Bouwen met hout is het credo in 2021. De waarde van gecertificeerd hout is prima ingeburgerd. Aan het woord is Maarten Willemen, voorzitter van PEFC Nederland, het keurmerk dat garandeert dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos, waarbij evenveel aandacht is voor People, Planet & Profit. “We zien wel dat het publiek nog veel vragen heeft”, zegt Willemen.
“Kennisoverdracht blijft dus nodig”, zo vervolgt hij. “Dat geldt overigens ook richting de architecten, die regelmatig interessante vragen voorleggen. Dat begrijp ik. Architecten zijn van nature nieuwsgierig, willen natuurlijk hun eigen signatuur op de ontwerpen houden maar zijn wel op zoek naar de mogelijkheden en kansen.”
“Met hout is veel mogelijk. In de ons omringende landen is al heel veel expertise en ervaring op het terrein van bouwen met hout. Ook de productontwikkelingen blijven doorgaan – denk aan Mass Engineered Timber – en dat is goed. Door kennis te bundelen en door innovatie zal hout meer en meer worden ingezet bij het bouwen van huizen.”
“Het is daarom goed dat het keurmerk PEFC echt een stevige plek heeft verworven in de markt. De bottomline is simpel: we moeten het bos wel het bos laten: het is de leefomgeving voor eindeloos veel planten en dieren, dus houtoogst mag de biodiversiteit niet benadelen. Ook de mensen die wonen of werken in de bossen willen een goed bestaan hebben. Een realistisch verdienmodel moet er zijn, want daardoor heeft bos economisch bestaansrecht. Een stabiele economische basis onder het bos garandeert dat het bos behouden blijft. Bij PEFC zeggen we dan ook: oogst niet méér hout dan er bijgroeit.”
“Wij hopen nóg meer mensen – dus ook architecten – ervan te overtuigen om zich niet te laten weerhouden door de op voorhand geuite mitsen en maren over bouwen met hout. Innovaties als LVL en CLT hebben al bewezen dat hout een fantastisch bouwmateriaal is, dat nog verder kan worden doorontwikkeld. We kunnen nu al slim construeren met hout, en als dat hout gecertificeerd is werken architecten mee aan het behouden van onze bossen.”
Een goed voorbeeld is de bouw van het Nautische Coördinatie Centrum in de haven van Amsterdam. WRK Architecten heeft het bijzondere gebouw ontworpen. Dit staat in het westelijk havengebied en reflecteert de duurzame en circulaire ambities van het Amsterdamse havenbedrijf. Het bijzondere is dat de complete constructie – wand, vloer en dak – is opgebouwd uit één en het zelfde houten product: Kerto LVL.
Het industriële en natuurlijke DNA van dit houtproduct is volledig zichtbaar gebleven en geeft een subliem comfort aan de gebruikers.