Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Innovatief scharniersysteem maakt een taatsdeur in elke woning mogelijk
In het legendarische The Valley in Amsterdam was het taatssysteem van FritsJurgens gelijk top of mind. (Beeld: The Art of Living Magazine, fotografie: Jurrit van der Waal)

Innovatief scharniersysteem maakt een taatsdeur in elke woning mogelijk

DE TAATSDEUR ALS DESIGNSTATEMENT

Goede architectuur heeft vele verschijningsvormen. Om die reden hanteert HEYLIGERS architects niet één ontwerpstijl, maar één ontwerpmethode die maximaal inspeelt op de esthetische en functionele wensen en noden van de pandeigenaar en gebruiker.

HEYLIGERS architects is opgericht in 1988. Ooit gestart als interieurontwerpers, zo is het bureau uitgegroeid tot een gewaardeerde partner voor architectuur en interieurontwerp. Vanuit Amsterdam en Utrecht werken dagelijks 20 tot 25 medewerkers aan indrukwekkende projecten. “Van een particuliere woning van 300 m² tot de transformatie van Berghaus Plaza in Amsterdam, waarvoor we in nauwe samenwerking met MVSA het gehele ontwerp – van SO tot UO – hebben gemaakt”, vertelt Willem Heyligers, architect en founding partner van HEYLIGERS architects.

“Naast nieuwbouw zijn we sterk in transformatie en herbestemming. Bijvoorbeeld van de vele kantoorgebouwen die van energielabel D/F/G naar ten minste label C moeten. Maar ook van de prachtige rijksmonumentale gebouwen in ons land, die we graag aantrekkelijker maken voor hun gebruikers.” 

Op dit moment heeft HEYLIGERS architects maar liefst acht rijksmonumentale gebouwen in Amsterdam in uitvoering. “Bovendien start binnenkort het ontwerptraject van een bijzonder rijksmonument in Utrecht.”

Designstatements

In zijn ontwerpen past Heyligers graag pivoterende deuren (taatsdeuren) toe. Niet alleen vanwege hun minimalistische look en functio-
naliteit, maar vooral ook vanwege de uitgebreide ontwerpmogelijkheden. “Een taatsdeur is een ware eyecatcher en hét middelpunt van een zorgvuldig samengesteld ontwerp”, vertelt hij. “De uitstraling en unieke draaibeweging laten toe om ware designstatements te maken. Toch zijn de deuren niet zomaar overal te monteren. De meeste taatsdeursystemen vragen om een vloerpot als onderste draaipunt. In een bestaande vloer, waarin vaak al vloerverwarming, kanalen en (buis)leidingen aanwezig zijn, kan dat niet zomaar worden ingepast. Gelukkig biedt het taatssysteem van FritsJurgens hier een mooie en doeltreffende oplossing voor.”

Eenvoudig en onzichtbaar

Heyligers ontdekte het taatssysteem in 2017, tijdens de woon- en designbeurs Salone del Mobile in Milaan. “Ik was direct gecharmeerd van de eenvoud van het systeem”, vertelt hij. “Maar dat was ik ook van de onzichtbare integratie in de taatsdeur. Die moest ik onthouden! Ik heb projectmanager Jeroen Iemhoff van FritsJurgens gevraagd om mij een scharnier toe te sturen, om het systeem ook zichtbaar te maken voor mijn klanten. Immers: zien is geloven! Sindsdien heb ik het systeem al in meerdere projecten toegepast.” 

Als voorbeeld noemt Heyligers het legendarische The Valley in Amsterdam, dat al vele (internationale) prijzen in de wacht heeft gesleept. “The Valley is ontworpen door MVRDV, dat in opdracht van ontwikkelaar Edge Technologies een fantastisch organisch gebouw heeft ontworpen. Een maand na de start van de bouw echter werd het project verkocht aan de Amsterdamse RJB Groep, dat een andere perceptie van de woningplattegronden had.” 

Heyligers werd uitgenodigd om een nieuw ontwerp voor de woningen te maken, dat geschikt was voor verhuur in het hoogste segment.

Uniek voor de Nederlandse markt

Het ontwerp dat hieruit voortkwam, is uniek voor de Nederlandse markt. “We hebben vrijwel alle éénpersoons slaapkamers uit het ontwerp gehaald”, aldus Heyligers. “Daarnaast hebben we de leef- c.q. woonruimte in een goede verhouding gebracht tot het aantal slaapkamers, gangen en badkamers. 

