Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Groene lichtmast voor koele stad
Linné combineert verlichting met klimplanten.

Groene lichtmast voor koele stad

Mast combineert verlichting met groen

“Iedereen is bezig met groen en duurzaamheid, wij ook”, zegt Maikel Schepers accountmanager bij Valmont Nederland BV. “Als specialist op het gebied van masten en constructies voor de openbare ruimte denken wij na over de manier om steden te vergroenen.” 

Duurzaamheid is al lang een vanzelfsprekendheid voor ons bedrijf. “We zetten ons onder andere sterk in voor hergebruik. Dit gaat verder dan recycling, want veel materialen kun je niet één op één hergebruiken als ruw basismateriaal. Wij willen juist voorkomen dat de masten naar de smeltpan gaan. In plaats daarvan worden onze stalen masten gemeten, gerooid, opnieuw geconserveerd en herplaats. Dit voorkomt het gebruik van nieuwe grondstoffen, zoals staal.”

Volgens Maikel kunnen stalen masten zelf ook bijdragen aan een groenere stad. “Het is niet mogelijk om alle OV masten zomaar te verwijderen en er bomen voor terug te plaatsen. Vele praktisch ‘hobbels’ maken het bijna onhaalbaar en gebrek aan ruimte is een issue. Daarnaast is natuurlijk verlichting nodig. Wij hebben nu echter een manier gevonden om lichtmasten te combineren met groen. Linné is een nieuw object, dat ontwikkeld is in samenwerking met een designergroep in Frankrijk. Het bestaat uit een centrale mast met scharnierende armen. Door de uitvoering is het mogelijk om hier klimplanten tegenaan te laten groeien. Zo ontstaat een boomobject. 

”Valmont heeft goed nagedacht over het concept, onder meer door een selectie van de juiste planten. “In de toekomst zullen we waarschijnlijk problemen ervaren met hittepieken. Dan wil je niet in een stad zijn met alleen steen en staal. De schaduw en verkoeling die planten bieden zijn dan onmisbaar. Om maar een van de voordelen te benoemen.”

Aan de basis van Linné kunnen bankjes worden toegevoegd.

Positieve reactie op duurzame noviteit

Linné biedt nog veel meer mogelijkheden. “Aan de basis kunnen ook bankjes worden toegevoegd als er meer ruimte beschikbaar is. Het is een esthetisch aantrekkelijk product, dat onze klanten zelf kunnen inrichten. Aan de mast kunnen veel parallelle functies worden gekoppeld, zoals nestkastjes, bijenkorven, maar ook luidsprekers of wifi.” 

De groene lichtmast werd in 2022 voor het eerst op vakbeurs Light + Building getoond. “Mensen waren allemaal positief verrast. Andere partijen hebben jarenlang volgehouden dat dit product niet mogelijk was, maar wij laten zien dat het wél kan. De tijd is nu rijp om het meer exposure te geven.”

De Linné is in Nederland onder meer te zien in de Showtuin van Valmont, te Maarheeze. “Daarnaast zijn wij op zoek naar eerste pilots in Nederland! We willen het veelzijdige en duurzame product graag aan een groter publiek laten zien. We zijn ervan overtuigd dat we hiermee een bijdrage kunnen leveren aan stad met meer groen, minder hitte, stimulans voor bijvoorbeeld insecten en daarmee de gezondheid van ons allen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details