Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Glasproducent Pilkington Nederland: diverse duurzaamheidsinitiatieven om CO2-uitstoot te verminderen
Huis van de Stad Helmond: het eerste grote Cradle to Cradle project van Pilkington Nederland. (Beeld: MVL Media Groep)

Glasproducent Pilkington Nederland: diverse duurzaamheidsinitiatieven om CO2-uitstoot te verminderen

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de bouw. Om de CO2-uitstoot in de bouw drastisch omlaag te krijgen, moet de gehele sector stappen ondernemen. En dat is precies waar zowel Pilkington Nederland, als de NSG Group waar het bedrijf onderdeel van uitmaakt, mee bezig is.

Duidelijke doelen

Binnen de NSG Group is de duurzaamheidsambitie om tot een forse CO2-reductie te komen in duidelijke doelen vastgelegd d.m.v. deelname aan het Science Based Targets Initiative: 30% CO2-reductie in 2030 en volledig klimaatneutraal in 2050. “Behoorlijk ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, maar we liggen op schema”, zegt Gerrit Maring, sustainability coördinator bij Pilkington Nederland. “Als vooraanstaand producent van hoogwaardige glasoplossingen begrijpen wij de urgentie om de ecologische impact te verminderen en dus hebben we naast innovatie, leverbetrouwbaarheid en productkwaliteit, de pijler duurzaamheid toegevoegd aan onze missie.”

Ook bij Huis voor de Stad Amersfoort, waar het thema toekomstbestendig centraal staat, zal Pilkington Nederland gecertificeerde isolatieglas-producten gaan leveren.
(Renders: Plotvis | Ontwerp: Kraaijvanger Architects | Opdrachtgever: Gemeente Amersfoort)

Diverse duurzaamheidsinitiatieven

Pilkington Nederland geeft op meerdere manieren vorm aan de duurzaamheidsdoelstellingen binnen de NSG Group. “Naast het verminderen van de eigen emissies die vrijkomen bij de productie van vlakglas, kijken we ook naar de indirecte emissies vanuit ingekochte energie en die vanuit onze toeleveringsketen”, zegt Gerrit. “Zo zijn we al vele jaren geleden overgeschakeld op 100% hernieuwbare energie om de CO2-uitstoot in onze productieprocessen te verminderen en verhogen we het gebruik van gerecycled materiaal (glasscherven) in onze productieprocessen.” Hierover is meer te lezen in een blog op de nieuwspagina van de website van Pilkington Nederland. “Ook proberen we het afval bij de productie, verwerking, verpakking en levering van ons glas tot een minimum te beperken en hebben we onze transportmethoden aangepast waarmee we sinds 2018 al een reductie van 35% hebben behaald.”

Isolatieglas in Categorie I NMD 

Omdat glas een belangrijk product is in een gebouw en vaak een groot deel van de gevel beslaat, heeft glas dan ook vaak een aanzienlijk aandeel in de milieu- en energieprestatie van een gebouw; zowel negatief als positief. “Glas is een product dat tijdens het produceren veel energie nodig heeft en, in combinatie met de gebruikte grondstoffen, veel CO2-uitstoot geeft. Door nieuwe technologieën te combineren met circulair denken, is het ons gelukt het productieproces van vlakglas te verduurzamen. We zijn dan ook heel trots dat Pilkington Nederland als eerste glasproducent in Nederland een Categorie I Milieuverklaring in de Nationale Milieu Database (NMD) heeft geregistreerd, waarmee de milieu impact van onze producten verder inzichtelijk wordt”, zegt Gerrit en legt uit dat deze milieuverklaring enorm belangrijk is omdat de regels voor het milieuvriendelijk bouwen voor de woning- en utiliteitsbouw alsmaar verder worden aangescherpt. “En dat gaat in de toekomst ook gelden voor andersoortige gebouwen”, weet hij. “Voor meer informatie verwijs ik je graag naar ons blog op de nieuwspagina van onze website.”

Bij de bouw van het nieuwe duurzame hoofdkantoor van DSM in Maastricht moeten verwerkte producten voldoen aan duurzaamheidsnorm BREEAM Outstanding (en NMD Cat I gecertificeerd zijn).
Beeld: BAM Bouw en techniek

Belangrijke rol architecten en ontwerpers

Gerrit is van mening dat er dan ook een belangrijke rol is weggelegd voor architecten en ontwerpers. “Als zij weten welke onderdelen van een gebouw in welke mate bijdragen aan emissies, kunnen ze ontwerpbeslissingen nemen op basis van die data uit de NMD en dringen we zo de CO2-uitstoot in de bouw terug.” Verder constateert hij dat er niet alleen meer gekeken wordt naar de milieuprestatie van bouwmaterialen tijdens de productie, maar ook naar de impact die deze bouwproducten hebben op de omgeving en de gebruikers van een gebouw tijdens de gebruikersfase én de circulariteit aan het einde van de levensduur van een gebouw. “Bij veel aanbestedingen, zeker vanuit Rijksoverheid en woningbouwverenigingen, worden er steeds vaker eisen gesteld aan circulariteit en hergebruik van materialen.”

Rekentool

Pilkington Nederland heeft er bewust voor gekozen de NMD-registratie Categorie I modulair op te bouwen. “Als ontwerper, architect of bouwer kies je namelijk uit bepaalde samenstellingsmogelijkheden: denk aan glassoorten, diktes van het glas, coatings en soorten afstandhouders. We willen uiteraard dat de milieuprestatie (MKI- en GWP-waarde) van het totale samengestelde product uit de database rolt. Daarom zijn we hiervoor een rekentool aan het ontwikkelen die momenteel door een marktpartij wordt getest.”

Make change

“Het is fantastisch dat we als kleine entiteit binnen de NSG Group vooroplopen en het is mooi dat Pilkington Nederland tot de meest duurzame glasproducenten behoort. Maar om de klimaatdoelen te behalen, moeten we het met z’n allen doen”, zegt Gerrit. “We zullen dus als producent en als sector op veel aspecten echt moeten veranderen, en het soms zelfs fundamenteel anders moeten doen.” Om binnen deze wereldwijde ambitie te kunnen putten uit elkaars kennis, kunde en creativiteit, heeft de NSG Group alle (lokale) duurzame initiatieven bij elkaar gebracht onder de naam makechange™. “Door krachten te bundelen en kennis te delen streven we naar innovatieve oplossingen die niet alleen onze eigen productieprocessen verduurzamen, maar ook een positieve impact hebben op de glasindustrie en de bouwsector.”

Three ways to make change: Embrace change in our culture, Designs for change with our products, Deliver change through our process

Net als deze Categorie I vermelding in de NMD, maken ook de introductie van het low carbon glass Pilkington MiraiTM (met maar liefst 52% minder CO2-uitstoot dan bij standaard vlakglas) en de Cradle to Cradle® certificering deel uit van het makechange™ programma van NSG. “Er is veel werk te verzetten en we hebben nog een lange weg te gaan”, zegt Gerrit, “maar het zijn stappen in de goede richting waarmee Pilkington Nederland bijdraagt aan een duurzame glastoekomst.”

‘We streven naar CO2-neutraliteit in 2050 en liggen op schema’

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?