Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Hoe heeft de MAINSTAGE in de Brabanthallen een betere uitstraling gekregen?
Dankzij een uitgekiend lichtplan krijgt MAINSTAGE de uitstraling die het verdient.

Hoe heeft de MAINSTAGE in de Brabanthallen een betere uitstraling gekregen?

De contouren meer benadrukken. Uitgekiend lichtplan geeft MAINSTAGE in Den Bosch smoel en body

Een multifunctionele hal vol sfeer, die je in een handomdraai kunt ombouwen van concert- of theaterzaal tot beursvloer. Hoe je dat doet? Rob van de Ven, eigenaar van Service VBV, heeft het antwoord. In opdracht van leisureconcern Libéma bedacht hij een uitgekiend lichtplan voor de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch, dat de MAINSTAGE de uitstraling geeft die het verdient. Spil in het verlichtingsplan zijn de RGB-W LED-strips van Tronix Lighting, die de bestaande spanten stijlvol accentueren. Dankzij de LED-strips kan exact de juiste sfeer worden bereikt. Op elk moment en voor elke gelegenheid.

Spil in het verlichtingsplan zijn de RGB-W LED-strips van Tronix Lighting, die de bestaande spanten stijlvol accentueren.

“Brabanthallen ’s-Hertogenbosch wilde meer congressen, concerten, bedrijfsfeesten en andere evenementen verwelkomen, in een ruimte met smoel en body”, vertelt Van de Ven. “Tegelijk wilde ze de MAINSTAGE eenvoudig en snel kunnen ombouwen, om bijvoorbeeld ook beurzen te faciliteren. Het multifunctionele gebruik stelde specifieke eisen aan o.a. de ruimte-indeling, materiaalkeuzes én verlichting. Een breed kleurenspectrum, een hoge kleurvastheid en een optimale regelbaarheid waren essentieel. Om hier optimaal invulling aan te geven, heb ik al in de ontwerpfase contact gezocht met Tronix Lighting. Al gauw kwamen we tot het idee om de contouren van de spanten te benadrukken. Een proefopstelling volgde en heeft ook Brabanthallen ’s-Hertogenbosch en Libéma overtuigd.”

Grote hoogte, lange lengtes

Uitdaging voor de contourverlichting vormden met name de lange lengtes, benadrukt Van de Ven, want de hal is 57 meter breed. “Door de hoogte van het pand (10 meter) was bovendien flink wat power nodig. Toch wilden we het aantal voedingspunten beperkt houden. Ook hier hebben we samen met Tronix Lighting een oplossing voor gevonden, in de vorm van ‘constant current’ LED-strips. Deze LED-strips zijn kleurvast tot een lengte van 20 meter, onder andere dankzij een krachtige double layer PCB (printplaat). Het resultaat is een prachtige sfeer in gelijkmatig licht, zonder kleurwisselingen.”

Elke gewenste lichtkleur

De RGB-W LED-strips beschikken over LED’s in vier kleuren (rood, groen, blauw en wit), waarmee elke gewenste kleur gemengd kan worden, vertelt Maarten Verbruggen, managing director van Tronix Lighting. “Bovendien kan gespeeld worden met de kleurintensiteit. Bijvoorbeeld tijdens carnaval wordt de verlichting in de kleuren van de carnavalsclub geschakeld, terwijl de MAINSTAGE bij cabaretvoorstelling prachtig zachtblauw wordt aangelicht.” De contourverlichting is door middel van een KNX-bussysteem gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem en kan eenvoudig vanaf een tablet worden bestuurd. Van de Ven: “Dankzij een KNX/DMX-koppeling kan ook de licht- en geluidsman met de verlichting spelen. Zo wordt de verlichting nog meer onderdeel van de bezoekersbeleving.”

Profielen op maat

Voor de spanten in MAINSTAGE heeft Tronix Lighting circa 100 meter aan RGB-W LED-strips geleverd, inclusief bijbehorende aansluitschema’s voor voedingen en controllers. “Normaliter worden de LED-strips bevestigd met aluminium profielen”, vertelt Van de Ven. “Maar omdat de strips voor MAINSTAGE een afwijkende breedte en een grotere printplaat hadden, pasten de standaard profielen niet. In plaats hiervan is een profiel op maat gemaakt, die tevens voorziet in de koeling van de strips.”

Verbruggen: “De spanten hebben een X-vorm. De profielen en strips zijn in het midden van de onderste hoek gemonteerd, waarbij de spanten zelf voor exact de juiste stralingshoek zorgen.”

De reacties op MAINSTAGE en de contourverlichting zijn lovend, benadrukken beide heren. “Inmiddels willen zoveel artiesten de hal gebruiken, dat de wachttijd is opgelopen naar circa twee jaar. Een mooi compliment voor onze inspanningen.”

Slimme noodverlichting

Naast de contourverlichting heeft Tronix Lighting ook slimme noodverlichting geleverd voor de Brabanthallen. “In het gebouw is elke vijf meter een nooduitgang voorzien”, vertelt Van de Ven. “Deze nooduitgangen zijn allemaal beschikbaar bij grote evenementen. Bij kleinere evenementen echter zijn minder deuren nodig. In dat geval kan de nooduitgangverlichting boven de gesloten deuren eenvoudig en met behulp van een afstandsbediening worden uitgeschakeld. Hierdoor is afplakken van de noodverlichting niet meer nodig en worden bezoekers – in geval van nood – direct naar de juiste vluchtdeuren geleid.”

Mooie referentie

Begin dit jaar heeft Tronix Lighting een nieuwe huisstijl geïntroduceerd, met een frisse, gele look. Ook is het productportfolio in drieën gesplitst, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen een installateurspakket, een pakket kerst- en feestverlichting en een pakket met losse componenten zoals LED-strips, voedingen, controllers en profielen. “Richting de toekomst zien wij enorme toegevoegde waarde in deze losse producten, omdat hiermee verlichtingsconcepten op maat gerealiseerd kunnen worden”, vertelt Verbruggen. “MAINSTAGE is een mooie referentie hiervoor.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details