Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
‘In ons land ligt een enorme potentie voor actieve daken’

‘In ons land ligt een enorme potentie voor actieve daken’

Als gevolg van de verstedelijking wordt de ruimte om op de grond te bouwen, steeds schaarser. Bestaande én nieuwe daken van industriegebouwen, kantoorgebouwen, appartementencomplexen, winkelcentra en parkeergebouwen schreeuwen echter om bebouwd te worden. FOAMGLAS® speelt hierop in met veilige en duurzame thermische isolatieoplossingen voor actieve daken. 

Intensieve of extensieve groendaken, waterbergingen, zonne-energiedaken, parkeerplaatsen en sport- en spelfaciliteiten zijn slechts enkele toepassingen die uitstekend op onze gebouwdaken gerealiseerd kunnen worden. “Door activiteitendaken te maken op bestaande én nieuwe daken wordt de beschikbare ruimte slimmer benut”, aldus Frank Vanhove, Managing Director Benelux bij FOAMGLAS®. “Bovendien worden gebouwen zo aantrekkelijker. Niet alleen voor het oog, maar ook als investering. De locatie van veel binnenstedelijke daken is erg aantrekkelijk en het uitzicht is vaak weelderig. Door de daken in te zetten als parkeerplaats, ontmoetingsplek of sport- en spelfaciliteit, blijft de ruimte op de grond beschikbaar voor andere (nuttige) doeleinden, terwijl gebruikers toch van alle functies kunnen profiteren. Door een groen of blauw dak aan te leggen, kunnen bovendien grote ecologische voordelen worden behaald.” Groene en blauwe daken bieden een geweldige kans voor stedelijke vergroening, benadrukt hij. “De daken verbeteren het microklimaat, gaan effectief om met water en verminderen de opwarming van het gebouw eronder. Hierdoor wordt het ruimtecomfort verhoogd, terwijl tevens bespaard kan worden op airconditioning.”

Combinatie van interessante eigenschappen

Daken die worden ingezet als actieve daken vereisen een constructie die bestand is tegen hoge druksterktes. Bovendien moeten de waterdichtheid, dampdichtheid en warmtegeleiding worden geborgd, waarin het FOAMGLAS® thermische isolatiemateriaal perfect voorziet. Aan de basis van FOAMGLAS® ligt gerecycleerd glas. “Wij zetten al sinds 1993 hoog in op het gebruik van secundaire grondstoffen”, vertelt Vanhove. “Het gerecycleerde glas wordt onder hoge temperatuur (1.250°C) door ons gesmolten en vermalen tot een zeer fijn poeder, dat vervolgens wordt vermengd met een kleine hoeveelheid koolstof. Het mengsel wordt in hoogwaardige mallen en in een oven geëxpandeerd, waardoor een blok geschuimd glas (FOAMGLAS®) met unieke eigenschappen ontstaat.” Dankzij de gesloten celstructuur is FOAMGLAS® volledig water- en dampdicht, vertelt hij. “Bovendien behoort het thermische isolatiemateriaal tot de hoogste brandklasse A1, wat betekent dat FOAMGLAS® onbrandbaar is en ook niet bijdraagt aan de uitbreiding van brand. Het materiaal is bestand tegen hoge belastingen, zonder risico op vervorming. Belastingen tot 160 ton per vierkante meter zijn geen enkel probleem. Omdat de isolatie een harde en stabiele laag vormt onder het waterdichtingssysteem, wordt het risico op schade geminimaliseerd.” FOAMGLAS® heeft een verwachte levensduur van ruim 100 jaar, vertelt hij. “Belangrijk is bovendien dat de isolatiewaarde van 0,036 W/m²K gedurende de levensduur niet terugloopt.”

Eenvoudig te verwerken

Speciaal voor actieve daken biedt FOAMGLAS® materialen in drie densiteiten aan. De applicatie op het platte dak gebeurt volgens het warmdakprincipe. De FOAMGLAS® isolatie wordt met warme bitumen of een koudlijm verkleefd op de houten, betonnen of metalen/stalen draagconstructie. Vervolgens kan hier de gewenste dakverdichting bovenop worden gelegd. Van bitumen tot kunststof (EPDM), vertelt Vanhove. “Het FOAMGLAS® wordt aangeleverd in stijve platen met een standaard afmeting van 600 x 450 mm en een dikte van 50 tot 200 mm (uit één laag). Daarnaast zijn gecacheerde FOAMGLAS® boardplaten beschikbaar, die aan beide zijden zijn voorzien van een mineraal glasvlies. Deze platen hebben een standaard afmeting van 1200 x 600 mm en een dikte van 40 tot 180 mm.” De glasschuimplaten zijn eenvoudig te verwerken (schuren, zagen en frezen), waardoor ze ook zeer geschikt zijn voor overige toepassingen. “Zo is er zelfs een bedrijf dat de platen gebruikt om indoor speelheuvels van te bouwen.”

Vrijblijvend advies

FOAMGLAS® is bij uitstek geschikt voor complexe en uitdagende projecten, waarin de eisen hoog zijn. Mooie referentieprojecten in dit kader zijn de A-pier op Schiphol, EMA in Amsterdam, het bibliotheekgebouw van de TU Delft en diverse datacenters in en rond Amsterdam. “In onze projecten pakken wij graag een adviserende rol, van ontwerp tot uitvoering, waarbij we samen met de architect, aannemer en opdrachtgever en geheel vrijblijvend zoeken naar de beste oplossing voor ieder project”, vertelt Vanhove. “Hierbij kijken we niet alleen naar waterdichtheid, densiteit en afwerking, maar naar álle onderdelen van het dak. Om een optimaal functionerend dak te borgen, met een lange levensduur, moeten alle lagen namelijk goed zijn afgestemd. Onze praktijktests kunnen hierbij van toegevoegde waarde zijn. Bovendien zien we nauw toe op de montage van de systemen, zodat de opdrachtgever exact het dak én de prestaties ontvangt die we aan de voorkant hebben beloofd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details