Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
IJzersterke jury BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022 bekend

IJzersterke jury BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022 bekend

De 17e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar – dé architectuurprijs van Nederland – is gestart. Barbara Baarsma, hoogleraar Toegepaste Economie aan de Universiteit van Amsterdam neemt de rol van juryvoorzitter op zich. De verkiezing wordt ook dit jaar geleid door een zeskoppige jury, bestaand uit Gert Kwekkeboom (Civic Architects), Annemarie van Doorn (directeur Dutch Green Building Council), Mohamed Baba (Haag Wonen), Maartje Luisman (SVP Architectuur en stedenbouw) en Ton Venhoeven (VenhoevenCS). Inzenden kan tot 7 maart 12.00 uur.

BNA Beste Gebouw van het Jaar is hét bewijs dat architectenbureaus meerwaarde bieden aan de samenleving, deze beter willen maken of willen laten functioneren. Aan de hand van een voorselectie en jurytour door Nederland worden nominaties gekozen die meedingen naar de hoofdprijs. De genomineerden worden op 25 maart bekendgemaakt door onze mediapartner De Volkskrant en kan het publiek stemmen op hun favoriet. Op 12 mei worden tijdens een feestelijke uitreiking in het Theater Zuidplein in Rotterdam de winnaars bekendgemaakt. 

Juryleden

Gert Kwekkeboom is architect en één van de vier oprichters van het Amsterdamse Civic Architects, opgericht in 2015. Hij is tevens actief in de BNA-ledenraad en was hij in 2018 met Civic winnaar van de Next Step Award, onderdeel van het Next Step Program dat de BNA en ontwikkelaar Synchroon organiseren. Gert is vooral nieuwsgierig naar de categorie Identiteit & Icoonwaarde. “Waar dit enkele decennia geleden misschien nog ging over grotere gebouwen en spectaculaire hoogstandjes, zou je verwachten dat architectuur een andere ‘iconische’ taal zoekt om uit te dragen wat belangrijk is in onze tijd. We zien ons als wereldbevolking immers uitgedaagd op verschillende maatschappelijke, ecologische en technologische thema’s”, aldus Gert Kwekkeboom.

Annemarie van Doorn is sinds 2014 directeur van Dutch Green Building Council (DGBC), de landelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken. Annemarie zou willen adviseren om een gebouw in te zenden met een bepaalde eigenschap of toepassing die je wellicht wel voelt maar niet meteen opmerkt. “Het hoeft niet per se iconisch te zijn. Mooier is dat het een voorbeeld is voor anderen, en een bepaalde laagdrempeligheid heeft, eenvoud.” 

Mohamed Baba is sinds 2020 bestuursvoorzitter van woningcorporatie Haag Wonen. Mohamed is daarnaast Alliantietrekker Wonen en Leefomgeving voor Den Haag Zuid-West en binnen het Dagelijks Bestuur van De Vernieuwde Stad verantwoordelijk voor de portefeuille Woningmarkt. Sinds 2018 is hij tevens voorzitter van de vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH), waarin 15 corporaties in de regio samenwerken. Niet voor niks vindt hij het dan ook belangrijk dat de architect naast hoe het eruit ziet en hoe het in de omgeving past, net zo veel belang hecht aan duurzaam bouwen en de sociaal-maatschappelijke bijdrage voor de omgeving.

Maartje Luisman is sinds 2008 partner bij SVP Architectuur en Stedenbouw. Daarbij is zij bestuurslid bij het Architectenregister en heeft zich jarenlang ingezet als BNA-bestuurslid. Maartje is geïnteresseerd in welke problemen inzenders zijn tegengekomen, hoe deze zijn getackeld en hoe het gelukt is de ambities van begin tot eind toe vast te houden. 

Ton Venhoeven is oprichter van architectenbureau VenhoevenCS architecture+urbanism. Naast zijn werk als architect en stedenbouwkundige adviseert Ton over Smart MicroCity, Healthy City en de relatie tussen mobiliteit en de stad. Venhoeven is vooral benieuwd naar de manier waarop de categorieën geïnterpreteerd en ingevuld gaan worden. “Als samenleving staan we voor een groot aantal uitdagingen en in elk van deze categorieën staat naar mijn mening voorop hoe een project bijdraagt aan de daaruit voortkomende veranderopgaven”.

Sponsoren

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details