Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Hoe maak je van een terras ook een praktische leefruimte?
Het leven in Frankrijk is goed!

Hoe maak je van een terras ook een praktische leefruimte?

Screens en lamellendak beschutten zonovergoten villa

Binnenin een glasrijke villa in het zuiden van Frankrijk zorgt de stralende zon al snel voor hoog oplopende temperaturen. Buiten brandt ook op het zuidgerichte terras de zon al snel té hard. Op Domaine Du Prieuré werd daar een mouw aan gepast met de hulp van Renson. De hoekramen en de grote, vlakke raampartijen kregen Panovista Max en Fixscreen zonwering; op het terras werd dan weer een Aero lamellendak geïntegreerd. De screens weren de zonnestralen die de grote glaspartijen bereiken. Het dak met de bewegende lamellen maakt het mogelijk om de lichtinval en luchtstroom te controleren op het terras, én het er droog te houden bij een plotse regenbui. 

In Zuid-Frankrijk bevinden zich op een uitzonderlijk domein tien opmerkelijke villa’s. Niet ver van de Côte d’Azur ligt Domaine Du Prieuré, bezaaid met 100 jaar oude olijfbomen en een panorama dat zich uitstrekt van het achterland van Cannes tot de bergdorpen van de Grasse, met op de achtergrond de rode heuvels van het Esterelmassief. 

Topografie bepaalt architectuur

Elk van de villa’s op het domein van 2.500 m² is uniek, maar kent een interieur dat zich opent naar de tuin en het landschap. Architect Didier Frega liet zich leiden door de topografie van het terrein om de sobere volumes, compositie en de ruimtelijke indeling te bepalen: “Met de villa’s op Domaine Du Prieuré heb ik architectuur proberen creëren die uit zijn kader en context kan treden. ‘Outside the box’ zoals ze zeggen. Architectuur blijft natuurlijk iets persoonlijks; het spreekt je aan of het zegt je niets… In ieder geval wilden we iets uitzonderlijks creëren. Elke villa is een individueel ontwerp, dat toch past op het volledige domein. Per kavel is een villa opgetrokken die het best past op die plek met die inplanting. Met bijzondere aandacht voor de afwerking tot in de kleinste details, zijn de villa’s voorzien van de beste materialen.” 

Screens en lamellendak

Eén van de villa’s maakt gebruik van Renson screens om zich te beschutten tegen de zuiderse zonnestralen. Naast de Fixscreens op de hoge ramen, is er voor de hoekramen ook Panovista Max voorzien. Die laatste is ook de reden dat de eigenaar en architect bij Renson terecht kwamen.

“Wij waren op zoek naar een oplossing om de grote glas-op-glas- en schuifdeurhoekramen af te schermen, zonder daarbij het panoramische zicht te belemmeren”, herinnert de eigenaar zich. “Die oplossingen – en hun aanbieders – zijn niet dik gezaaid. De zoektocht leidde ons naar de Panovista Max van Renson, die dankzij een ritssysteem op de hoek windvast is zonder storende zijgeleiders.”

Prachtige screens in de villa.

“Deze woning staat op het zuidwesten gericht, dus na de middag komt de zon vol op het terras en de woning met zijn grote glaspartijen”, weet Didier Frega. “Zelfs met thermisch geperfectioneerde beglazing is buitenzonwering dan cruciaal voor een comfortable binnenklimaat.. Voor het terras vonden we bij Renson ook onze gading in hun assortiment terrasoverkappingen. We waren meteen verkocht voor het Aero lamellendak. Dat konden we als dakdeel (dus zonder de vier kolommen) perfect integreren in een dakconstructie die deels in het gebouw opgaat en deels steunt op stenen pijlers. De beweegbare lamellen waarmee je de lichtinval en de luchtstroom kunt controleren, waren een interessant gegeven.”

Buitenkamer, het hele jaar door

Het minste wat je kan zeggen is dat het geïntegreerde Aero lamellendak – dat een ruim stuk van het terras bedekt – de aandacht trekt. “Het terras wordt met het Aero lamellendak een echte buitenkamer”, meent de eigenaar. “Zeker omdat ik het terras ook nog heb afgewerkt met vrijstaande, windvaste zonwering om zijdelings ook beschermd te zijn tegen zon en wind. De overkapping verlengt niet alleen het buitenseizoen, het zorgt er ook voor dat het vroeger begint. Wij zitten er praktisch het ganse jaar door, in alle jaargetijden. Dat terras is praktisch mijn leefruimte. Ik ben er van ’s morgensvroeg en breng er het grootste deel van de dag door, als ik thuis ben tenminste. Het terras wordt ook niet overdreven heet, want gesloten lamellen beschutten tegen de zon en met het kantelen van de lamellen ontstaat een natuurlijke ventilatie die meteen aangenaam voelt.”

Functionaliteit en esthetiek

“Wij zijn heel tevreden over de geïnstalleerde producten van Renson”, klinkt het bij de eigenaar. “Naast het functionele apprecieer ik tevens heel erg de esthetische kant van de screens en het lamellendak … en het feit dat ze uiterst gemakkelijk te bedienen zijn. We gebruiken ze dagelijks en ik zou niet meer zonder kunnen.”

Over de installatie waren de architect en de schrijnwerker ook zeer te spreken: “Het integreren van het lamellendak was heel eenvoudig. We wilden daar sowieso iets van een afdak plaatsen, en de Aero was met zijn bewegende lamellen dé oplossing. Renson maakte de Aero perfect op maat en bezorgde alle nodige informatie om het in te passen in het ontwerp en vlot te plaatsen. De installatie verliep vlekkeloos. Dat kon ook moeilijk anders, want Renson nam de moeite om onze vaste schrijnwerker op voorhand een korte opleiding te geven, zowel voor de screens als voor het lamellendak.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details