Iedere slaapkamer beschikt over een eigen badkamer en suite, met of zonder toilet. Daarnaast zijn alle appartementen voorzien van een algemeen en separaat toilet aan de gang. Zowel voor het sanitair, de keukens als de verlichting zijn hoogwaardige merken en materialen geselecteerd. Bovendien zijn in het ontwerp van ieder appartement inbouw- en inloopkasten geïntegreerd en is het aantal gangmeters flink gereduceerd.”

Om de verbinding tussen de gang en leef- c.q. woonruimte naar het hoogste niveau te tillen, was een topproduct nodig, aldus Heyligers. “Het taatssysteem van FritsJurgens was hiervoor gelijk top of mind. De cementdekvloer met vloerverwarming, kabels, aan- en afvoerleidingen was namelijk al gelegd. De Rooy Metaaldesign heeft prachtige stalen deuren met een zwart profiel en licht gerookt glas geleverd, die met het taatssysteem van FritsJurgens stevig op de vloer zijn verankerd. Voor de montage was het boren van slechts twee gaten van 8 mm voldoende.”

8 millimeter, 0 zorgen

Aan de basis van het systeem van FritsJurgens ligt een innovatief, onzichtbaar en onderhoudsvrij scharnier, dat al in de fabriek van de deurfabrikant in de taatsdeur wordt geïntegreerd. Architecten en huiseigenaren hebben hierbij de keuze uit een standaard System One scharnier (inbouwdiepte: 40 mm) of een zelfsluitend System M+ scharnier (inbouwdiepte: 8 mm).
“Uniek aan System M+ zijn de instelbare sluitingsdemping (soft close) en hydraulische openingsdemping, waarmee een vloeiende deurbeweging gegarandeerd wordt”, aldus Iemhoff. “Ook wordt de aangelegen muur of deur beschermd, ongeacht met hoeveel kracht de deur wordt geopend. Doordat de deur op iedere gewenste hoek van 90 graden vastgezet kan worden, kunnen gebruikers zelf de ruimtelijke impact bepalen.”

Voor de montage van de deur hoeven slechts een vloer- en plafondplaat van 40 x 80 mm bevestigd te worden. “Waar de plafondplaat wordt bevestigd met reguliere schroeven, zijn voor de vloerplaat twee gaatjes van 8 mm voldoende. Hierdoor kan het systeem uitstekend geïnstalleerd worden in combinatie met vloerverwarming.” 

Veel mensen denken in eerste instantie dat het onmogelijk is om een deur van max. 500 kg te laten rusten op een vloerplaat van slechts 40 x 80 mm, met 8 mm lange pinnen, weet Iemhoff. “Maar toch wordt de druk van de deur met ons systeem gelijkmatig over de vloerplaat verdeeld. De druk op de vloer is zelfs lager dan die van een persoon op naaldhakken! Ondertussen houden het gewicht van de deur, de pinnen en een speciale sterk klevende lijm de plaat op zijn plek.”

Geen nastelling nodig

In The Valley zijn de taatsdeuren circa 10-12 mm boven de dekvloer gemonteerd, vertelt Heyligers. “Hierdoor konden alle bewoners hun zelfgekozen vloerdekking eenvoudig tegen de vloerplaat aan leggen. Inmiddels zijn we driekwartjaar verder en geen enkele deur hoefde nagesteld te worden! Dat geven de solide technologie en bevestiging wel aan!” 

In elk appartement is minimaal één taatsdeur gemonteerd. “Ik ben ervan overtuigd dat deze deuren, naast de eerder genoemde aanpak en luxe afwerking van de woonkamers, slaapkamers en badkamers hebben bijgedragen aan een snelle verhuur van alle 198 appartementen.”

Behalve de esthetische en montagevoordelen van het FritsJurgens taatssysteem roemt Heyligers ook de logistieke en kostenvoordelen. “De deuren konden snel ingehesen en direct gemonteerd worden, waardoor het benodigde aantal kraanuren tot een minimum beperkt bleef. Omdat de scharnieren in Nederland geproduceerd worden, waren leverproblemen niet aan de orde.”

In navolging van project The Valley heeft Heyligers het FritsJurgens taatssysteem ook toegepast in zijn eigen woning. “In 1988 ben ik verhuisd naar een voormalig kantoorpand aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam-Centrum, dat is omgebouwd tot een woongebouw met vier appartementen”, vertelt hij. “In de centrale hal van het gebouw zaten nog altijd de ouderwetse kantoor-klapdeuren. Toen ik het prachtige resultaat in The Valley aanschouwde echter, heb ik direct een plan voor mijn eigen woning uitgewerkt met stalen taatsdeuren van Stieva Metaal Groep. Ik heb de deuren meermaals per dag in mijn handen en ben er nog altijd super blij mee.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details