Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Hoe ontwerp, creëer en bouw je een zichtbepalend én stoer gebouw?
Ook ’s avonds is het gebouw in Middelburg een ware eyecatcher. (Beeld: Ruden Riemens)

Hoe ontwerp, creëer en bouw je een zichtbepalend én stoer gebouw?

‘Dit gebouw in Middelburg zingt!’

Je mist het niet als je met de auto de Zeeuwse hoofdstad Middelburg in rijdt. Het in februari in gebruik genomen Joint Research Center (JRC) Middelburg, blijkt een ware eyecatcher waar de stad trots op is. Logisch. Want… architect Ben Westenburger van Rothuizen Architecten en Adviseurs (ook uit Middelburg) is verantwoordelijk voor de vormgeving. Uiteraard moest het ontwerp wél technisch passen bij ‘de omstandigheden’ die in de Zeeuwse stad aan de orde van de dag zijn: de strijd tegen de elementen van de zee en de felle zonkracht. “Een gebouw behoort zo lang mogelijk haar uitstraling te behouden. Ten aanzien van de keuze over de gevelpanelen konden we daarom niet over één nacht ijs gaan!”, zegt Ben.

De richtingsgebonden platen zorgen er voor dat je het gevoel hebt dat het gebouw leeft.

In 2008 was de eerste aanzet voor het ontwerp en de uiteindelijke bouw van het JRC. “We zijn niet alleen ontwerpend maar ook een bouwend architectenbureau”,  zegt Ben. “Dat levert voor de opdrachtgever veel voordelen op want daarmee vergroot je de kans om binnen de bouwkundige budgetten te blijven. Dat is gelukt. Daarnaast blijf je als ontwerper het gehele traject intensief betrokken bij alles wat er gebeurt, van begin tot eind, zoals je halverwege belandt bij het vraagstuk van de materialisering van de gevel. De uitdaging die er was? Wel, natuurlijk heb je het over functionaliteit, maar ook ging het bij deze om het creëren van iets nieuws binnen een beschermd stadsgezicht. Wij wilden een stoer gebouw realiseren, met name omdat er veel andere grootschalige gebouwen én infrastructuur in de directe omgeving liggen.”

“Uiteindelijk is het gebouw een soort wokkel geworden. Deze is uitgevoerd in Trespa® Meteon®. De allereerste keuze was om de beplating te gaan lijmen. Maar ja, écht duurzaam is die keuze niet. Al snel ging dát idee van tafel, waarna er al rap een beter plan kwam: het plaatmateriaal van Trespa® was het betere (en duurzame) alternatief, mede door de lange levensduur en het biobased label. De schroeven waren geen probleem. Van afstand zie je die immers niet.”

Het Joint Research Centrum valt op door de opvallende vormgeving.

Ben legt uit dat er is gekozen voor matte en glanzende platen. “Door de golvende beweging die ontstaat, maak je meteen de connectie met water, een van de onderzoeksthema’s van het gebouw. Het architectonische verhaal klopt daardoor. En, we wilden een wit gebouw. Dat kon. Want, de kleurechtheid van de uiteindelijk gekozen Trespa® Meteon® Lumen (*) – Athens White – is gegarandeerd.”

Ben Westenburger, architect van het JRC. (Beeld: Johan Katerberg)

Caroline Ngo, accountmanager bij Trespa, voelt grote trots bij het eindresultaat. “Dit gebouw zingt je tegemoet!” zegt ze lachend. “De richtingsgebonden platen geven diepte en kleur waardoor je al van verre ziet dat het leeft. Hoe vaak zie je dat zo’n immens gebouw op een prominente plek de juiste betekenis creëert? Alle credits voor de architect!”

De kenmerken van de gekozen Trespa® Meteon® LUMEN

Athens White L05.0.0 met twee afwerkingen

Met de Trespa® Meteon® Lumen gevelbekleding collectie kun je het natuurlijke licht gebruiken om je ontwerp een compleet nieuwe look & feel te geven aan je gevel. Reflecteer, verspreid of demp het licht ─ jouw keuze, jouw visie. De diffuse (dus: matte) afwerking zorgt voor een lage lichtreflectie en haalt glans en textuur weg, zodat je de puurste vorm ervaart. Het resultaat? Onmiddellijke rust, dankzij het verstrooide licht, waardoor de gevel van het Joint Research Center een zachte, ingetogen matt-uitstraling kreeg.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details