Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Duurzaam & Circulair

Gebruiksvriendelijke designpanelen veroveren de markt: Deze zomer introductie van drie nieuwe duurzame collecties

Arpa-HPL-Bloom-0760-Verde-Modo
De impact van BLOOM: 28% minder waterverbruik, 38% minder energieverbruik en 20% minder CO2-uitstoot. (Beeld: Ivan Fois)

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Arpa Industriale

21 juli 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Arpa Industriale vindt zijn oorsprong in Italië. Het bedrijf ontwikkelt en produceert sinds 1954 decoratieve, functionele en gebruiksvriendelijke panelen van HPL, die via diverse Europese verkoopkantoren hun weg vinden naar (semi-)publieke ruimtes én consumenten. In 1998 werd Arpa Nederland BV opgericht, dat vanuit Schiedam de gehele Benelux-regio bedient. “De Arpa designpanelen worden gebruikt voor de afwerking van een zeer breed scala aan interieurtoepassingen”, vertelt Country Manager Benelux Rutger de Jong. “Van keukens tot badkamers, meubels, ziekenhuizen, horecaruimtes en treinen. Niet verwonderlijk, want het materiaal gaat lang mee, brengt kleur en structuur in het leven en is ook nog eens zeer gemakkelijk schoon te houden. Bovendien zetten we hoog in op duurzaamheid.”

Met de BLOOM kerntechnologie heeft Arpa Industriale het fenolgehalte met 50% weten te reduceren. (Beeld: Ivan Fois)

Ontwikkelen tegen de stroom in

Duurzaamheid zit hem voor Arpa Industriale zowel in de productieprocessen als in de producten zelf, benadrukt De Jong. “Bij de ontwikkeling van onze producten focussen we enerzijds op meer duurzame en natuurlijke grondstoffen en anderzijds op een zeer lange levensduur. Op beide vlakken innoveren we continu, waarbij we indien nodig dwars tegen de stroom in gaan. In plaats van steeds goedkoper en sneller te willen produceren, focussen wij op de toegevoegde waarde van onze producten. Onze ambitie is om zowel de esthetiek, gebruiksvriendelijkheid als duurzaamheid naar een steeds hoger niveau te tillen. Eén van de eerste voorbeelden hiervan is FENIX, dat het technische én esthetische antwoord is op twee trends in het interieur: smart materialen en supermatte oppervlakken. FENIX is verkrijgbaar in 27 tijdloze standaardkleuren en zowel geschikt voor verticale als horizontale toepassingen. Van meubelfront tot werkblad. Kenmerkend is de gesloten toplaag. Dankzij een gepatenteerde technologie met nanotech voelen de panelen homogeen en zijdezacht aan en krijgen vingerafdrukken geen kans. Uniek is bovendien dat de panelen volledig zelfherstellend en gemakkelijk te reinigen zijn. Door met een aparte spons wrijving en dus warmte te creëren, verdwijnen eventuele gebruikerskrassen als sneeuw voor de zon! Deze combinatie van eigenschappen maakt het materiaal zeer geliefd bij ontwerpers én eindgebruikers.”

Duurzame en innovatieve kerntechnologie

Het FENIX-concept is de afgelopen jaren steeds verder doorontwikkeld, waardoor naast uni-kleuren en -decoren nu ook metaal NTA als toplaag kan worden toegepast, vertelt De Jong. “Bovendien zijn nieuwe stappen gezet in duurzaamheid, zonder in te boeten aan functionaliteit en uitstraling. Twee jaar geleden hebben wij de BLOOM kerntechnologie geïntroduceerd, waarbij de helft van de gebruikelijke fenolhars voor de impregnatie van cellulosebanen is vervangen door het natuurlijke bindmiddel Lignine. De BLOOM kerntechnologie wordt niet alleen benut bij de productie van ons FENIX programma, maar ook bij standaard Arpa HPL-collecties. Dankzij de innovatieve technologie besparen we maar liefst 28% op ons waterverbruik en 38% op onze energiebehoefte. Bovendien laat onze ecologische footprint maar liefst 20% minder CO2-uitstoot zien.”

De Arpa designpanelen worden gebruikt voor de afwerking van een zeer breed scala aan interieurtoepassingen, zoals in keukens.

Nieuwe en duurzame collecties

Ook voor 2021 staan mooie ontwikkelingen op de agenda. Zo introduceert Arpa Industriale drie nieuwe en duurzame collecties: STOCK, PREMIUM en VIS. “De STOCK-collectie is vanaf juli verkrijgbaar en omvat 150 decors, van unikleuren tot houtdecors, steenmotieven, metaaldecors en fantasiedecors, die uit voorraad en per paneel leverbaar zijn via onze Arpa-distributeurs. Hierdoor hoeven afnemers zich niet meer druk te maken over bijvoorbeeld beschikbaarheid en minimale productie-afnames”, aldus De Jong. “PREMIUM voegt hier nog 100 decors aan toe, die op projectbasis verkrijgbaar zijn. Uniek aan de VIS-collectie is met name de bijzondere matte en gestructureerde toplaag. Dankzij een speciale technologie zijn de slijtage- en wrijfweerstand minimaal 20x hoger dan bij een reguliere HPL, zonder in te boeten aan look & feel. Door de nieuwe technologie kunnen ook deze designpanelen met trots het label ‘duurzaam en hoogwaardig’ dragen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details