Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Haags chique met een moderne twist 

Haags chique met een moderne twist 

Mild collectief woonconcept De Vroon wordt stijlvol doorgetrokken in de architectuur

In december 2022 hebben de eerste bewoners van De Vroon de sleutel mogen ontvangen van hun gloednieuwe appartement, aan de rand van het prachtige Den Haag-Vroondaal. De Vroon biedt ruimte aan 36 kleine huishoudens in een milde vorm van groepswonen en is het eerste gebouw binnen het Fit&Vitaal concept van de stichting WelOverWonen, waarin bewoners samen met (zorg)professionals hun zorgbehoefte bepalen. Dankzij een architectuur in ‘Haags chique’ gaat het gebouw harmonieus op in haar omgeving. Een verticale oriëntatie, een lichtgele steen met witte kozijnen, ornamentiek in het metselwerk én een ‘tweede huid’ van Swisspearl Patina Inline panelen leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Het verhaal van De Vroon is haast net zo uniek als haar uitstraling, vertelt Gert Jan te Velde, partner en architect bij Vanschagen Architecten. “De Vroon is op eigen initiatief en risico ontwikkeld door een team, dat bestaat uit Stadkwadraat BV, bergunlimited en ondergetekende. Centrum Groepswonen in Den Haag kwam hiervoor op de proppen met een locatie in Vroondaal, om een vorm van groepswonen voor ouderen te realiseren.” 

Kenmerkend voor deze wijk zijn de vrijstaande kavels met luxe woningen, geklinkerde straten en zorgvuldig ingerichte openbare ruimte, vertelt hij. 

“Zou het geen kansrijk idee zijn om hier een woonprogramma voor ouderen te ontwikkelen, zodat senioren dichtbij hun kinderen en kleinkinderen kunnen blijven wonen? We hebben dit plan steeds verder vormgegeven, waarbij ook ontwikkelende bouwer Van Wijnen werd betrokken. We hebben het plan ontwikkeld tot en met het definitief ontwerp en de vergunningsaanvraag. Hierbij zijn ook de toekomstige bewoners én buurt betrokken. Dit heeft er mede toe geleid dat we nul bezwaren tegen de nieuwbouw hebben ontvangen.”

Haags chique

“Voor Den Haag-Vroondaal lag een duidelijk stedenbouwkundig plan en stevige vormtaal”, vertelt Te Velde. “Het ‘Haags chique’ is het uitgangspunt geweest voor de vormgeving van alle gebouwen in de wijk, inclusief De Vroon. In de directe omgeving staan vooral eengezinswoningen. Daarom hebben wij gekozen voor een gebouw dat richting de naastgelegen bebouwing en vanaf zes lagen trapsgewijs afloopt naar drie lagen. In totaal zijn 36 appartementen ingericht, waarvan de meesten twee slaapkamers, een keuken, een woonkamer en ruime privé-buitenruimte hebben. 

Ook zijn inpandige parkeervoorzieningen voor auto’s, fietsen en scootmobielen, een gezamenlijke patio en 230 m² collectieve voorzieningen voorzien, zoals een gezamenlijke woonkeuken, ontmoetingsruimte, atelier, bewegingsruimte en logeerkamer. De collectieve ruimten worden geëxploiteerd door de bewonersvereniging, die er tevens op toeziet dat aanvullende voorzieningen zoals zorg snel en gemakkelijk geleverd kunnen worden. Dankzij hoogwaardige isolatie, PV-panelen op het dak en lage temperatuur verwarming in combinatie met bodemlussen heeft het gebouw een EPC van nul.”

Verzachting

De keuze voor metselwerk resulteert in een stoer en kloek gebouw, waarbij een lichte gevelsteen, bijzondere metselwerkverbanden, sierbandjes en andere ornamentiek voor de gewenste verzachting zorgen. Ook de ‘tweede huid’ van Swisspearl Patina Inline panelen draagt hier in belangrijke mate aan bij.” De panelen zijn toegepast bij de inpandige balkons, de terugliggende bovenste verdieping en de galerijgevel, vertelt hij. “Dankzij de balans tussen stevig en verzachtend voegt het gebouw zich heel mooi in de wijk én maakt het tegelijkertijd een statement als entreegebouw. Een U-vorm biedt ruimte voor een collectieve daktuin en bevordert de sociale interactie.”

Evenwicht

Belangrijk voor de keuze van de Swisspearl Patina Inline panelen was het evenwicht, vertelt Te Velde. “De panelen moesten in uitstraling lichter zijn dan het metselwerk, maar ook stevig genoeg om aan te sluiten bij het Haags chique. De natuurlijke structuur, karakteristieke steense uitstraling en lineaire groeven van de panelen sloten hier bij uitstek op aan. Bovendien waren de Swisspearl Patina Inline panelen in exact de juiste kleurstelling leverbaar. De duinzand gekleurde panelen met hun groeven geven – met het veranderen van het invallende licht – steeds een ander gevelbeeld. Hierdoor komt het gebouw echt tot leven, zonder dat het opzichtig wordt. Bovendien konden de panelen uitstekend ingebed worden in de detaillering van het gebouw.” 

Voor de bevestiging is gekozen voor schroeven, die dankzij het reliëf van de groeven minder zichtbaar zijn, vertelt Dennis Schoonemeijer, architect consultent bij Swisspearl. “Dit komt omdat de schroefkop exact dezelfde diameter heeft als de opliggende groef. Hierdoor gaan de bevestigingen heel mooi op in het lijnenspel.”

Brandklasse B

“De gevelpanelen van Swisspearl zijn met een Categorie 1 productkaart te vinden in de Nationale Milieudatabase en beschikken op zichzelf over brandklasse A2”, vertelt Schoonemeijer. “Dit betekent dat ze onbrandbaar zijn. In combinatie met de isolatie en gevelconstructie voldoen de Patina Inline panelen in De Vroon aan brandklasse B, op basis van NEN-EN 13501-1.”

FICHE VAN PROJECT

Opdrachtgever:
Stadkwadraat BV, bergunlimited, Vanschagen Architecten en Van Wijnen Ontwikkeling

Gebouweigenaar:
Altera Vastgoed

Architect:
Vanschagen Architecten

Aannemer:
Van Wijnen Stolwijk

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details