Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Het geheim van buitenverlichting
Orangerie de Pol. (Beeld: Roel van der Aa)

Het geheim van buitenverlichting

Verlichting is een belangrijk hulpmiddel om sfeer mee te creëren. Niet alleen binnen, maar ook buiten. Dit is niet altijd even eenvoudig. Gelukkig richt verlichtingsspecialist in-lite zich al ruim twintig jaar enkel op de buitenruimte. Het bedrijf heeft dus alles in huis om buitenverlichting op de juiste manier in te zetten.

Aan alle kanten goed verlicht. (Beeld: Dion Doornik)

“Wij ontwerpen en ontwikkelen producten voor de buitenruimte met een sterke focus op groen”, zegt creative manager Vincent Neven. “Dit is vrij uniek in lichtland. We hebben ook altijd de focus op de tuin gehad. We doen grote en kleine projecten zolang het draait om het groen om een gebouw heen én de gevel.” Dankzij de jarenlange ervaring kan in-lite architecten en tuinarchitecten bij uitstek advies geven over het creëren van sfeervolle, magische buitenruimtes.

Door de juiste bomen uit te lichten ontstond de perfecte mix tussen functionaliteit en sfeer. (Beeld:Dion Doornik)

Kennis van binnen naar buiten

Neven: “Bij het ontwikkelen van onze producten houden we natuurlijk rekening met de elementen. Binnenverlichting heeft hier niets mee te maken, maar buiten moeten armaturen waterdicht zijn en bestand zijn tegen kou en hitte. Door onze jarenlange ervaring en de focus op de buitenverlichting maken wij kwalitatieve armaturen die aan al deze eisen voldoen.” 

In-lite heeft binnenverlichting goed bestudeerd en deze kennis doorgetrokken naar buiten. “De buitenruimte wordt ook steeds belangrijker. Vroeger waren er veel minder elementen die we konden betrekken in het lichtplan. Tegenwoordig worden er tuinen compleet ingericht met keuken, buitenverblijven etc. Voor al deze elementen hebben we diverse lichtoplossingen zoals wandlampen, sta- en hanglampen.” 

Hotel Central Park in Voorburg. (Beeld: Dion Doornik)

LAB deelt unieke kennis

In-lite deelt zijn kennis door van A tot Z mee te denken bij tuinprojecten in het hoge segment. De afdeling in-lite LAB houdt zich hier volledig mee bezig. LAB Coördinator Bronos Polders: “Voor de grootste internationale projecten, maar ook voor kleinere binnenlandse tuinen maken wij lichtplannen.” De focus van het bedrijf ligt hierbij echt op beleving. “Wij merken dat hoveniers en tuinarchitecten het soms lastig vinden om een tuin goed uit te lichten. Het is onze passie om hiermee te helpen. Door te kiezen voor de juiste lichtbalans kan je ervoor zorgen dat de tuin ’s avonds veranderd in een magische plek.” 

Om te laten zien wat er mogelijk is werkt in-lite bij voorkeur met zeer realistische 3D renders. “Wij verkopen beleving, geen stipjes op een plattegrond. Als de klant akkoord is maken wij een bekabelingsplan.”

Goede buitenverlichting heeft volgens Neven veel voordelen: “Het voegt iets toe, maakt het prettiger om buiten te vertoeven en geeft een veiliger gevoel. Voordat onze verlichting geplaatst werd bij Orangerie de Pol, restaurant in Doetinchem ging men bijvoorbeeld in het pikkedonker naar huis. Dat voelt niet veilig, maar geeft ook niet het gevoel waarmee je een avond wilt afsluiten. Als je goed met licht werkt kun je de meerwaarde van je pand vergroten.” 

Voor een hotel in Voorburg verlichtte in-lite de hele oprit, en door de juiste bomen uit te lichten ontstond een perfecte mix tussen functionaliteit en sfeer. “Ons advies gaat ook altijd over het beperken van licht in de nacht en over de manier waarop verlichting geplaatst wordt. Geen lichtvervuiling, maar een lamp van het juiste formaat op de juiste plek.” 

Ook op zoek naar een goed lichtplan voor buiten? Neem contact op met in-lite.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details