Snelgroeiende, van nature niet duurzame houtsoorten zó behandelen dat het hout een levensduur van zeker 50 jaar heeft, zonder chemische toevoegingen… Dit maakt het hout van Platowood de meest duurzame keuze voor onder andere gevelbekleding, kozijnen en interieurbouw. Het bedrijf ontstond toen Shell in de jaren ‘70 onderzocht of olie kon worden onttrokken aan hout. Dit bleek niet lonend, maar door een hydro-thermisch modificatieproces bleek het hout te veranderen op moleculair niveau.
Directeur Bart Raymann: “De onderzoekers namen het patent van de ontdekking (met codenaam Plato) over en ontwikkelden het verder. Zij ontdekten dat het hout door het hydro-thermisch modificeren, oftewel platoniseren, op een positieve manier veranderde door niet alleen hitte, maar ook water te gebruiken. Door het hout eerst met stoom te verhitten, worden de suikers – kwetsbaar voor schimmelvorming – afgebroken. Vervolgens wordt het hout gedroogd en tot slot ‘gebakken’. In tegenstelling tot alleen thermisch gemodificeerd hout is hierbij een lagere temperatuur voldoende. Zo blijft de sterkte van het hout behouden.”
Het Arnhemse bedrijf produceert het hout op een duurzame manier. “Wij wekken onze eigen, groene stroom op en de stoom voor ons proces wordt geleverd door een nabijgelegen energiecentrale waarvoor stoom een restproduct is. Daarnaast is hout natuurlijk een duurzaam materiaal; het is de enige hernieuwbare grondstof. Wij kiezen heel bewust voor snelgroeiend hout. Houtsoorten die normaal niet gebruikt zouden kunnen worden, omdat ze zonder hydro-thermische bewerking niet geschikt zijn. Tijdens de levensduur van het geplatoniseerde hout, zo’n 50 jaar, groeit weer een nieuwe boom in gecertificeerde bossen. Daarnaast is hout een duurzaam materiaal op zich, omdat in bomen veel CO2 wordt opgeslagen.”
Het duurzame en esthetische hout van Platowood kent vele architectonische mogelijkheden. Hierbij is er keuze uit drie houtsoorten. Fraké is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen met OLB-certificaat in West-Afrika. Met zijn strakke uitstraling wordt het vooral voor gevelbekleding gebruikt. De tweede houtsoort is Vuren, een houtsoort met een rustieke uitstraling. De nieuwste houtsoort is Populier, in korte tijd omarmd door architecten vanwege zijn warme kleur en rustige uitstraling.
Raymann: “Door het veredelingsproces kan het hout van Platowood zonder afwerking buiten worden toegepast. Het vergrijst dan in een mooie zilvergrijze tint. Wij bieden tevens verschillende afwerkingen. Om het vergrijzingstraject op een egale wijze te laten verlopen, kan het hout bijvoorbeeld voorzien worden van een voorvergrijzer genaamd Weathered Color. Deze afwerking zal langzaam degraderen terwijl het hout in de tussentijd natuurlijk vergrijst.”
“Om nog meer te doen met ons hout, leveren we sinds enige tijd ook kozijnhout. Hiervoor gebruiken we stukken Fraké-hout die voorheen bij de productie van het gevelhout overbleven. Ons kozijn-, raam- en deurhout wordt voorgeschaafd en ongeprofileerd geleverd als halffabricaat en is KOMO gecertificeerd. Dankzij het platoniseren kan ons hout de vergelijking aan met hardhout. Dit wordt ook steeds meer erkend door de markt, met een sterke groei van ons bedrijf als gevolg.”
Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.