Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
‘Het nieuwe werken focust op álle zintuigen’
Kantoor TrueLime, Breda.(Beeld: Michael van Oosten Fotografie)

‘Het nieuwe werken focust op álle zintuigen’

Werkgevers zijn verplicht om de veiligheid én gezondheid van hun medewerkers te waarborgen. Ook tijdens de coronapandemie. Centraal bij het indammen van het coronavirus staan hygiëne en voldoende afstand houden. “Met name dat laatste is niet eenvoudig in de grote, open kantoortuinen”, weet Pascal van Dort, Global Acoustics Ambassador bij Rockfon

“Op advies van de overheid werken mensen nu zoveel mogelijk thuis. Wanneer zij straks weer (gefaseerd) naar kantoor terugkeren, is het belangrijk dat hier de juiste voorzieningen zijn getroffen. Door hierin ook de akoestiek mee te nemen, slaan werkgevers twee vliegen in één klap.”

Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) maakte onlangs bekend dat Nederlanders ook na de coronacrisis vaker willen thuiswerken. “Organisaties moeten hun kantoren daarom anders gaan inrichten”, meent Van Dort. “In de toekomst zullen medewerkers niet alleen naar kantoor komen om te werken, vergaderen en brainstormen, maar vooral ook voor het sociale aspect. Voor de pandemie vertegenwoordigde het hybride kantoor slechts 4 á 5% van het totale commerciële vastgoed. Volgens recent onderzoek van Jones Lang LaSalle zal dat binnen tien jaar oplopen tot 30%.”

Een hybride kantoor is een werkplek die faciliteert dat medewerkers zowel op kantoor als op afstand kunnen werken. Het kantoor is veel meer een ontmoetingsplek, dan een plek waar je de hele dag aan één bureau werkt. “Op een hybride kantoor vind je verschillende soorten werkplekken. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke board-room-opstelling, maar ook aan inspirerende vergaderhoeken én concentratieruimtes waarin medewerkers zich kunnen terugtrekken om te focussen. Hierin ligt gelijk ook de (akoestische) uitdaging. Immers: wanneer een aantal collega’s aan het vergaderen, brainstormen of videobellen is, moeten andere medewerkers hierdoor niet gestoord worden. Het nieuwe kantoor van TrueLime in Breda is een mooi voorbeeld van een project waarin diverse plekken voor formele en informele ontmoetingen zijn gecreëerd, zonder dit uit het oog te verliezen.”

In een recent onderzoek noemt 71% van de meer dan 500.000 respondenten lawaai een cruciale factor op de werkvloer, met een dramatische gemiddelde tevredenheidsscore van slechts 33% als resultaat (Leesman Index, 2019). “Dit percentage zal verder oplopen wanneer wordt overgestapt naar een hybride kantoor”, verwacht Van Dort. “Om vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieklachten, frustratie, stress en uiteindelijk ­ook verzuim bij medewerkers te voorkomen, zijn aanvullende akoestische maatregelen noodzakelijk. Deze maatregelen gaan verder dan het plaatsen van enkele planten of akoestische lampen. De afgelopen jaren is echt (te)veel voor het oog ontworpen, terwijl voor een optimaal welbevinden alle zintuigen gestimuleerd moeten worden. Zowel in nieuwbouw als bestaande bouw is maatwerk nodig, waarbij op basis van bijvoorbeeld vorm, ruimte-inhoud, plafondhoogtes, aantal medewerkers én werkplekwensen een Plan van Aanpak wordt gemaakt. Rockfon levert hier graag een bijdrage aan, door met de juiste plafond- en wandoplossingen een uitstekende akoestische basis te realiseren voor een veilige, productieve maar vooral ook plezierige werkomgeving.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details