Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Geveltuin voor flora én fauna
Aeres Hogeschool Almere.

Geveltuin voor flora én fauna

Ontwerp vanuit hoveniershart

Tijdens de Week van de Circulaire Economie ontving Aeres Hogeschool Almere de Circular Award voor het nieuwe pand op het Floriadeterrein. Het gebouw, dat de bijnaam ‘Groene Long’ draagt, wordt gekenmerkt door een open ontwerp en de integratie van groen in, op, aan en om het gebouw. De Koninklijke Ginkel Groep tekende voor het groenontwerp en de uitvoering hiervan.

Vogelkasten in de groene gevel.

Het nieuwe gebouw van circa 4.000 m2 voor circa 900 studenten is een toonaangevend gebouw geworden op het gebied van klimaatadaptie (groen), duurzaamheid (warmte, energie, materialen), biodiversiteit, circulariteit en gezondheid. 

Projectadviseur Marc de Jager: “We hebben hieraan gewerkt met een heel enthousiast en gedreven team. Wij brachten specifiek de kennis voor het groen binnen. Het gaat immers om levend materiaal, dat om een andere aanpak vraagt dan de andere onderdelen
van dit project.” 

Al in de ontwerpfase zat de Ginkel Groep aan tafel. “We kregen alleen toestemming om tot aan de kavelgrens te bouwen als de uitstraling paste bij de Floriade. Hierbij moesten wij laten zien dat we renders van BDG Architecten in werkelijkheid konden realiseren.”

De Ginkel Groep nam de renders als uitgangspunt voor het ontwerp. “We hebben de beelden geanalyseerd en alle elementen vervolgens vertaald naar een beplantingsplan. Het is een uniek startpunt om vanuit de beplanting na te kijken over het systeem en het onderhoud.” De studenten van Aeres dachten ook mee. “Een van hun suggesties die wij overnamen was het realiseren van vertical steppingstones. De gevel biedt insecten op verschillende hoogtes interessante planten, zodat zij naar boven trekken en ook van de daktuin kunnen profiteren. In de gevel is tevens veel aandacht voor dieren, met kasten voor vogels en insecten. Dat is uniek op deze schaal.”

Natuurlijk is ook het onderhoud belangrijk. De Jager: “Om de tuinen van water te voorzien bevinden zich waterbergingen op het dak en in de grond. Deze zijn veel groter dan wat de gemeente voorschrijft, omdat Aeres echt de ambitie had om een duurzaam en klimaat adaptief groen gebouw neer te zetten.” Het beheer van de tuinen is in handen van Ginkel. Hierbij worden bij voorkeur ook studenten betrokken, die het groen ook voor onderzoek kunnen gebruiken.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details