordt geweerd, helpt de laagstaande zon in de wintermaanden juist om de woningen te verwarmen.”

Maximale privacy én zicht naar buiten

Blikvanger van de galerijen en balkons is de metalen bekleding van ArcelorMittal Construction Specials. Gekozen is voor het Creneo Block profiel type WP 20/50-7, met een hoogte van 20 mm en in een bijzondere perforatie.

“We raakten al in een vroeg projectstadium in gesprek met manager Special Façades Levi Kleinjan, die de perforatiemogelijkheden van de gevelbekleding uitgebreid heeft toegelicht”, vertelt Van de Sanden. “Hierbij zagen wij mooie kansen om de lange lijnen van de galerijen en balkons te accentueren, terwijl de privacy van bewoners wordt geborgd.”

Kleinjan: “Dankzij onze Creneo Block 20-profielen, met een perforatie van 3 mm doorsnede en een driehoeksteek van 5 mm, wordt het zicht van buiten naar binnen belemmerd. Gelijktijdig creëert de fijne perforatie een transparant doorzicht van binnen naar buiten, vergelijkbaar met vitrages of de raambestickering die je op stadsbussen ziet.”

Bijzondere gelaagdheid

De balkon- en galerijbekleding is uitgevoerd in staal en afgewerkt in de kleur gold perla 11b5. Ook is een meerlaagse Pearl 60 PVDF-coating toegepast, die voor een bijzonder goud/zilver parelmoereffect zorgt. “De kleur van de galerij- en balkonstroken verandert onder invloed van de zon. Hierdoor komen de gebouwen echt tot leven, zonder dat het opzichtig wordt”, aldus Van de Sanden. “Doordat ook de achterliggende gevels met Creneo Block zijn uitgevoerd, in dezelfde kleur, ontstaat een bijzondere gelaagdheid.”

Ingenieus maatwerk

De balkon- en galerijbekleding in Waalwijk is nog niet eerder op deze manier gemaakt. “Hoewel de producent van de balkon- en galerijhekken FEK Metaal vele kilometers hekwerken per jaar monteert, waren de monteurs niet gewend aan een ‘kant-en-klaar’ product”, aldus Kleinjan. “De metalen bekleding kon direct tegen de hekwerken worden geschroefd. Voorboren, poedercoaten en/of andere bewerkingen waren niet nodig. En ook de productie was bijzonder. In onze fabriek in Tiel zijn de stalen coils (rollen) eerst gelakt. Pas daarna is het materiaal geperforeerd en gezet, waarna de bekleding tot op de millimeter nauwkeurig is aangeleverd.”

Om de (doorval)veiligheid van de constructie aan te tonen, is een zogenaamde ‘slingerzakproef’ uitgevoerd.

In navolging van de balkon- en galerijbekleding kon ook de achterliggende gevelbekleding direct gemonteerd worden. “Uniek hier is dat allerlei voorzieningen in de gevelbekleding zijn geïntegreerd”, aldus Van de Sanden. “In plaats van een separaat ventilatierooster is ter plaatse van de luchtaanzuiging bijvoorbeeld een specifieke perforatie in de gezette gevelplaten aangebracht.”

Ook voor de deurbellen, huisnummers en stopcontacten op de balkons zijn specifieke sparingen gemaakt, vertelt hij. “Bovendien hebben we veel aandacht besteed aan detailleringen en hoekaansluitingen, waardoor een ingenieus stukje maatwerk is ontstaan.”

FICHE VAN PROJECT
  • Opdrachtgever: woningcorporatie Cascade
  • Architect: studio] [space architecten en BURO013
  • Realisatie: BAM Wonen
  • Balkon- en galerijhekken: FEK MetaalGevelbekleding, balkon- en galerijwanden: ArcelorMittal Construction Specials

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details